Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване

86% не съобщават за нападки срещу тях
9 ное 2021 20:15, Нели Христова
152
Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване
Снимка: БГНЕС

86 процента от ромите в България не съобщават за случаи на дискриминация, а 72 процента не знаят дали има закон, забраняващ дискриминацията. Това се посочва в доклада "Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България", изработен от Център "Амалипе", Информационно-правния център в Хърватия и Minority Rights Group Europe /MRGE/, съобщиха от "Амалипе".

Докладът е изготвен в периода март - юни 2021 г. и обобщава и анализира проучване, проведено в двете държави. Изследването се реализира в рамките на проект ERELA /Равенство за ромите чрез разширен достъп до правна помощ/, финансиран от Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. От България са анкетирани 65 участници.

Според "Амелипе", въпреки наложеното в общественото пространство мнение за това колко запознати са ромите с правата, как определени организации се възползват от това, резултатите от проведеното в България проучване показват, че 84 процента от участниците не знаят за нито една организация, предлагаща подкрепа или съвет на хора, претърпели дискриминация, а 86 процента дори и не съобщават за дискриминация, когато се сблъскат с нея. Освен основните области с най-честа дискриминация - образование, жилищни условия, заетост и здравеопазване, докладът отчита повишаване на антициганизма и речта на омразата.

Ромите се чувстват най-дискриминирани по отношение на училище, работа, здравеопазване и места за живеене. На първо място се отчита сегрегация на ромите в училищната среда, а образователният статус на ромите е значително по-нисък. Все пак се забелязва повишаване на процента завършили средно и висше образование младежи от ромската общност, отчитат от "Амалипе".

Ромите в България не се чувстват равностойни и по отношение на достъпа до работни места. Дискриминацията на работното място се проявява на различни нива в България - преди наемане на работа, при адресиране на обявата до определени групи и по време на трудово правоотношение, отбелязват от организацията.

Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения за изграждане на прилични жилища и др.

Докладът е бил представен на дискусия с участието на Дан Дохи, ръководител на екипа, отговарящ за ромските политики в ГД "Правосъдие и потребители" към Европейската комисия, Ева Жечева от екипа на oмбудсмана на Република България, Елка Божова от Комисията за защита от дискриминацията, представители на граждански организации, медиатори, адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Веско е просветен, умен и учен и в тоалетната да е заключен все ще намери нещо за ядене.Той е болен психически,има нужда от преглед, а може и да е регистриран.Пинко
39
2
 
16
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
Преди години Франция изгони голяма част от българските граждани от ромския етнос. Само ромите. Ако не се лъжа това беше 2012 или 2013. Тогава бях във Франция. Аз съм български турчин. Нас не са ни гонили. Питам: Къде бяха разните организации за защита на правата им? Защо не посмяха да кажат нещо на Франция защо не може да ги интегрира? Не съм Расист, националист защото аз самия съм представител на малцинство в Р.България. Не искам каруци в центъра на града. Не искам "оригинални парфюми" в паркинга на Кауфланд предлагани евтино от настойчиви и нагли "мексиканци". Ако зависеше от мен знам как да
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не им е виновен, че са избрали да митлосват с каруците вместо да се ограмотят.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, че даскалите обикалят махалите да им се молят да си пратят ча-в-етата на даскало, че ми се возят гратис и никой не ги закача в градския, че им се опрощават куп сметки, че кесят на помощи и всичките са с телкове да точат пари. Баш па тия са най-малко дискриминирани!!!
36
0
 
18
 
! Отговори
БАТКО БЪЛГАРСКИ преди 2 години
Монголи (не ми даде да напиша другото),кво да ги коментираш 90% от тях са шкарто искат да имат права но да нямат задължения и им се получава защото са електорат
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, дискриминирани са, много.А най много от ромите с малко акъл в главата, дето правят всичко възможно да изпратят децата си в училище с българчета.Точно така е направила и майката на онази проекто министърка по ромските въпроси, та от детето и да излезе нещо.Е, питам аз- това автодискриминация ли е , здрав разум или просто си познава стоката?За един социолог питам:-)))
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайта защо непрекъснато пречиш на правилните коментари .Това е още едно доказателство че не ромите а останалите са дискриминирани. . .
33
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
НПО-тата които ги защитават да им дадът работа те ! Нали за това получават грантове ?
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и аз се чувствам дискриминиран от тази статия, но на кой му дреме, нали не съм ром.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива са им културните особености не са по четенето и работата, но, ако е за някоя схема или да не спазват закони са първи винаги.
30
5
 
1
 
! Отговори
Денислава Илиева преди 2 години
До 16О, Люба беше голяма работа, кой каквото и да ми говори, преди време моя близка ходеше при нея, защото не можеше да забременее, след множество опити и ходене по лекари, мъкиии! *** й каза, че има направена магия и трябва да я развали! Ама и платиха де, но после се оправиха и в момента иамт две прекрасни дъщери! След като 9-10 години ходеха по мъките. Не знаех, че е починала, помня че беше много възрастна, една прегърбена до земята, ама живооот! Повече такива хора да има
29
4
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Първият маnraл е Тара. Според евреите той бил РОДИЛ Авраам. Швестърска история. После Авраам се жени за щерката на баща си Сара(от там идва глаголът "***") . Да продължавам ли?Отворете си кирливите еврейски библии и прочетете "от до" историята на клоззета Авраам. Ще повърнете поне сто пъти. Евреите са *** като богът им Яхве. Мъже раждали били деца...Да ви се изваксибирам у дзирлите еврейски евриопо-индийски!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е длъжен да наема неграмотници . Като са им толкова скъпи да си ги вземат в Хърватия и даси ги интегрират.
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май е обратното, за ромите има безплатен училищен транспорт, безплатна храна в училище, безплатни таблети и още куп други привилегии недостъпни за българските деца.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типичната либерастка пропаганда - добрите роми и ние лошите. Въпроса е до кога ще търпим такива социопати като Амалипе с любезното съдействие на розовите брюкселските слабоумници да се гаврят с нас? То не бяха роми, то не бяха гейове, то не бяха бежанци и т.н. и на всички ние сме им виновни - ние сме виновни на ромите че са прости и мързеливи, ние сме виновни на гейовете, че са болни сбърканяци, ние сме виновни на афганистанци, иракачани, сирийци, африканци и т.н., че не държавите им са кене.фи.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правото на мнение, гарантирано от Конституцията е невъзможно да бъде реализирано без достъп до максимално прецизна, достъпна, и достатъчна информация.Моля да се изготвя статистика за извършителите на престъпления по етнос.Убеден съм ,че подобна статистика, вкл. за миналите периоди, веднага ще разбие негативните стереотипи за ромите като високорисков контингент.Всички които са против това го правят за да се поддържа негативният им образ.
24
4
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Радо, значи ти трябва да си ходиш също в Иран, защото от там идваш.Първо дефинирайте всички групи роми, кои са и кои не са.Относно помощите по горе коментара съм съгласен.Всички трябва да работят и си плащат данъците еднакво. Работата е за всички.Но не съм чувал банкер ром или полицай, пожарникар. Сега има някъде, но намразват бг,който е *** с рома. И като се пишете Бг, защо слушате мазна чалга, играете повече кючеци от ромите. Ако спортувате заедно мразите ли ги,че са роми, ако учите заедно н
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай дискриминира ли САЩ като произвежда по-качествени и евтини стоки?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах един такъв колега на работното място преди време...Човекът беше на 28 години, черпи и вика роди ми се четвърто дете. Викам какво правите вие бе, не се спирате, ей....А, вика - яко е*не и така, кат ни е скучно (ха-ха-ха-ха)!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите не са българи, нито са бъдещето на България! България без българите и славяните не може!