Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване

86% не съобщават за нападки срещу тях
9 ное 2021 20:15, Нели Христова
152
Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване
Снимка: БГНЕС

86 процента от ромите в България не съобщават за случаи на дискриминация, а 72 процента не знаят дали има закон, забраняващ дискриминацията. Това се посочва в доклада "Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България", изработен от Център "Амалипе", Информационно-правния център в Хърватия и Minority Rights Group Europe /MRGE/, съобщиха от "Амалипе".

Докладът е изготвен в периода март - юни 2021 г. и обобщава и анализира проучване, проведено в двете държави. Изследването се реализира в рамките на проект ERELA /Равенство за ромите чрез разширен достъп до правна помощ/, финансиран от Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. От България са анкетирани 65 участници.

Според "Амелипе", въпреки наложеното в общественото пространство мнение за това колко запознати са ромите с правата, как определени организации се възползват от това, резултатите от проведеното в България проучване показват, че 84 процента от участниците не знаят за нито една организация, предлагаща подкрепа или съвет на хора, претърпели дискриминация, а 86 процента дори и не съобщават за дискриминация, когато се сблъскат с нея. Освен основните области с най-честа дискриминация - образование, жилищни условия, заетост и здравеопазване, докладът отчита повишаване на антициганизма и речта на омразата.

Ромите се чувстват най-дискриминирани по отношение на училище, работа, здравеопазване и места за живеене. На първо място се отчита сегрегация на ромите в училищната среда, а образователният статус на ромите е значително по-нисък. Все пак се забелязва повишаване на процента завършили средно и висше образование младежи от ромската общност, отчитат от "Амалипе".

Ромите в България не се чувстват равностойни и по отношение на достъпа до работни места. Дискриминацията на работното място се проявява на различни нива в България - преди наемане на работа, при адресиране на обявата до определени групи и по време на трудово правоотношение, отбелязват от организацията.

Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения за изграждане на прилични жилища и др.

Докладът е бил представен на дискусия с участието на Дан Дохи, ръководител на екипа, отговарящ за ромските политики в ГД "Правосъдие и потребители" към Европейската комисия, Ева Жечева от екипа на oмбудсмана на Република България, Елка Божова от Комисията за защита от дискриминацията, представители на граждански организации, медиатори, адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите не са известни с любивта си към образованието и работата, а кючеците и гюбеците.
19
0
 
15
 
! Отговори
боби преди 2 години
Знаете ли как ги пускат да завършват средно образование в софийския квартал " Христо Ботев" ! Повечето завършили не знаят, дори да си купят един кроасан от кафето - Продавачката им казва 1.20 е кроясана, а тя завършилата дава 1.50 и не знае колко са! Това е масово в този квартал, дават им дипломите ето така, заради парите от държавата! Не че държавата не знае какво се случва, но ако стегнат нещата ще стане дискриминация!
18
2
 
11
 
! Отговори
2 страни на монетата преди 2 години
От една страна ромчетата са дискриминирани в училище, от друга страна създават проблеми с дисциплината на целия клас. Разбирасе има ромчета които са усърдни учат и се стараят, но масата е друга. То каква да е след като живеят в крайно бедни условия и всеки ден за тях е оцеляване. Трудно е на такова дете приоритета да му е в училище. Баща му го праща да краде, бият го вкъщи, а ако е момиче в гетото на 12 вече ще да е загубило девствеността си. Сложна тема е интеграцията на ромите.
17
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
КО??????????
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои българи считат ромите за по - големи българи от самите българи, което е много жалко.
15
12
 
2
 
! Отговори
Видял и изпитал преди 2 години
Сред ромите има и много жени гледачки! Известната гледачка ромката Люба от Драгалевци почина отдавна, но тя беше единствената, която познаваше и предсказа на баща ми, че негови хора ще го свалят от директорския пост на гимназията, да не ги допуска много до себе си. И така стана...изритаха го! Да почива в мир, жената! На много помогна в квартала, и то без да иска пари!
14
0
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Най-дискриминирани са хетеросексуалните българи. Аз например с три деца не взимам никакви помощи, но плащам помощите на превилигировани роми. В тази държава е по-добре да си ром.
13
2
 
20
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Ромите не са българи. Да си ходят в Индия. Лоши хора. А хора ли са?
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как точно са дискриминирани след като не ходят нито на училище нито на работа а в поликлиниките са с предимство защото са безработни, или деца или многодетни майки или и двете или са с телк. У нас има дискриминация срещу наистина образованите хора които нямат връзки ...
11
0
 
9
 
! Отговори
Лъжа преди 2 години
Няма роми в училище. Е има такива в училищата към затворите......
10
0
 
32
 
! Отговори
Вики преди 2 години
Живея в Дружба 1, преди време се прибирах към 11 часа вечерта и няколко ромчета, айде да не казвам ц....., ме подгониха с каруцата си! Хилеха се като психясали, и се наливаха с нещо си! Това не е нормално и после били дискриминирани! Еми ще бъдат!
9
0
 
27
 
! Отговори
А какви са преди 2 години
задълженията на ромовете и има ли въобще нещо, за което някой да ги задължава? Щото аз си мисля, че аз съм по-дискриминиран от тях, благодарение на измислиците, наречени закони в абсурдизма, наречен държава! Тези индивиди са единствено в тежест на обществото, грабят, убиват, изнасилват, разнасят болести и бясно се развъждат! И като за капак разни антинародни организации поставят и разгласяват неверни твърдения и статуквота, като това тук!
8
0
 
36
 
! Отговори
мак преди 2 години
Те пък галопират с 200 за да работят и учат. Никой не ги спира, нали. И достъп до здравеопазване имат, никой не ги преследва за ***.офи.лия или кражби на ток. Дискриминация изсмукана от пръсти.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой печели от това да има проблем и той да не се решава толкова време
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ги дискриминира! Просто поведението им е повече от брутално...
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не те, а българите бранещи се от тях са дискриминирани, осевн ако не са богати или политици.
4
0
 
20
 
! Отговори
Айде преди 2 години
следваща глупава статия, но на друга тема....
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пък бил гейтса иска да ги изчипира,да светят в тъмното,да им исъънат стафидите ,а на жените плодника.
2
0
 
31
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
каква дискриминация. полухора крадат, убиват и трябва да ги дундуркаме цял живот, щото са м алoумни и не могат да живеят в цивилизация
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в България са най-дискриминирани, унижавани, бити, грабени и убити.