Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони

Според експерти обаче това не стимулира раждаемостта
294
Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони
Снимка: Pixabay

Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лв. на 650 лв. е по-скоро популистки ход и в никакъв случай не стимулира родителите да отглеждат повече деца, смятат експертите.

Нещо повече - с това решение се получава парадокс - в по-бедните региони жените ще получават повече за майчинство, отколкото за работа, казва Зорница Славова пред БНР.

Още по темата

"Ако сравняваме със средните нетни заплати на жените, които са по-ниски от средната, в 10 области майчинството става по-високо от средната заплата, която получават жените нетно, а в 28-те области са над 90%. Това важи за много области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкова високи, реално майчинството става по-високо, отколкото заплатата, която жените получават", посочи тя.

Икономистите смятат още, че увеличените пари за майчинство не решават реалните проблеми на семействата, които не са по време на периода на отглеждането на детето вкъщи, а след това.

"Хората биха имали деца, ако се чувстват по-сигурни в целия период на отглеждането им. Не в първата или втората година. Т.е. трябва да говорим за реформи в здравеопазването, в образованието, в големите градове има проблем с местата в детските ясли. В малките пък има проблем с ниските заплати и с липсата на сигурна работа, така че е комплексен проблемът и той не минава в раздаването на калпак на пари", каза Славова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: майчинствозаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив. Това ще стимулира раждаемостта. Познайте обаче на кой етнос.
178
15
 
5
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Дайте парите на майките а пенсиите да мълчат, къде са им пенсионните осигоровки, а?
177
5
 
19
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Познавам имам СЪСЕДКА МАЙКА води се самотна ВСЕКИ ДЕН си ВКАРВА мъже любовници и си осигурява СОЛИДЕН ДОХОД и ТО БЕЗ ДА ПЛАЩА данъци. Тези жени НЯМАТ мяра в алчността си. Преди години сбирщина от майки правиха далавери да напомпват майчински с трикове за последните 3 месеца подправяха си осигуровките, за да получат огромни суми майчински ТРЯБВАШЕ да БЪДАТ СЪДЕНИ и ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ ДА АМА НЕ НИЩО НИ ИМ НАПРАВИХА НА ТЕЗИ МОШЕНИЧКИ.
176
7
 
19
 
! Отговори
Пенсионерите преди 2 години
ЛИШЕНИ от ПАРИ за НОРМАЛЕН живот, години наред са работили и СЕГА КАКВО ДА СЕ УБИВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ заради НЯКАКВИ АЛЧНИ МАЙКИ УЖ без МЪЖЕ че им ТРЯБВАЛО ПОВЕЧКО ПАРИ.
175
7
 
17
 
! Отговори
Гнус ме е вече преди 2 години
ДА ЖИВЕЯ в ТАКА ДЪРЖАВА с такива БЕЗОБРАЗНИ ПОЛИТИКИ и МАЙКИ МОШЕНИЧКИ и ОБИРДЖИЙКИ.
174
4
 
20
 
! Отговори
Прави си преди 2 години
До Браво #244 Много точно си го написал и казал. Прецакват НЕ само пенсионери, а и работещите хора са ощетени да им взимат пари и да ги раздава хей така на някакви си раждащи жени от специфичен етнос и манталитет има и пропаднали българки не само ромки да цицат държавата.
173
1
 
10
 
! Отговори
Помислете преди 2 години
В момента се дават 6 милиарда за образование + 2 милиарда за детски градини, това са по 500лв за всяко дете на месец
172
1
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ВИДИ МУ СЕ КРАЯ НА ЧЕТВЪРТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО
171
2
 
19
 
! Отговори
Планът Ромски Свят преди 2 години
Това е супер плана за бъдещето и развитието или по-точно деградацията и пропадането на една държава като образец и пример ще сме. Цивилизованите и развити държави НЕ СТИМУЛИРАТ ТАКА ПРИМИТИВНО ХОРАТА като ДООБИТЪК, А НАПРОТИВ трябва ДА ИМА ЗАБРАНА на определени ХОРА без възможности и капацитет ДА НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ и ДА НЕ СЪЗДАВАТ пропаднали мизерстващи кибици цицащи държавни помощи на гърба на трудещите се и образовани граждани.
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Добра идея Щом всичко ще е частно и държавата няма да има отговорност за нищо, за какво да плащаме данъци? За заплати на чиновниците ли? За какво въобще ще служи държавата? Ти все едно казваш - държавата да събира пари и да не дава за нищо. Тогава ще има юного пари в бюджета.
169
5
 
10
 
! Отговори
Ужасно Високо Майчин преди 2 години
МНОГО са парите на ТУМБАК за МАЙЧИНСТВО и КАКЪВ Е СТИМУЛА? Тези МАЙКИ да раждат БЪДЕЩИ ПЕНСИНОРИ на МИЗЕРНИ ПЕНСИИ обречени на МИЗЕРИЯ. Вземе тамо да се рачекне и роди нещо си и после КВО това дето го е родила КВО ще прави ще кибичи и то да чака пари да се размножава СУПЕР ПЛАН като за *****
168
5
 
12
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Герб дойде на власт с ромите. Не се разгражда моделът Борисов, а дори се надгражда
167
1
 
7
 
! Отговори
Добра идея преди 2 години
Значи даваме 1000лв на дете срещу бележка че посещава училище, а училищата и детските градини стават частни и се самоиздържат - това са 20% от бюджета
166
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Абсурдно е да се дават пари на калпак, особено за размножаване на определени категории. Как да се стимулират полезните за държавата хора? Ами вижте Орбан-хем е законно, хем отрязва ненужните. Тия работи трябва да стават по интелигентен начин, за да не могат да бъдат атакувани в Страсбург! Очевидно може!
165
0
 
12
 
! Отговори
те тва преди 2 години
направиха всичките про стаци в ши бания парламент де наддаваха кой най-убав. Ники Василев им каза- ще плащат и децата ви тез маймунджулъци
164
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 2 години
До 233 идеята е добра особенно ако парите се дават за посещение на детска ясла, градина и училище
163
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 233Тя тая държава вече хептен на къс пас я взехме с тоя популизъм. На кой по напред да плаща тая държава - на пенсионерите ли, майчински ли, на фиражките, на държавните служители?! Защото основноя процент данъци се плащат от работещите в частния сектор, половината отнкоито удобно са на минимална заплата и останалото под масата. Товат всеки иска да цица държавата, но никой не иска да внася. А да не говорим, че някои искат и необлагаем минимум - та ептен да няма кой да внася в продънената каца
162
5
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
В България има 1,4 милиона деца до 18г. Ако за всяко дете държавата дава по 1000лв или па 12000лв на година това прави 1400 000 х 12 000 = 17 милиарда лева. Ако се въведат платени детски градини, училища и др дотации, държавата ще е на сметка, същото е и със здравната система
161
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русия не е тема на този форум" - благодаря за информацията. Гледайте си жалката държавичка членка на ЕС и НАТО, и не се интересувайте от Русия. Русия не е лъжица за вашите yста.
160
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз работя, осигурявам се на максимума, плащам си данъците и имам 2 малки деца. Не получавам детски, защото се водя богат. Но с данъците ми държавата решава да прави социална политика и дава детски и майчински на определени етнически групи. Тоест излиза, че аз издържам не две, а да речем 4 деца. Защото Асан е беден, не плаща данъци и аз съм длъжен да издържам и неговата челяд. В кой изчанчен свят това може да мине за справедлива политика!?