Около 30% от българските пенсионери са под линията на бедност

Дори в най-богатите държави възрастни живеят в недоимък
Обновена: 12 авг 2021 21:37 | 12 авг 2021 21:37, Екип на Bulgaria On Air
73

Приходната част в бюджета се движи изключително добре, но актуализация все още липсва.

"Доста е сложна обстановката. Министерският съвет има страшно много права и възможности да преструктурира разходи, да замени едни разходи с други, така че да приоритизира в рамките на годината определени приоритети и свързаното с тях финансиране. Дори и сега, ако погледнете как върви изпълнението - ако бъдат одобрени тези допълнителни разходи, които бяха поискани в момента, сумата на похарчените пари ще бъде по-ниска поне с 1 млрд. и нещо, спрямо заложените за тази година консолидирани разходи. Трябва да се изисква по-голяма дискусия, защото това, което се предлага в момента, не е въпрос само на необходимост. Предлаганите промени въздействат върху бюджетите в следващите години", каза финансистът Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него се изисква по-широка дискусия.

"Предложената актуализация на пенсиите, която е основната актуализация, оказва въздействие върху пенсиите и разходите за всичките следващи години. Простото изчисление показва, че тази актуализация води на годишна база за следващата година води до допълнителни разходи приблизително в рамките на 1,7 млрд. лв.", допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че никъде в Европа няма пенсионери, които да не са под чертата на бедност, дори и в най-богатата държава.

"Франция е с най-ниското ниво в Европа. Но и там около 8% са пенсионерите, които са под прага на бедност. Средното ниво е 14%, за България е около 30 и няколко процента", посочи експертът.

"Едно просто изчисление показва, че тези, които са се осигурявали на 300-400 лв., ако това нещо бъде извършено по начина, по който се предлага, и бъдат оставени трансферите, които те получават под формата на социални помощи, добавки и т.н., ще излезе, че са се осигурявали на доход от 1 500 лв. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат около 3-4 млрд., защото ще има по-висока инфлация, ще има икономически растеж. Разумната политика изисква да има някаква консолидация, което означава, че в бюджета ще останат около 2-2,5 млрд. лв.", добави Любомир Дацов и е категоричен, че пенсионерите трябва да бъдат подкрепяни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: бюджетпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
8
 
! Отговори
БЕДНИ ПЕНСИОНЕРИ преди 2 години
България и сега е най-бедната страна в Европа, защото ци..ганина Яшар /Тодор Живков/беше най-верния слуга на кремълските колонизатори. След преврата от 1989 г е същото- руските шпиони продължават да третират България като Авгиевите обори на Кремъл.Комунистите окрадоха пенсионния фонд и затова пенсионерите ни са бедни. Ще дойдат други времена, когато червените крадци ще трябва да се укриват, ако искат да избегнат ударите на закона...
53
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Вече са останали само 10% :)))
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусът обърка сметките на пенсионерите от електората . Видя се,че няма толкова нуждаещи се от болнично лечение.Преди пандемията 30 на сто от болните в болницата влизаха ,,да се лекуват,, заради това,че им наближава срока за преосвидетелстване. Вдигаха скандали,ако им откажат.Така ги учат медиаторите им
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак почнахме да ухажваме мургавелките. Цели махали са с професия телкаджия.
50
2
 
8
 
! Отговори
Стъкмистики преди 2 години
Тия 30 процента са измислено число. Все още има хора,които от андрешковщина се осигуряват на минимална РЗ или въобще не плащат осигуровки.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави си държи парите в офшорки(САЩ-Делауеър). Измислената му партийка също проповядва антидържавна политика . Хубаво било да слугуват в чужбина. Е как ще имаме добри пенсии. Сега се връщат и доста болнави гурбетчии,които не внасяха нищо в хазната и сега увиснаха болнави на врата ни
48
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ,,преизчисляват,,? Когато к о м у н я г и т е преизчисляват нещо, винаги намаляват доходите ни. А ,,горките,, пенсионери,които от тарикатлък се осигуряваха на минимална РЗ, сега нямат право да се оплакват.
47
3
 
5
 
! Отговори
ЯМХ ББ преди 2 години
Никой, който обича децата си, не им "помага" да се върнат в Бг.
46
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименобъркала си рейс..ББ съм..сайтчето ме..тук съм за да опитам да помогна на децата си,да се върнат у дома и да работят за България,да бранят земята ни,Родината ни...не ми плащат...не съм ляв,десен,фил,фоб...мечтая за свят в които можем да си говорим,да се грижим един за друг...да...сме Човеци...Бог...Природата...предизвикваме аномалии...или нямаме вода...или се давим в наводнения...спрете ги с офшорните си...моля... в това участват и децата ви...не се заблуждавайте,че сте им "дали"
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да няма пенсионери в бъдеще - ненужни стари хора, каквито и ние всички ще станем някой ден. Докато човек е що-годе млад, бачка, плаща кви ли не осигуровки, вкл. пенсионни, а накрая - я доживее, я не, като внесеното отива в бездънните държавни безотчетни джобове. Дааа, докато човек е млад, е нужен, за да го доят, а като остарее - на бунището.
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
53, кът съ научиш да четеш и разбираш постове, тогаз ми коментитай...бре..хехе...бре.Мнооого въпроси, нииикакви отговори, така и баба знае.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименлек проблем...внасяли 40 г....къде са им?стройли училища болници,язовири,армии,заводи...продадени на скрап...и ги храните...ограбвате ги,и не могат да си купят лекарствата и хляба бре...а познайти до три пъти кои са следващите...ами вие и децата ви бре,това ли искате...така ли ще я караме...ще се мразим..и продаваме,успешните така ли правят?така ни вменяват продажниците...хем ни грабят...хем им плащат!убиват България...и сте съучастници...за 50 лева...и от глупост!
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак сте обърнали числата наопаки
41
3
 
6
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Кой не скача е червен.
40
1
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
политическата...ограбвате животите на пенсионерите,продавате животите им на скрап...и си купувате...яхти и самолети...замъци...световната политическа е по-жестока от...фашизма и комунизма,взети заедно,жестоки престъпници...водят света ни към нова световна...към унищожение на света ни...Нов Световен Ред...Световни Съединени Щати...начело със САЩ!единственият защитник Свободата и Справедливостта в Света който обитаваме...дайте шанс на Човечеството!
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 2030 год.не се знае дали въобще ще има пенсии, а може и по рано. Няма да има толкова работещи , за да издържат пенсионерите.
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата нафрашка чекмеджетата догоре. Пари вече няма.
37
3
 
7
 
! Отговори
Масларова преди 2 години
Каква пенсия искате не виждате ли, че пари няма нито за пенсии нито заплати. Я бързо увеличете годините на 70 или по добре на 75 че да не може да се пенсионирате ами да ходите при Свети Петър.
36
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не измряха всички пенсионери по времето на шайката Гроб, пак е добре.
35
4
 
6
 
! Отговори
Наскачахте ли се преди 2 години
"Кой не скача е червен!" Помните ли?Помните ли,че по Бай Тошово време нямаше банани?Яжте сега на СДС-шайката,която изкорми държавицата ви бананите

Спонсорирани публикации