Политиките по земеделие: Повече контрол, по-малко прекупвачи

Сред приоритетите на ПП е и насърчаването на инвестициите
33
Политиките по земеделие: Повече контрол, по-малко прекупвачи
Снимка: БГНЕС

С повече контрол да се даде достъп на българския производител до пазарите без прекупвачи. Да създадем кооперативи, които на базата на публично-частното партньорство да дадат достъп до пазар и на малките производители. Поземлените отношения трябва да се преразгледат, смятат от "Продължаваме промяната".

Облекчаване на административното бреме, изкореняване на корупцията и изграждане на прозрачност в структурите чрез изграждане на информационните системи са част от мерките, на които от формацията залагат в политиката за земеделие. Според Кирил Петков, който водеше коалиционните преговори за сектора днес, участващите в тях имат много обща работа, но той е оптимист за постигане на съгласие по основните политики.

За управление на водните ресурси чрез изграждане на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята, настояват от партията. Твърде дългите административни процедури за достигане до водоползване е друг голям проблем. Мярка с незабавен приоритет в тази връзка е Министерството на земеделието, храните и горите да бъде незабавно оптимизирано, смятат от ПП.

Имаме нужда от незабавно приоритизиране на инвестициите в образование - в хора и в база, посочиха още експертите. За целта те ще "сложат на масата" на експертните разговори въпроса какво да се направи от детската градина до университетите и БАН, за да станат търсени аграрните специалности. В момента от 26 специализирани училища 13 вече са затворени, припомниха от ПП.

Насърчаването на инвестициите също е основен приоритет на ПП - в сортово разнообразие, нови породи и други. Фондът за иновации да се ангажира повече с финансиране в иновативни хранителни продукти или цикли, предлагат експертите.

Управлението на горите е екологична кауза на цялото общество, посочи Александър Дунчев от ПП. От партията предлагат секторът "гори" да излезе от шапката на земеделското министерство, като специална и отделна структура. Горите са пет процента от Брутния вътрешен продукт на страната и по отношение на политиките там имаме пълно съгласие с ПП", вметнаха от БСП по време на дискусията.

Проф. Христо Даскалов от ПП обърна внимание на проблемите с Българската агенция по безопасност на храните, която от 10 години и осем месеца, откакто е създадена, е произвела множество скандали. С над 160 млн. обаче бюджет при създаването си в последните години, той е намалял до 60-70 млн. лева, посочи проф. Даскалов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Субидийте са корупцията в земеделието, животновъдството и т.н. Да се спрат . Аз неискам от мойте данаци да дават даром пари на измислени земеделци да си смяняват колите всяка година. това трябва да е бизнес както всеки друг а не богоизбран
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, сега някой да ми каже къде е пазарът. Домати 3 лв на едната сергия, 3 лв на втората, и 3 лв на третата. Сорт и всичко друго еднакво...Уж, пазар, а всички сергии на една фирма. Това как ще оправим от утре, господа, защото това за поливни магистрали ще станееее....някога.
18
6
 
4
 
! Отговори
антикооператор преди 2 години
Бля, бля,бля...Особенно за изкореняването на корупцията.Ленинските дни няма ли да върнете? Бригади на ДКМС?
17
2
 
10
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Не случайно в библията пише "По делата ще ги познаете". Защото сладки приказки, обещания за светло бъдеще и тем подобни сме слушали много.
16
1
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До калин орелъТ. Много са ми смешни и жалки такива глу.пави наивници кат теб. Щото едно ще покажат онлайн за шарани като теб, а други неща ще си договорят по кьошетата.
15
3
 
11
 
! Отговори
гледна точка преди 2 години
Ха-ха-ха, ще правят кооперации. А АПК-та ще има ли? Мога да ги уверя, защото май не знаят, че това с кооперациите е пробвано в България няколко пъти в годините на прехода и никога не е сработило. Защото ганььо е индивидуалист и винаги смята, че другите ще го прекарат.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно в десятката )а познайте коя партия че реват
13
0
 
11
 
! Отговори
Баба преди 2 години
На тия юнаци да им дадат по една мотика и - на къра !
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 "И защо игнорираха Възраждане, а правят преговори с БСП???" Щото като се "провалят" тия, на следвашите избори е наред Възраждане да станат умните и красивите" изпратени от Русия да направят от България пустиня.
11
2
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Национализация на земеделските земи и връщане на земите (макар и одържавени) в реални граници до еврео-турските ограбване на Народът ни. Тоест земите трябва бъдат според както са били по време на Царство България,а унижените от еврейските садисти банкерски българи,които поради глад и мизерия са били насилствено принудени да ги продадат трябва да си ги възстановят и дарят на Държавата Народна Република България!
10
0
 
7
 
! Отговори
Тая тема преди 2 години
Са я претупали и са го ударили на партийни лозунги, като Тошко Колев в Двойникът хаха
9
0
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До АнонименТолкова е електоралната тежест на "Възраждане"-то;))) Пич, тая игра с подобен тип партии я играхме още 2005-2006-та. Тогава "Атака" бе трета по сила в Парламента и пак я изолираха от каквото и да е.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дунчев беше голям симпатизант на ДБ, а пък сега отишъл в ПП.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо игнорираха Възраждане, а правят преговори с БСП???
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живеят новите ТКЗС-та!!!! Тия са се събрали на сладки приказки. Нито един от тях не отиде в малко населено място, при земеделски производител да го попита какво са трудностите и проблемите.
5
0
 
10
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
От тази статия, оставам с чувството, че преговорите са водят само от две партии ПП и БСП, т.е. двете правят общо 121 дупетата. Тъй излиза, щото мнението на другите две по темата, ама ич го нема;)))
4
9
 
7
 
! Отговори
КАЛИН ОРЕЛА преди 2 години
НАЙ ПОСЛЕ БЕЗ ЗАДКУЛИСИЕ С ИЗВЕДЕНИ ПРИОРИТЕТИ КОИТО ДА ЗАЛЕГНАТ В КОАЛИЦИОННИЯ ДОГОВОР. Така се прави по европейски и харвардски, не като главанаците от ГЕРБ/СДС!
3
1
 
8
 
! Отговори
моля? преди 2 години
БАБХ трябва изцяло да бъде разформирована, поради факта, че това е най голямата мега Агенция в ЕС. Много хора, но специалисти почти няма! За пример мога да дам БАБХ - Плевен където корупцията е фрапираща. Д-р Юри Чукоров, д-р Детелин Цонев и т.н., това са хората които са доста далеч от проблемите на българското земеделие, но за сметка на това, те по всякакъв начин пречат на българските животновъди със своите действия и със своето бездействие. Класически корумпирани държавни чиновници.
2
0
 
11
 
! Отговори
! преди 2 години
Симеон Караколев ще дава съвети като експерт - НЕ благодаря!Наистина е скапана държавата ни вече!
1
8
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
От излеянието на Киро останах с впечатлението,че чувам Тодор Живков и неговото " Зряло социалистическо общество"! Нищо не казва какво ще правим с комунистическата мафия и след приватизационният контрол? Кога Радев ще седне на подсъдимата скамейка,за многократно погазвяне на Конституцията.Кога Киро ще осъзнае,че е нарушил закона с измамата за гражданството? Престъпници и ДС БКП такива, да ни съставят дневтият ред и подреждат живота, е несъвместимо с Европейският път на България!