Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма

До края на седмицата ще се решава какво да правим с нея в България
Обновена: 12 апр 2021 16:17 | 12 апр 2021 16:10, Веселина Йорданова
234
Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коцето АнгеловИ от яденето на пастърма не се мре веднага. Или от яденето на маруля. Или ходенето на чист въздух и от това не се мре веднага.:)))
105
0
 
8
 
! Отговори
Коцето Ангелов преди 3 години
Всички ваксини са много убави, от тях ни съ мре веднага. Хайде народеее, кой разбира тук се спира (пред вакса центъра).
104
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Що така бе Миме?Най-добрата ваксина е поставената ЕФЕКТИВНА И БЕЗОПАСНА такава.Астра Зенека е такава и това е паника, която ще отмине.Аз имам няколко познати ваксинирани с Астра Зенека - без никакви проблеми.
103
0
 
5
 
! Отговори
Що така бе Миме? преди 3 години
Нали най добрата ваксина беше поставената ваксина? Каква стана тя?
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105Щото гледат от другаде, а другаде си правят техни сметки.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104Тва е вярно, не си казал това, защото тва означава да изключиш руската, а не ти плащат за да правиш това, че току виж някой ти дърпал ушите.Иначе хората се колебаят точно заради такива като теб, които разпространяват фейк нюз, че ваксините като Астра Зенека са "опасни". Затова тъничко мушна това "няма значение какви са".:))))
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали е много хубава тая ваксина, защо ще я спирате? Защо ще слагате втора доза от друга ваксина, нали нямало страшно?
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Не к съм казвал че няма смисъл от ваксините. Питам защо тези които ги е толкова страх не се ваксинират с ваксините които има в момента и които според тях са добри? Само че, нито един смислен отговор само увъртане и за учени фрази от сорта на,, руски тролчета" и дрн, дрън. Дайте отговор като мъже бе,, не се ваксинирам с това което има защото.."
98
1
 
1
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Австрия защо договори само ВЪЗМОЖНОСТТА за закупуване на Спутник, а не си закупи Спутник?
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Будалите свършиха това е :)
96
0
 
9
 
! Отговори
Нане преди 3 години
И ся, ко стана...Ваксата утече у канала...))Пръснати милиони по нищо...
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Септември ще бъде май)
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, много ненормални на този свят боже! Едните искат да стават комунисти путинисти, другите *** анархисти. Стоят си в стаята облепена с плакати на великите им вождове и се перят пред компютъра, ама ги е зверски страх да се покажат навън да не се заразят. Аз ви неща ваксината на никои, защото го изкарах. Заразих се, защото се чувствах свободен,а сега се чувствам уверен в бъдещето ми, демек ще си изкарам едно вълшебно лято. Вие си търкайте портретите на вашите вождове, аз ще търкам други неща!
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛешаМоже да пише където и каквото си иска. Само му показвам, че му личи че е ***. И да сте *** не ви е забранено, мдаааааа.
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94Астра Зенека е напълно безопасна ваксина. Малкото случаи с по-сериозни усложнения са рамките на един на милион, което е абсолютно приет стандарт за безопасна ваксина.Аз лично имам 5ма познати ваксинирани с АЗ, с изключение на температура и леко втрисане първия ден, при тях всичко е наред!Щатите си произвеждат сами ваксини, тъй че НЯМАТ НУЖДА от АЗ. Вчера при тях са ваксинирани 4.5 МИЛИОНА. Това да ти прилича на недостиг на ваксини?
91
1
 
0
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 91Що ве, ти ли ще му кажеш какво и къде да пише? М? М? Тръц?
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93И понеже ти никак не обичаш хаоса, даваш своята лепта, като обясняваш как няма смисъл от ваксинките ли?Руските тролчета не ви ли учат на малко логика преди да ви пускат на работа?
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо държаха да се ваксинираме с Астра-Зенека и само от тази ваксина купиха. Сега евтиното излезе скъпо. В US до ден днешен не са я регистирали.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВаксинационна какво? В България няма кампания, няма мерки, има ХАОС.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спринцовките всички еднакви на масата и са пълни с нещо това е вярно .Сички ги вадят от един и същи кашон и ги разделят на 3 отделни купчини пред които има по една различна табела и картонена кутия.Не че нещо просто казвам за сллабо токовите ***.