Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България

Кризата в целия свят остави много от тях без работа
112
Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България
Снимка: Pixabay

Емигрантите изпращат все по-малко пари на близките си в България. През първите два месеца на годината българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

Още по темата

Спадът на получените средства от емигрантите е точно осем пъти. Причината за това е кризата в целия свят.

Много българи зад граница загубиха работата си и вече не могат да изпращат пари на роднините си. Други пък заради по-строгите ограничителни мерки в останалите страни от ЕС, предпочетоха да се върнат по родните си места, пише "Труд".

Част от тях, които могат да работят дистанционно, продължават да изкарват пари от чуждестранни работодатели. Но получават заплатите си директно в България и БНБ не отчита сумите като средства от емигранти.

Тенденцията за намаляване на изпращаните от емигранти суми започна веднага след обявяване на извънредното положение през март миналата година. Преди пандемията всеки месец в страната влизаха около 100 млн. евро от емигранти. През март миналата година тази сума намаля до 40 млн. евро, а през април - до 14,2 млн. евро. През следващите месеци имаше леки колебания в размера на изпращаните суми. Но от ноември 2020 г. насам, изпращаните от емигрантите пари намаляха до 11-12 млн. евро на месец.

От обявяване на извънредното положение през 2020 г. досега вече мина една година. За този период изпратените от емигрантите пари са само 160 млн. евро. Това е по-малко от сумите, които преди Covid-19, получавахме само за два месеца. За сравнение за 12-те месеца преди обявяване на извънредното положение получените от емигрантите пари са 1,23 млрд. евро.

Преди пандемията парите от емигрантите бяха повече от преките чужди инвестиции в страната. Но това вече не е така. Преките чужди инвестиции са намалели с 57% и за първите два месеца на годината са в размер на 98,6 млн. евро. Това е близо четири пъти повече от изпратените от емигранти пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: емигрантипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
тоя па искал 2 бона начална заплата щото говорил 2 езика ...аз знам 2 езика, да не ти кажа и какви сертификати вече натрупах ама си почнах като нормален човек 2-3 години на минималната заплата забит по *** работи и държавни администрации - като видях каква мизерия е там се преместих на техническа позиция и съм на 2.5 в момента...До 2-3 години трябва да съм над 4 бона ...знаеш ли как ще взема някой защото знаел 2 езика само ахахаха
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако работеха в България щяха да допринесат много повече за страната. "2.5 милиона напуснаха, защото нямаше работа. Едва пред 3-4 години се усети липсата им. Повечето си взеха и семействата.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента България я кара на заеми - пак добре, че ни дават кредити. Имаше и няккакви помощи от ЕС. Иначе емигрантите са първа жертва при кризи - първо тях уволняват, натирват, онеправдават. Иначе няма лошо за близките им, че пращат пари - но пращат, когато ги има. Да разчитаме, че с ваксинацията нещата в света ще започнат да се оправят
50
3
 
7
 
! Отговори
Парички <3 преди 3 години
До 51Искам 2000 лева начална заплата. Преди това имам 6 месеца неплатен стаж. Говоря два западни езика и имам образование, заедно с редица курсове и съм готов да работя ппо 13 часа на ден.В София ми предлагат 1100 лева. В Копенхаген 1400 лева, ама на седмица, като стажант. Ок, това жеше през далечната 2016, но се съмнявам, че някой ще ми плаща по 70 лева на час в БГ.Това е! Парите гововорят!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се изземат (национализират, защото са купени с нацинални пари) апартаментите на шайката, цените ще спаднат с поне 50%!
48
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 години
До ДаСмешник! типичен гербераст
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-важно от парата нямааааааааа!
46
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 43щом искаш 2000 не работиш за повече от 1000
45
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 46Когато аз бях в Англия пращах по 4-5 хил. паунда на година........ не знам как сметна 1000 лева
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Кажи какво да направя, като то збае толкова устата!!!!
43
2
 
1
 
! Отговори
Не преди 3 години
До ДаРеши, че защото 40000 от 2+ милиона гласували за онова, значи нямали изтичане на способни кадри? Има и то е масивно. А иначе.е.катп в България - на 1000 има 500, детп да ги питаш защо са се родили и правят деца (честно!!! Спрете се) имаш 300 детп са гпре-доло и 200, който всъщност правят нещо и 50 от тях са добри.
42
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Анонимен 43:Заплатите ще ви оправят, когато си оправите работата.
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези митове и легенди че емигрантите пращали много пари! 2 мил. емигранти ако пращат 2 милиарда излиза по хиляда лева на калпак за цяла година. Ако работеха в България щяха да допринесат много повече за страната. Едва ли не ни изхранват, хайде стига вече!
40
4
 
8
 
! Отговори
Все още българин преди 3 години
Скоро ше е нула, единствено да пращат еднопосочни билети, тук никой не заслужава да остава да се мъчи на тази прокълната земя...
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не оправят заплатите в България? Тука искаш едни керливи 2000 лева заплата, след 6 годони образование и 6 месеца стаж, а.те то се смеят ... еее няма как да стане!
38
4
 
8
 
! Отговори
Да преди 3 години
Поне се разбра, че няма изтичане на мозъци. Сега чалгарите ще цъфнат, Славчо като направи кабинет
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези пращат жалки стотинки на близките си колкото да не пукнат от глад, основно парите им отиват за покупка на недвижими имоти, не са никакви инвеститори.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, но какво има в България, ковто да си струва инвестицията?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През последното денонощие починалите от ковид са 103-*** души, в болниците се намират 8 309 болни, а в интензивните отделения - 781. Пазете се, ей, маски и дистанция, не давайте шанс на ковидчо да се вихри
34
11
 
9
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Берачите на ягоди, миячите на чинии, недоучили студентчета, издържани там с крадени от нас пари, тия ли ще ни определят бъдещето? Че не знам какво си, специално за тях гласуване ще им правят. Ай, си.ктир!

Спонсорирани публикации