Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони

Според експерти обаче това не стимулира раждаемостта
294
Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони
Снимка: Pixabay

Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лв. на 650 лв. е по-скоро популистки ход и в никакъв случай не стимулира родителите да отглеждат повече деца, смятат експертите.

Нещо повече - с това решение се получава парадокс - в по-бедните региони жените ще получават повече за майчинство, отколкото за работа, казва Зорница Славова пред БНР.

Още по темата

"Ако сравняваме със средните нетни заплати на жените, които са по-ниски от средната, в 10 области майчинството става по-високо от средната заплата, която получават жените нетно, а в 28-те области са над 90%. Това важи за много области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкова високи, реално майчинството става по-високо, отколкото заплатата, която жените получават", посочи тя.

Икономистите смятат още, че увеличените пари за майчинство не решават реалните проблеми на семействата, които не са по време на периода на отглеждането на детето вкъщи, а след това.

"Хората биха имали деца, ако се чувстват по-сигурни в целия период на отглеждането им. Не в първата или втората година. Т.е. трябва да говорим за реформи в здравеопазването, в образованието, в големите градове има проблем с местата в детските ясли. В малките пък има проблем с ниските заплати и с липсата на сигурна работа, така че е комплексен проблемът и той не минава в раздаването на калпак на пари", каза Славова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: майчинствозаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Както винаги нелогически икономически решения. Да направиш майчинството за втората година 30% по-високо от минималната заплата, е все едно обезщетението за безработица да ти е 30% по-високо от заплатата за която си работил. Кой ще иска да работи тогава?
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо някой да се завме с фундаменталния проблем на раждаемостта на знаем кой етнос, правителство след правителство упорито го задълбочават. Раздават се пари на данъкоплатците на хора, които не само не са платили и стотинка данъци през живота си, но и използват децата си само и единствено като банкомати. Демек едни ще плащат и ще раждат, а други само ще раждат цоцайки от парите да плащащите балъ.ци. Политиците ни дали не са малко нещо умствени инвалиди и ултра популисти.
137
1
 
12
 
! Отговори
До 201 преди 2 години
Не разбираш ли че едногодишната помощ не е достатъчна? Отговорноста за децата е до 18 годишна възраст. Необходими са намаляване на данъци, безплатно облекло и учебници и дутиране на детски градини от общината
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажем как трябва да се направи. Не, че масонът Радев ще го направи. Трябва да се стимулират белите жени с високо образование и позиция да имат повече деца. Тези деца носят интелектуалните способности след това надолу в обществената йерархия. Да даваш пари на същества с интелект недостатъчен за правилно сметосъбиране не увеличава интелектуалния потенциал и богатство на нацията. Не може да плодиш ментални инвалиди и да чакаш добро бъдеще.
135
1
 
11
 
! Отговори
Продължавайте преди 2 години
Добре е увеличена едногодишната помощ за майките, но децата се отглеждат до 18г.Намаляване на данъци за дете до 18 години - 25%, за повече от 1 дете 50%. Ако сумата е до 1500лв.
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама какъв популизъм, защо жените в бедните региони, които така или иначе не работят и имат много свободно време да не гледат деца. Деца в градовете се гледат супер трудно и ако човек трябва да изкарва пари, трудно може да си позволи времето да гледа повече от 1. Защо поне някъде да не се гледат повече българчета? Разбирате ли, че генофонда ни изчезва? Нека да направят майчинството и 1000лв, със сигурност жените го заслужават, защото това е най-трудната и отговорна работа.
133
1
 
7
 
! Отговори
Комунисти сър преди 2 години
Не корупцията, а ниската основна заплата и скритите доходи са основните проблеми в България, те обслужват единственно олигархията и руската мафия
132
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е, сега многодетните индийки ще получават още по-високи доходи от работещите българки, внасящи данъци в хазната! Справедливо е да ходиш на работа и да имаш по-ниски доходи от неработещите!
131
4
 
7
 
! Отговори
Брей! преди 2 години
"Даже децата на гнусните русофили не щат в русия и бягат на запад." - много русофили в България - 2 милиона българи миячи на улици на запад, все деца на русофили на които не им харесва рая в членката на ЕС и НАТО България.
130
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в Абсурдистан! Единствената държава в света в която са на почит неграмотните и мързеливите, а работещите хора са натикани в ъгъла и унижавани по всякакъв начин.Значи не е проблем да дадам куп пари на едни наши сънародници с тен, но стане ли дума за вдигане на заплатите, бизнесът надава такъв вой, че чак е смешно.
129
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е един жидомасон и протеже на евразийските евреи начело с Путин-Шаломов. Как беше.. той се бореше срещу чуждопоклоничеството. Агент на чужда раса и нация се бори срещу чуждопоклоничеството. Точно така ще бори и ниската раждаемост сред белите българи..
128
0
 
4
 
! Отговори
До Защо преди 2 години
в НЯКАКВА ГРЕШКА си в ЕВРОПА НАЙ- НИСКАТА СТАВКА Е 10 ЕВРО НЕ МЕЖДИ 5 И 10 ЕВРО НА ЧАС....
127
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Не корупцията, а ниската основна заплата и скритите доходи са основните проблеми в България, те обслужват единственно олигархията и руската мафия
126
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Не корупцията, а ниската основна заплата и скритите доходи са основните проблеми в България
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога веднага да ви кажа, но вече и вие се досещате, раждаемостта на чия раса ще стимулират тези пари. И в никакъв случай това няма да е бялата.
124
0
 
7
 
! Отговори
Путлериста преди 2 години
Това означава само едно - Радев е популист
123
0
 
6
 
! Отговори
Елементарно е преди 2 години
Най голямата лъжа на политиците е "корупция". Чуете ли тази дума от политик не гласувайте за него. Гласувайте за тези които в предизборната си програма са заложили увеличение на минималната почасова ставка
122
0
 
10
 
! Отговори
Българи преди 2 години
На тези избори гласувайте масово за тези които ще вдигнат минималната заплата на 1500лв, ако ще маймуни да са. Ако такава партия липсва, просто не ходете до машинките
121
3
 
4
 
! Отговори
До179 преди 2 години
"Кога ще се преборим с руската олигархия в България"Когато престанем да сме роби
120
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кога ще се преборим с руската олигархия в България