Производителите на картофи пред масови фалити

Четирима вносители щели да осигурят потреблението в страната
81
Производителите на картофи пред масови фалити
Снимка: БГНЕС

Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски. Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков, земеделски производител и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Причината за твърдението е изваждането на картофопроизводителите от интервенция за подпомагане на доходите, както и от друга – за подпомагане на производството на зеленчуци в планинските райони.

Според Джиков над 85% от картофопроизводителите у нас са ситуирани в планински и полупланински райони и за тези райони това е основен поминък.

„На практика българската администрация, заявявам най-категорично, каза на 2300 земеделски производители, че те от догодина остават без работа заедно с техните семейства. По изчисления на асоциацията над 5500 работници отново в тези райони, нискоквалифицирани, които са пряко свързани с отрасъла, също“, посочи той.

Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа.

„Остават само картофи за нишесте. Забележете! В България фабрика за картофи за нишесте все още няма. Всички картофи са трапезни, единици са тези, които имат сключени договори за картофи за нишесте и изнасят в Гърция или в Румъния продукцията. Това за мен е буквално престъпление. Кой има сметка от подобно поведение, какво се цели?“, коментира той.

Джиков прогнозира, че или ще се осигури български пазар за картофопроизводители от Франция, Германия, Полша, Гърция, Литва и Румъния, или възможност „за постигане на огромни търговски обеми при импорт на картофи у нас, осъществяван основно от четирима вносители“.

У нас годишно се консумират около 200 хиляди тона, уточни Тодор Джиков.

„Това означава, че четирима вносители основно ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона от българския пазар.В страната се произвеждат около 140-150 000 тона картофи“, каза той.

Тодор Джиков изтъкна, че за 12 месеца активността на българската администрация по темата се изчерпва с 1 писмо. За цялото това време производителите нито веднъж не са поканени за обсъждане на проблема.

Джиков пита какво прави както администрацията ни в Брюксел, така и тази у нас, за да защити българското производство и има ли анализ какво ще се случи оттук нататък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: субсидиякартофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
купувам картофи САМО от Джамиле-една невероятно добра и работлива жена от Велинградския край..Да е жива и здрава !...Картофите й са най-вкусните,които можете да опитате..А нашите сатрапи да УВЕХНАТ !...Додея ми еничер да потъпква родното производство !
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е..х толкова асоциации и сдружения в бегето ! То ва го няма никаде по света. За какво са се разревали евросубсидираните часници ?
11
1
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
И ДОКАТО НИЕ БИСТРИМ КАРТОФИТЕ СПАНАКА СТАНА 10 лв.
10
6
 
4
 
! Отговори
абе преди 2 години
Ще станем нормална държава когато сънародниците разберат, че ПОТРЕБИТЕЛЯ решава!Ако не си купувате ***, то ще се преоизвеждат по-качествени неща. Купувайки *** ще поддържате и производството. Същото е и с картофите - какъв точно е проблема да си ги купите от производител, а не от местния хупермаркет, дето първо ги продава с 1000% надценка и второ са пълни ***! В Интернет е пълно с оферти от производител - директно! Хубави вкусни картофи! Купувам само от едни и същи хора годни вече
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, гласувал за ПП / ИТН / ДБ ще се нарежда до стената и на място!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 години стигат, затриха икономиката, животновъдство, земеделия, 30% от населението. Какво още?
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на традиционно евтините храни-картофи, зеленчуци, плодове, хляб, варива- трябва да са съотносими с доходите на населението вкл.с линията на бедността. Какво ще правите, как ще го направите, ваша работа, но това ви е задачата, уважаеми управляващи.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 - Но са и от най-евтините. Предпочитам, да кача 4 кила зимата, отколкото да съм с 4000 лева кредити.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 - Искахме по-малко мутри в политиката и истенски, свободни пазари, а не, каот аз изкарам нещо за 2 лева, на Боко човека от общината да идва с прокурора и да вика "Дай 30% от бизнеса, вдигай цените, иначе ще кажа, че си пренасял наркотици и ще те държим 1 година в ареста" ... Ей това искаме! А сега, всичките начнчаени бизнесменчета обърнаха краката и се разреваха, когато протекцията падна! Ще бъде трудно, но ще ги разкараме и тогава ще се оправи България ... НАЙ НАКРАЯ!!!!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от където и да го погледнеш Б.лгаристан загива кокорчо канадче действаите или ще ви изметем на б.клука
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
затова ли цената им скочи двойно, щото щели да измират отглади производителите? брей, брей, горките.
2
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали искахте Промяна. Получихте си я.
1
10
 
17
 
! Отговори
Това е целта преди 2 години
Да останем без производство и после от СЗО да ни казват кво трябва да ядем нбез въглероден отпечатък, разни оцветени ГМО-та а ла Луи дьо Финес правени на конвейр. С малки стъпки към голЯмия комунизъм :)