Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България

Кризата в целия свят остави много от тях без работа
112
Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България
Снимка: Pixabay

Емигрантите изпращат все по-малко пари на близките си в България. През първите два месеца на годината българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

Още по темата

Спадът на получените средства от емигрантите е точно осем пъти. Причината за това е кризата в целия свят.

Много българи зад граница загубиха работата си и вече не могат да изпращат пари на роднините си. Други пък заради по-строгите ограничителни мерки в останалите страни от ЕС, предпочетоха да се върнат по родните си места, пише "Труд".

Част от тях, които могат да работят дистанционно, продължават да изкарват пари от чуждестранни работодатели. Но получават заплатите си директно в България и БНБ не отчита сумите като средства от емигранти.

Тенденцията за намаляване на изпращаните от емигранти суми започна веднага след обявяване на извънредното положение през март миналата година. Преди пандемията всеки месец в страната влизаха около 100 млн. евро от емигранти. През март миналата година тази сума намаля до 40 млн. евро, а през април - до 14,2 млн. евро. През следващите месеци имаше леки колебания в размера на изпращаните суми. Но от ноември 2020 г. насам, изпращаните от емигрантите пари намаляха до 11-12 млн. евро на месец.

От обявяване на извънредното положение през 2020 г. досега вече мина една година. За този период изпратените от емигрантите пари са само 160 млн. евро. Това е по-малко от сумите, които преди Covid-19, получавахме само за два месеца. За сравнение за 12-те месеца преди обявяване на извънредното положение получените от емигрантите пари са 1,23 млрд. евро.

Преди пандемията парите от емигрантите бяха повече от преките чужди инвестиции в страната. Но това вече не е така. Преките чужди инвестиции са намалели с 57% и за първите два месеца на годината са в размер на 98,6 млн. евро. Това е близо четири пъти повече от изпратените от емигранти пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: емигрантипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
9
 
! Отговори
miko преди 3 години
Най-добре въобще да престанат да пращат, да не се връщат и да не гласуват за чалгаря.
72
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И по-малко ще пращат. Всъщност, един синдикалист беше изчислил, че не само не печели страната от тях, а доста губи, защото ги издържа поне до пълнолетие, когато се взема, не се дава, да не говорим пък за образованите. Ето защо много от форума се ядосват, когато надуто им се говори, как ни били хранели. Само като си погледна данъците, дето всеки месец плащам, ми става ясно колко ме хранят. Някои от тях наистина хранят, ама майките си.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова и ГЕРБ загуби на изборите. Вече няма баби които да мятат пачки с хиляди евро на "ало измамници" през балкона!Часът за разплата удари!Сега кръчмаря (Народното Събрание) ще поиска сметката от клиента (ГЕРБ).
70
5
 
5
 
! Отговори
Евро Дикоф преди 3 години
И пак сме по добре, отколкото когато са вкарвали 8 пъти повече пари. Вече България не се нуждае от парите на проститутките и сводниците.
69
2
 
4
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Поредната лъжа на Краднелия -Корнелия Нинова сигнализира в пост във Фейсбук, че Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева, като го е оставил в незапомнен спад. Лидерът на социалистите се позова на официална информация на Министерството на финансите и се обърна към Борисов като го призова да спре и да не посяга на пенсиите в Сребърния фонд. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО НА ТАЯ ТЛЪСТА СКУМРИЯ И ВИКАТ ГОСПОЖА ЛЪЖА...
68
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До България - първо, не знаеш какво щеше да стане, ако си бяхме в Осм. империя. И второ, никой не те държи тук насила. А за тези пари - никой не ме храни, стига вече, прекалява се с тези пари. Аз пък познавам много, дето нищо не пращат. Да не говорим как млади и здрави чакат на парите от 70 год. си майки и висят по кафенета. Нито дума за това, дето плащаме данъци тук, я сметнете само пенсиите колко милиарда са, ами училища, болници и пътища е достатъчно да се споменат, отвън ли ги издържате?
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43 АнонименЗащо не оправят заплатите в България?Ти да не си в социалния супермаркет някой да ти предлага нешо? Слез долу на земята, излез на вън може и извън България да разбереш, да видиш! Много са тези, които мислят, че някои трябва да им предлага нещо!Хората на запад са си го извоювали сами - слушал ли си за класова борба?
66
4
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
До азАз лично познавам много повече хора в БГ, които успяха не за 10 години а за по-малко тук сами да имат ново жилище, нова кола и да се развиват доста успешно.НО всички от тях работят по 7 дни в седмицата, не пият и ядат всеки петък и събота на ресторанти.Образовани са и не чакат на парламент и някой друг да им оправи живота!Тук може, само да не те мързи - а хората масово ги мързи и то много!
65
2
 
8
 
! Отговори
Джони Уокър преди 3 години
Емигрантите пращат все по-малко пари към България защото си взеха старите родители при тях . Всъщност коронавируса не остави никого от добрите и кадърни работници без работа . Работодателите им осигуриха условия да работят от домовете си или да получават добри помощи и компенсации докато локдауна бъде прекратен .... като освободиха САМО некадърните си и мързеливи служители.Но това сигурно звучи нереално за българските бачкатори. Те не са свикнали на подобни жестове от чорбаджиите си.
64
1
 
5
 
! Отговори
Нема страшно , бе... преди 3 години
Сега Чаргаро, ше дава пари на калпак!ПРИ НЕГО ЩЕ СМЕ ---НАЙ-БОГАТАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА!Нали това искахте??!
63
3
 
7
 
! Отговори
д-р ик.н преди 3 години
България е зависима колониална държава и не може да си печата пари колкото иска, както правят другите. За това е целия цирк със емигранти и други подобни. Пращали били милиарди и трилиони. Циркове за пред публика.
62
1
 
13
 
! Отговори
У преди 3 години
Нямам думи! Какви икономисти, какви гении, каква икономика. Все едно да броят колко пари или подаръци сме давали на майка ни, като допълнителен доход или като доп пенсия. Или да броят парите на децата. Това са семейни работи, банката да си гледа статистиките за тяхната работа. А този процес го има и обратно, знаете ли колко деца се издържат от родителите в западни университети, плащат се наеми, такси джоб парасъ. Някой още им пращат, а вече са 25-30г. Тези не ги ли броят?
61
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Йоама и ти си демократ. Няма държа която да изключва емигрантски вот
60
2
 
1
 
! Отговори
Епт преди 3 години
Нали депутатчетата си вдигнаха заплатите?Да помагат те.
59
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
До бай онзиОстави го, аз му го написах - ако търси 2 значи работи за не-повече от 1. Той не може да си представи заплата 3-3,5 чисто (на колкото съм аз), сигурно това е дохода на цялото му домакинство заедно с пенсиите на баба и дядо
58
3
 
9
 
! Отговори
Йо преди 3 години
Пълна забрана тези хора да гласуват на избори. Кои страни през 2021 се занимават с емирантски вот? Не желая хора избрали чужда страна да ми определят бъдещето тук, независимо какви са.
57
8
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 61Щоме е отишъл там да бере ягоди, сервира, мие и Т.Н. значи просто в България изкарва по-малко като........ инженер в провинцията да речем. Позднавам доста такива които са отишли на бригада преди 10 години и в момента са със собствено жилище, две коли и стабилна работа. ти колко познаваш които за последните 10 години са със същата кола (или са си купили нова 10 годишна), продали са имот за да се лекуват, и продължават да живеят в панелката на мама и тате?
56
3
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 60 аз мога да смятам доста добре, ти обаче определено не можеш да си представиш че някой ноже да работи за повече от 1000 лв на месец. може и да можеш да умножиш две прости числа но липсата на въображение е сериозен проблем. За да пратиш 1000 лв за годината трябва да пращаш 85 лева на месец. Ти познаваш ли някой който да праща по-малко от 100 евро/паунда на месец? ако познаваш такъв ще кажа само - с какъвто се събереш .... нали знаеш :). Айде бегай да смяташ
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както не един път съм казвал, че масовият емигрант е неквалифициран берач на малини, мияч, сервитьор, болногледач или подобен сивак със заплата на ръка. Какви пари искате един слугинаж да изпрати, като слугинажът вече е ненужен по света?! Има рязък недостиг на квалифицирана работна ръка, а те се надпреварват кой да стане пръв берач на малини, защото е най-лесно?! Подобните работа нямаха последната година, нормално е да нямат и пари, които изпращат на челядта тук да мята салфетки по дискотеките.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Не знам какво си работел в Анлия, но щом не можеш да сметнеш че 2 милиона умножено по хиляда е равно на 2 милиарда показва че не си работел с главата си.

Спонсорирани публикации