Производителите на картофи пред масови фалити

Четирима вносители щели да осигурят потреблението в страната
81
Производителите на картофи пред масови фалити
Снимка: БГНЕС

Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски. Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков, земеделски производител и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Причината за твърдението е изваждането на картофопроизводителите от интервенция за подпомагане на доходите, както и от друга – за подпомагане на производството на зеленчуци в планинските райони.

Според Джиков над 85% от картофопроизводителите у нас са ситуирани в планински и полупланински райони и за тези райони това е основен поминък.

„На практика българската администрация, заявявам най-категорично, каза на 2300 земеделски производители, че те от догодина остават без работа заедно с техните семейства. По изчисления на асоциацията над 5500 работници отново в тези райони, нискоквалифицирани, които са пряко свързани с отрасъла, също“, посочи той.

Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа.

„Остават само картофи за нишесте. Забележете! В България фабрика за картофи за нишесте все още няма. Всички картофи са трапезни, единици са тези, които имат сключени договори за картофи за нишесте и изнасят в Гърция или в Румъния продукцията. Това за мен е буквално престъпление. Кой има сметка от подобно поведение, какво се цели?“, коментира той.

Джиков прогнозира, че или ще се осигури български пазар за картофопроизводители от Франция, Германия, Полша, Гърция, Литва и Румъния, или възможност „за постигане на огромни търговски обеми при импорт на картофи у нас, осъществяван основно от четирима вносители“.

У нас годишно се консумират около 200 хиляди тона, уточни Тодор Джиков.

„Това означава, че четирима вносители основно ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона от българския пазар.В страната се произвеждат около 140-150 000 тона картофи“, каза той.

Тодор Джиков изтъкна, че за 12 месеца активността на българската администрация по темата се изчерпва с 1 писмо. За цялото това време производителите нито веднъж не са поканени за обсъждане на проблема.

Джиков пита какво прави както администрацията ни в Брюксел, така и тази у нас, за да защити българското производство и има ли анализ какво ще се случи оттук нататък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: субсидиякартофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Един запознат преди 2 години
От бранша на картофарите твърдят че Джиков е декларирал 4000 дка картофи ( при под 1000 дка реални) което прави над 1 000 000 лв субсидия разпределена между 12-13 негови фирми с подставени лица.Преди да шумиш гръмко кажи колко си получил за последните 5 години и покажи какво направи с тях.
52
0
 
0
 
! Отговори
Един запознат преди 2 години
В Бг масово има парадокси от сорта - земеделска фирма има 10000 лв годишен оборот а е получила 80000 лв субсидии.Даже протестират че дължат данък върху получените субсидии.Призовават да се спре вноса + във веригите задължително да продават само тяхната продукция - ако има някой болен мозък да им се върже че купуваме най-скъпите плодове и зеленчуци в света,гарантирано.
51
0
 
0
 
! Отговори
Един запознат преди 2 години
Производителите на плодове и зеленчуци в Бг са силно субсидирани,никой не го контролира ( за качеството което произвеждат) - едни фитосанитарни службици които са чиста проформа,бутат каквото им падне като торове и препарати безконтролно,нямат финансов надзор - масово продават без фактури и т.н.Никой не ги контролира за относно безопасността на труда - масово са без договори хората там( с изключение на единични,спорадични проверки от инспекцията по труда).И държавата все им е длъжна.
50
0
 
1
 
! Отговори
Dd преди 2 години
Толкова ме е яд на държавата ни!Имаме климат и земя за чудо и приказ,а внасяне храна отвън....И не хората са мързеливи-просто бюрокрацията и подкрепа от държавата липсват...Подлъгаха се някои с европейски проекти и след 2-3години се отказват...все проблеми с документи и отрязани пари.Жалко...много жалко
49
0
 
7
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Дано да не съм пророк но ние загиваме,Преди малко четой ,че овощари с кайсии реват кански заради времето и чакат нулева година,проблеми с пасища,пчелари и некви осигуровки.тази година ше рупат вносни безвкусни боклучи от магазините,но след като изпезне нашето пройзводство нали се сещате ,че цените няма да са евтинджос а ше ги дигнат сериозно понеже няма да има конкуренция
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ 70- КОМЕНТАРА МИ Е ЗА 51 НЕ ЗА 52 - ИЗВИНЯВАЙ.
47
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се пените? Сами си ги избрахте! Защо не избирахте Възраждане, те поне имаха програма за селското стопанство, сегашните нямаха такава и сега могат да правят всичко, защото никой не може да им каже, пред изборите казвахте. .. . . И тъй, това което си го е надробил народа ще си го сърба до мови избори иска или не иска!
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно вриме е до спрат да ги тъпчат с пари
45
4
 
9
 
! Отговори
Нормално, преди 2 години
Порядното пълно безхаберие на правителството на "промяната", както във всяка друга сфера, умишлено тикат страната в пропастта, оставка мутри!!!
44
0
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Та сеят коноп! Чух че имало по- файда! Сандански, Петрич се усетиха бързо!
43
3
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ УБИВАТ БГ преди 2 години
Да, това е поведение на зловреден софтуер. Който целенасочено съсипва администрацията, институциите, медиите, нормалния разговор в обществото и политиката. Който пречи на държавата да си върши работата. Който пречи на хората да живеят спокойно. Без да го интересува какво ще струва това на всички нас. И на страната. Само защото иска да поеме контрол.
42
8
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ УБИВАТ БГ преди 2 години
Днес ГЕРБ са задали 300 въпроса. Утре ще зададат 3000. Нищо не им пречи след два дена да зададат и 300 000. И ако някой обикновен човек се опита да получи отговор или решение от администрацията, няма да получи нищо или ще го получи с огромно закъснение, защото администрацията е заета да отговаря на безсмислените въпроси. Както и не може да се мисли по реформи, по промени, по компенсации, по нови закони, по нищо. И хората ще се питат защо новите управляващи нищо не правят.
41
6
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ УБИВАТ БГ преди 2 години
Какво представля DDoS-атаката ли? Ето класическа дефиниция: Зловреден софтуер от много посоки едновременно засипва една платформа с огромно количество запитвания, за да я блокира, и тя да стане недостъпна за всеки, включително за нормалните потребители. И потребителите виждат, че платформата не работи и я хейтят, без да знаят, че зловредният софтуер е направил всичко това.
40
7
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ УБИВАТ БГ преди 2 години
ГЕРБ са задали над 300 въпроса само за ден към новата администрация. Предимно елементарни, безсмислени донякъде въпроси. Отговорите не носят информация, но администрацията ще загуби много време, докато даже и формално отговори на всичко.За пръв път сме свидетели на класическа DDoS атака, известна още като Атака за отказ на услуги. Но пренесена от виртуалния в реалния свят. И атакуваща реалната администрация.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без гласовете от Турция,ДПС са под 4%.
38
2
 
6
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До Мен Може ли да си толкова ограничен. Тука говорим за обработка на земеделска земя. Ест че тези хора трябва да се стимулират, защото първо са малко, щото всички искат да стават IT или меринджей и никой не иска да държи мотика и второ това е къртовски труд, който едва ли главата ти проумява. Едно време имаше глоба ако не обработваш земята си, защото това е загуба за народа и държавата. Не е случайно че навсякъде в ЕС, а и не само тази дейност се субсидира и стимулира. Това не е просто бизнес...
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕМА БАРАБОЙ МИ КВО ША ЯДЕ БОЙКО БЕ? - ША ОЛАБИ АЛКАТА.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 Смърдиш на тор.
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си произвеждам всичко и не чакам на евроге.ски директиви да ме хранят. Преди 20 години когато баща ми почина ми остави в наследство градина нива и животни. Продължавам да работя за себе си и за семейството. И двамата ми сина които вече са пълнолетни ми помагат. В това мутродемоникратично време чакате ли на мутрите от еврогея и мутроландия да ви хранят живи сте погребани. Като чета какви са цените заплатите и пенсиите направо се чудя как още сте живи. Или крадете или работите на 2 места.
34
8
 
9
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Другаре, да живей промяната!!!Тия са достойни наследници на Бойко Борисов.Очаквам на следващото преброяване да сме с още един милион по-малко след управлението на Кирчовци, Асенчовци и Радевци.Да живей!

Спонсорирани публикации