Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване

86% не съобщават за нападки срещу тях
9 ное 2021 20:15, Нели Христова
152
Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване
Снимка: БГНЕС

86 процента от ромите в България не съобщават за случаи на дискриминация, а 72 процента не знаят дали има закон, забраняващ дискриминацията. Това се посочва в доклада "Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България", изработен от Център "Амалипе", Информационно-правния център в Хърватия и Minority Rights Group Europe /MRGE/, съобщиха от "Амалипе".

Докладът е изготвен в периода март - юни 2021 г. и обобщава и анализира проучване, проведено в двете държави. Изследването се реализира в рамките на проект ERELA /Равенство за ромите чрез разширен достъп до правна помощ/, финансиран от Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. От България са анкетирани 65 участници.

Според "Амелипе", въпреки наложеното в общественото пространство мнение за това колко запознати са ромите с правата, как определени организации се възползват от това, резултатите от проведеното в България проучване показват, че 84 процента от участниците не знаят за нито една организация, предлагаща подкрепа или съвет на хора, претърпели дискриминация, а 86 процента дори и не съобщават за дискриминация, когато се сблъскат с нея. Освен основните области с най-честа дискриминация - образование, жилищни условия, заетост и здравеопазване, докладът отчита повишаване на антициганизма и речта на омразата.

Ромите се чувстват най-дискриминирани по отношение на училище, работа, здравеопазване и места за живеене. На първо място се отчита сегрегация на ромите в училищната среда, а образователният статус на ромите е значително по-нисък. Все пак се забелязва повишаване на процента завършили средно и висше образование младежи от ромската общност, отчитат от "Амалипе".

Ромите в България не се чувстват равностойни и по отношение на достъпа до работни места. Дискриминацията на работното място се проявява на различни нива в България - преди наемане на работа, при адресиране на обявата до определени групи и по време на трудово правоотношение, отбелязват от организацията.

Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения за изграждане на прилични жилища и др.

Докладът е бил представен на дискусия с участието на Дан Дохи, ръководител на екипа, отговарящ за ромските политики в ГД "Правосъдие и потребители" към Европейската комисия, Ева Жечева от екипа на oмбудсмана на Република България, Елка Божова от Комисията за защита от дискриминацията, представители на граждански организации, медиатори, адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това НПО въобще виждали лиса ом на живо и знаят ли каква е ромската ценностна система?
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това са глупости освен че болшинството по селата са мнозинството житаноси автобусите пътуващи за чужбина са болшинството са пак такива имат по много деца и взимат соц.помощи и работят по 3-4хиляди евра им влизат в къщите на месец.В България строят огромни къщи ц...а махала се разшири изкупиха на българите къщите и апартаментите.затова не вярвам ни на медий ни на управлявщи защото ги управляват други и потояно бълват неверна информация.а как да им вярвам за ваксините?
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бг турчинТой Т.Живков добре ги беше интегрирал. Спомняте ли си?Всички работеха, а който нямаше в паспорта печат за работа го пращаха 15 дни в тухларната. Престъпниците ги пращаха в затвора, а там някои даже занаят научаваха. И хич не се чувстваха дискриминирани. Но покрай чуждите НПО-та се научиха, че имат много права и никакви задължения.
57
0
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Цялата статия в едно изречение: Ромите са дискриминирани защото никои не ги прави директори на фирми без един трудов ден стаж и с нулево образование, никои не им подарява къщи всяка година която те да унищожат, никои не им дава дипломи без да са стъпвали в училище или поне да се водят записани там. С това се изчерпва цялата статия и целия бълвоч който е изписан по тази тема! Никои не им излива отгоре като мана небесна това което те искат да имат! За това е целия рев!
56
0
 
15
 
! Отговори
Повечето от преди 2 години
анкетираните роми не съобщават за дискриминация и не знаят има ли закон, който да я забранява. Ами да, първо защото не са дискриминирани, напротив - те са любимците на властта и второ, защото не знаят, че има и закони. Те имат само права. И трето - колко представително е проучване с 65 участника? И колко души правят 70 - 80 % от 65? Другите uдuoтuu в публикацията въобще не ми се коментират.
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност българите сме дискриминираните малцинството са привилегировани. Заради това те не искат да учат или да работят.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те в Германия, Испания и Франция не могат да ги интегрират, а очаквате бедна държавица, като България да ги интегрира.
53
1
 
23
 
! Отговори
българин преди 2 години
Никой не ги дискриминира,а много ти търпим.Не го ли разбрахте,че те са непоправими.Мързеливи,крадат,изнасилват,битова култура-полуживотинска.Това е тяхната природа.Просто трябва да са много малко на брой,иначе се в състояние да ликвидират всичко.Марокански скакалци.Не подлежат на превъзпитание.
52
0
 
11
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 2 години
Може би затова 90% от ромите са извършители на кражби , не осъзнават за дискриминацията от хората които работят и с кървав труд носят в домът си а не в техният и искат да оправят това....Осъдете честните и работливи данъкоплатци от коитозависите....*** и празнодумци...
51
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Изпратете ги,които са на помощи да помагат на сестрите. Има нужда от хора, пратете ги, обучете ги и дайте им възможност по този начин после да работят. Бежанците??? Колко хиляди са, пратете ги в болниците да помагат?Антиваксъри безработни ли са, пратете ги там, да помагат всеки свободен. Нямат работа, а кафенетата пълни.
50
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
86% от българите не съобщават и за странични ефекти от ваксините против SARS-CoV-2, но подписват формуляр за информирани съгласие, противно на очакваното.И ние българите сме като 86% от ромите...
49
0
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Да ги ожали човек!Останах с пръст в уста,когато на Евро Дисни,видях червени автобуси на Мерседес,нови,с немска регистрация и бели надписи Fur Cigoiner..Верно онемях,а на нас тогава,2000-2002г., ни вменяваха,да ги интегрираме!Е, интегрираме ги...
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време моят учител по руски в гимназията беше от ромски произход. Ружди Байрямов се казваше, живееше във Факултета. Много етичен беше, с перфектни познания по руски, обичаше фолклора и ни караше да издирваме народни песни от България и да му ги даваме, той ги съхраняваше, превеждаше на руски и ги публикуваше в СССР. Не знам дали е жив, но ще е сигурно над 80-годишен. Тъй че има и умни роми.
47
0
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Интеграцията турчин трябва да я създаде БАН с кубчетата и адаптацията на лишените от свобода също, 10 хиляди са и там.Не искат!!!!!!! Аз съм обикновен човек за два дни мога да създам програма за интеграцията на ромите без да е на гърба на бг. Но никой няма да приеме идеята ми. Пък и затова са в БАН, защо не го правят???? Трябва да се използва всеки човешки ресурс в момента. Я пратете калпазаните санитари да помагат в ковид болниците. Няма кой да мие акото. Ами стоят, пратете ги
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите масово не спазват противоепидемилогичните мерки, дистанция маски отказват ваксинация срещу К 19, а също не имунизират децата си от задължителния имунизационен календар и така застрашават здравето и живота на останалите хора.
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз няма да съм жив след 20 -30 години, но не им завиждам на българите в България! Ромите и бежанците ще унищожат България, но няма къде да се бяга цяла Европа ще бъде подобна ситуация! Лъжат ни на преброяването, че ромите са 750 хиляди, но истината е че са мнооого повече ! Една познаната ромка мой набор на 47 години има внучка на 17 години, и тя всеки момент ще се омъжи и ще започне раждането! На 47 години, внучка на 17 години = СМЯТАЙ?
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите помагат, но в училище на сила не вкарват.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайта защо непрекъснато пречиш на правилните коментари .Това е още едно доказателство че не ромите а останалите са дискриминирани. . .
42
3
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
България от поне 50 години е мащеха към всички и на нея хора не й трябват. Всички трябва да мигрират и тогава БГ болшевиките ще се сетят че някъде са сбъркали.
41
0
 
5
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
Ако зависеше от мен знам как да ги интегрирам.