Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони

Според експерти обаче това не стимулира раждаемостта
294
Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони
Снимка: Pixabay

Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лв. на 650 лв. е по-скоро популистки ход и в никакъв случай не стимулира родителите да отглеждат повече деца, смятат експертите.

Нещо повече - с това решение се получава парадокс - в по-бедните региони жените ще получават повече за майчинство, отколкото за работа, казва Зорница Славова пред БНР.

Още по темата

"Ако сравняваме със средните нетни заплати на жените, които са по-ниски от средната, в 10 области майчинството става по-високо от средната заплата, която получават жените нетно, а в 28-те области са над 90%. Това важи за много области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкова високи, реално майчинството става по-високо, отколкото заплатата, която жените получават", посочи тя.

Икономистите смятат още, че увеличените пари за майчинство не решават реалните проблеми на семействата, които не са по време на периода на отглеждането на детето вкъщи, а след това.

"Хората биха имали деца, ако се чувстват по-сигурни в целия период на отглеждането им. Не в първата или втората година. Т.е. трябва да говорим за реформи в здравеопазването, в образованието, в големите градове има проблем с местата в детските ясли. В малките пък има проблем с ниските заплати и с липсата на сигурна работа, така че е комплексен проблемът и той не минава в раздаването на калпак на пари", каза Славова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: майчинствозаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
8
 
! Отговори
Вие сте виновни преди 2 години
Грешка е да учите в България това е държава управлявана от руски олигарси.С тези пари за две години ще се интегрирате в Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Франция, Белгия.
158
1
 
6
 
! Отговори
Елена преди 2 години
Радев е черкез за това дава на роми
157
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Самотна майка с две деца в Нидерландия получава 2200 еуро до 18 г на децата, кой нормален ром ще остане в Бг
156
2
 
4
 
! Отговори
Руска мафия преди 2 години
Русия не е тема на този форум
155
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 220По никакъв начин никой няма за цел да им спре помощите, а да ги накара да работят, да плащат данъци, да образоват децата си и да участват в това общество като всички нормално хора. Всички знаем как тези хора използват децата само като източник на доход и живеят паразитирайки върху обществото. Именно това дразни хората, издръжката на ***, а не тяхната раждаемост. Когато *** се размножат прекалено, те убиват гостоприемника си - не забравяй това.
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как е в Нидерландия, как е в Нидерландия? Има ли в Нидерландия праг на децките, има ли Нидерландия праг на децките?
153
2
 
8
 
! Отговори
Никола преди 2 години
В Германия за две-три години всеки българин може да получава много добри доходи и да живее прилично - защо си погубвате живота в България?
152
7
 
3
 
! Отговори
Русия преди 2 години
До ей "Русия не ме интересува" - ми добре, благодаря за анонса на личните ти интереси. Никой нете кара да се интересуваш от Русия? Итересувай се от умиращата си държавичка България.
151
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И към хората, които имат проблеми с размножаването на определен етнос - този въпрос няма как да бъде "разрешен" в 21ви век. Не знам защо не можете да го проумеете, че не можете да кажете на никой, че няма право да има деца. Единственото което може да се направи е да се налагат законите за детските бракове и бремености, което не се прави по необясними причини. Но да им спрете помощите, щото не са правилния цвят е чист расизъм.А това не е приемливо нито за 21ви век,нито за ЕС, нито за човечеството
150
2
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 години
Държавата е абсурдна, гласувайте за ИТН
149
0
 
8
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Аз на моя работодател отдавна съм му бил дузпата и сега си седя в къщи и си почивам.
148
0
 
5
 
! Отговори
ей преди 2 години
До 212-----Русия не ме интересува
147
0
 
7
 
! Отговори
@204 преди 2 години
О съгласна съм, че трябва да се намалят още повече данъците за деца, както и детските градини да станат по-общо достъпни (и по-малко дразнещи). Както и още един куп неща. Но няма нищо лошо да има висока еднократна помощ.Също така и помощите за осиновяване. Ние осиновихме 2 дечица, получихме помощ не като за 2, а като за 2х1. Което просто не е честно. Не че ще ни решат проблемите, но това е дискриминация.Но за мен най-големият проблем е липсата на здравна помощ - да намериш добър педиатър е чудо
146
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Докато не разкарате вашия работодател дето ви държи на 650лв заплата и ви кара да бачкате по 12 часа вие ще сте роби на мафията
145
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия е и хляба, и ножа - и газта, и тръбата. Ако Русия спре кранчето - цялато ЕС ще издъхне на момента.
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "По-добре мияч на улици на запад, отколкото дървосекач в коми." - Никой не ви кани за дървосекачи в Коми. За вас само миене на улици на западняците, защото в членката на ЕС и НATO няма работа и ви чака глад. Продължавайте да целувате задниците на западняците и да им миете улиците.
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изходът е да се спрат незабавно всички плащания на ръка на майчински. Трябва да се оремине към приспадане от дължими данъци по избор. Ако имаш 3 деца, почти няма да плащаш данъци. Ако не плащаш данъци - оправяй се сам с отглеждането на децата си. Това е начина да се реши проблема с боядисаните и тяхната банкоматна рабдаемост на бъдещи неграмотни ***.и.
142
0
 
5
 
! Отговори
Роби преди 2 години
Работниците в ъгъла треперят
141
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Не корупцията, а ниската основна заплата и скритите доходи са основните проблеми в България, те обслужват единственно олигархията и руската мафия
140
0
 
15
 
! Отговори
Глупендерци преди 2 години
Няма такава държава!Добре дошли в Абсурдистан! Единствената държава в света в която са на почит неграмотните и мързеливите, а работещите хора са натикани в ъгъла и унижавани по всякакъв начин.Значи не е проблем да дадам куп пари на едни наши сънародници с тен, но стане ли дума за вдигане на заплатите, бизнесът надава такъв вой, че чак е смешно.