Производителите на картофи пред масови фалити

Четирима вносители щели да осигурят потреблението в страната
81
Производителите на картофи пред масови фалити
Снимка: БГНЕС

Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски. Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков, земеделски производител и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Причината за твърдението е изваждането на картофопроизводителите от интервенция за подпомагане на доходите, както и от друга – за подпомагане на производството на зеленчуци в планинските райони.

Според Джиков над 85% от картофопроизводителите у нас са ситуирани в планински и полупланински райони и за тези райони това е основен поминък.

„На практика българската администрация, заявявам най-категорично, каза на 2300 земеделски производители, че те от догодина остават без работа заедно с техните семейства. По изчисления на асоциацията над 5500 работници отново в тези райони, нискоквалифицирани, които са пряко свързани с отрасъла, също“, посочи той.

Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа.

„Остават само картофи за нишесте. Забележете! В България фабрика за картофи за нишесте все още няма. Всички картофи са трапезни, единици са тези, които имат сключени договори за картофи за нишесте и изнасят в Гърция или в Румъния продукцията. Това за мен е буквално престъпление. Кой има сметка от подобно поведение, какво се цели?“, коментира той.

Джиков прогнозира, че или ще се осигури български пазар за картофопроизводители от Франция, Германия, Полша, Гърция, Литва и Румъния, или възможност „за постигане на огромни търговски обеми при импорт на картофи у нас, осъществяван основно от четирима вносители“.

У нас годишно се консумират около 200 хиляди тона, уточни Тодор Джиков.

„Това означава, че четирима вносители основно ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона от българския пазар.В страната се произвеждат около 140-150 000 тона картофи“, каза той.

Тодор Джиков изтъкна, че за 12 месеца активността на българската администрация по темата се изчерпва с 1 писмо. За цялото това време производителите нито веднъж не са поканени за обсъждане на проблема.

Джиков пита какво прави както администрацията ни в Брюксел, така и тази у нас, за да защити българското производство и има ли анализ какво ще се случи оттук нататък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: субсидиякартофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата на бизнеса е да произвежда, да генерира печалба и да плаща данъци, а не да реве за помощи от данъците на работниците си! Егати бизнесмените щом работниците ви трябва да ви изплащат дотации за да съществувате! Като искате държавни помощи в Северна Корея бол, ама и бизнеса няма да е ваш, а на държавата! Комунизма умря! Ако ви трябват помощи от работниците ви за да съществувате по добре фалирайте! Още малко и капачки да почнем да ви събираме или ДМС кампания?
32
9
 
12
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
България фалира, а Кирчовците се занимават с чегъртане. Некадърни паллячовци.
31
7
 
12
 
! Отговори
и така преди 2 години
бе ние в Харвард картофи не отглеждаме .
30
9
 
25
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Аве картофаджии, ако бизнеса ви не може да се самоиздъжда без субсидии значи никакъв бизнес не е. А вие просто източвате средства от държавата.
29
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските производители като българските бизнесмени. Умни като конски г.ъ.з.
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остана само Ало измамниците и те да ревнат за субсидии, че мобилните оператори са им вдигнали таксите! Или, че пенсионерите нямат пари и няма кого да измамят! Или заложните къщи да ревнат, че хората вече нямат какво да залагат и да искат легализиране на търговията с органи, че иначе ще им фалира бизнеса! Егати умрелите бизнесмени честно!
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами не завиди от сезона , миналата година със засушаването никакви картофи , да ЕС ни прецаква , това субсиидите не са много но им помагат за разходите и без траспорта ще имаш продукт на 60 ст инаме вносните над левче , осигуряват си пазар на стоката ВЪН от ес
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой бизнес в тази държава които да може да работи като хората и да не реве за субсидии и пари от данъкоплатците? Егати бизнесмените щом трябва да са на дотации и помощи! Те ромите ще се окажат по читави от масата от бизнесмени! Ако държавата ще им помага да прехвърлят 50% от собствеността си и фирмите си на държавата! Егати соца честно! Един бранш няма които да не циври за държавна цицка!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом и в производството на компири не сме конкурентно-способни,какво остава да произвеждаме тогава?
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само не разбрах, как древните" антички" произвеждат по-евтина продукция от нашата и без европейски средства... Как те успяват, а нашите производители все реват на умряло и са нон-стоп във фалит?
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов още преди години ви каза какво да правите! Само си отглеждайте картофи и не купувайте от магазините. Вие давате ли си сметка че със съвременните методи и сортове от една градинка 10х10м. може да изкарате толкова картофи че цялото семейство да яде цяла година.
22
2
 
10
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Ще се радваме скоро на клипове как мандръцаттт Буда у затвора ,този път миньо Стайков ще се кефи на клиповете ,завъртя се колелото.
21
11
 
11
 
! Отговори
Супер, нали преди 2 години
Това ви е Радевото управление
20
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Всички знаем, че ДПС е абсолютен монополист в бизнеса. Парите директно се отчитат в черните, кеш каси! Дотации това да ни ви СССР където нямаше производство без дотации. Аз не виждам разлика! ЕС=Комунизъм.Нечестна конкуренция, а да затворим границите за внос ще ни глобят и ще ни размахат каиша!
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски.". Няколко реда по-надолу..."Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа."Как така хем ЕК го е гласувала, хем не са те виновни ами нашите чиновници?
18
10
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Не братчет! Няма да фалирате, просто няма да има парички за Мерцедеси, БмВта и Поршета!Все ревете, а и жените ви не излизат от мола. Коя топла дестинация избраха тази зима картофопроизводителите, това е по интересно?!
17
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...НЕ е баба!...Дадох я за пример на това аз от къде се снабдявам..Иначе има СТОТИЦИ родни производители като нея,които преспокойно МОГАТ да изхранят цялата държава...Стига ЕНИЧЕРИТЕ да ги оставят да работят..И да ги стимулират,разбира се ..
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рамбооо - Българският прозиводител е най-често гадна мутра, дето пребива хора, защото не дали 5 дка под аренда, убива пастири, задето откраднали една овца и ако може, ще ти продава картофи и за 20 лева килото. Трябва да се секне корупцията там. Защо мислиш, че всички искат "чуждите" картофи. Защото могат да си ги пзоволят, не за друго.
15
6
 
9
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Спрете 80% вноса на картофи и дайте шанс на българския производител да снабдява пазара. Полските яйца и картофи да се ограничат........
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До абе - Хахха - ок. Спри да купуваш картофи. Купувай броколи! Нали! И като фалират тея, какво мислиш, че ще стане? Ще дойда нови? НЕ! Ще им изкупят за без пари земите и ще набримчат каротфите ОЩЕ повече. А ти няма как да не купуваш. Трябва да ядеш.