Колко трябва да загинат по пътищата, за да има действия?

ИПБ се обърна към Радев и Янев
23 авг 2021 11:47, Анисия Иванова
43
Колко трябва да загинат по пътищата, за да има действия?
Снимка: БГНЕС

От Института за пътна безопасност изразяват тревогата си от лавинообразното увеличение на загиналите и ранените по българските пътища. Становището е изпратено до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

Колко души още трябва да загинат, за да предприемете действия, питат от ИПБ.

"На 24.06.2021 г. Ви уведомихме с писмо с вх. № 33-00-16 за лавинообразното увеличение на жертвите от ПТП и непредприемането на коригиращи действия от назначеното от вас служебно правителство. На 27.07.2021 г. в Института за пътна безопасност е получено писмо от главния секретар на МС с вх. № 01.02-26, с което ни уведомява, че на министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Комитова е поставен срок до 30.07.2021 да отговори на поставените проблеми от Института за пътна безопасност. До този момент няма такъв получен отговор, а в същото време до 18.08.2021 г. загиналите от ПТП са с 53-ма души повече, отколкото за същия период на 2020 г.", се казва в позицията на ИПБ.

"Повече от три месеца назначеното от вас правителство демонстрира незаинтересованост и неспособност да се противопостави на нарастващия пътнотранспортен травматизъм. Доказателство за тези изводи са не само липсата на отговор на поставените въпроси, а и липсата на заседания от началото на 2021 г. на Държавната обществено-консултативна комисия по безопасност на движението по пътищата", смятат от Института за пътна безопасност.

Те са категорични, че институциите, отговорни за безопасността на движението по пътищата, са абдикирали от своите задължения. Уведомяват президента и премиера, че са изпратени 11 доклада до Комитова за констатирани несъответствия при извършени или извършващи се строителни дейности по пътната инфраструктура, но реакция от нейна страна нямало.

"Липсата на инициативност и неглижиране на тези сериозни проблеми от служебното правителство са предпоставка да повторим кризисната ситуация през 2018 година, когато край град Своге загинаха 20 души. И тогава българското правителство беше предупреждавано за дефицити по пътната инфраструктура, и тогава то също неглижираше тези сигнали", изтъкват от в позицията.

От ИПБ настояват за незабавни действия за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Тъ*а*а архитектка си няма понятие от пътища и затова е против ремонти и ново строителство, ИПБ "мерки" искат! Нейните мерки са: не ви трябват пътища, стойте си у дома а бизнеса да ползва самолети и кораби, че няма нужда от пари за инфраструктура.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми написаха акт, самоковски катаджии за забравени светлини, без да съм ги забравил. Тоя дето ми писа акта, каза че шефът му ме бил видял как си ги пускам. Просто нямам думи, да им направят една проверка на тия ***, дето пишат актове, без да си виновен.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те 30 години не направиха нищо по-въпроса, сега се сетили. Трябва цялостен контрол на пътния трафик, а не скрити зад храстите с някоя камера, или да ти напраскат акт за забравени светлини, защото нямаш пари да си купиш кола с автоматични дневни светлини, а пускат пияните им познати и ти вика аз си върша работата. Ако токова вършите работа, нямаше да сме с най- много умрели на пътя.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е виновна Комитова за това че има безмозъчни индивиди. Преди 10 мин. един такъв безмозъчен щеше да ме замаже ако не бях го видял и не бях реагирал навреме. Само секунди ме деляха от удара и смачкването ми. Добре че избяга даже и номера неможах да видя иначе щях да го смажа със щангата. Не всеки е с моят късмет повечето заминават на оня свят. Печалбарите раздават книжки на кьораво куцо и съкато и по пътищата е станало касапница. Не всеки е роден за Шофьор както и не всеки е роден за пилот.
28
1
 
1
 
! Отговори
до и.п.к. КАКВО са преди 2 години
ви виновни Радев и Янев СЛЕД КАТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 години ни оПРАВЛЯВАШЕ HEГPAMOTHИКА от банкЯ???!!!Има пътища,които не са "ПИПАНИ" още от бАй тошово ВРЕМЕ,ДА ПЪТУВАШ ИЗ б-я е ТОТАЛЕН УЖАС и ОГРОМНА ОПАСНОСТ!!!Ходил съм по ЦЕЛИЯ СВеТ,НО ТАКАВА МИЗЕРИЯ КАТО НАШАТА НИКЪДЕ не СЪМ ВИДЯЛ!!!!СЪД и ЗАТВОР ЗА ЕДНОКНИЖНИКА и ПOMИЯPA гешеф!!!!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз Бойко такива хубави пътища направи,ехх ,само се трепат хората.Защо Бойко,защо?Нема мантинели,нема маркировка,нема банкет,нема асфалт,*** много крадете ве
26
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 6.Дори и служебното правителство да има препоръки или да предложи промени в закона кои ще ги гласува? ИТН, Герб БСП? Или всички заедно? Те не могат да се разберат кой ще дели баницата, ти за промени в закона който е толкова пъти ремонтиран, че вече не е закон, а тоалетна хартия 20 употреба! Целия трябва да се напише изцяло отново!
25
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 6.Научете я вече тази разлика между президентска и парламентарна република! Служебното правителство е с ограничени правомощия. Няма кои да гласува в НС промени в закона за движение по пътищата, че да има някаква промяна! За целта трябва работещ парламент и правителство с достатъчна подкрепа 121 гласа в НС! И преди и сега по пътищата е ужас защото законите в България не се спазват, прилагат се само за *** и, то пак избирателно!
24
0
 
3
 
! Отговори
младен преди 2 години
До ACABАз съм много за да се трепят, ама лошото е че доста често трепят и невинни, дето си карат леко по правилата.
23
0
 
8
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Ще се трепем по пътищата, докато има малуумници по тях. Вчера бях свидетел на поне 15-20 изпреварвания в завои без никаква видимост. Само 1 от въпросните изпреварвания завърши с ПТП. След това по второкласен път ме изпревари кола с ремарке, движеща с със скорост от над 120 км/ч ... Все още ли се чудите, до кога ще се трепем по пътя?!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но не пречи да сме с няй-висока разрешена скорост в ЕС, с най-мръзните и стари коли и най-корупмираните полицаи.
21
0
 
5
 
! Отговори
firi преди 2 години
Оня мишки да изчезнат от храстите и да си да почнат да си вършат работата по безопасност на движението
20
0
 
5
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
Спрете да ревете.Забравяте кой приема законите.Докато позволяват по пътищата да се подвизават хара с малко ум и управляват мощни автомобили така ще е.Въпросът ми към писаните писма-къде бяхте когато се строят пътищата и още тогава да се коригират пропуските.Пътувайки се моля Господ да пази мен и пътуващите от непукистите .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 - Отново - правителството управлява странта, а не президента.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много провокативно написано "статийче", от продажно "жypналя".
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Състезатели, алкохолици, наркомани, купени книжки и "хубави пътища"...и недомислени маркировки знаци и "регулирани участъци"....
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Бойче магистралите трепат като щам на вируса.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
To ксто цяло действията, кога ще има за всичко? Толкова много проблеми по градовете, бюрокрацията, инфраструктурата, начина на живот, бавния съд, бавната полиция , битовите кражби. Всичко седи и чака промени. Но такива неидват.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От института за пътна безопасност по места от тяхно име експертите им поставят ли подпис в проектите за строителство,ремонт,реконструкция на пътищата и организация на пътната обстановка и маркировка на категориите от републиканската пътна мрежа в извън населени и населени места и като част от контролните органи по места за изграждане,строителство,поддръжка в изправност на пътищата заедно с инвеститора да подписват и отпускат необходими финансови средства за качествено изпълнени работи по проекти
13
5
 
3
 
! Отговори
чЕкайте преди 2 години
За това президента и правителството поканиха талибани с автомати да заместят КАТ.