Блокирали профили в социалните мрежи на българи, подкрепили Украйна

Сред тях са политологът проф. Евгений Дайнов и журналистът Даниела Горчева
17 мар 2022 09:30, Петя Славова
122

Профилите в социалните мрежи на множество българи с активна позиция в подкрепа на Украйна са блокирани. Интелектуалци изпращат петиция до Европарламента с призив да не бъдат заглушавани гласовете им, предава Bulgaria ON AIR.

Сред тях са политологът професор Евгений Дайнов и журналиста Даниела Горчева.

"Хора всеки ден пишат "Да живее Путин" и "Украинският народ трябва да измре до крак" и нищо не им с случва. А ние пишем: "Спри войната" и сме изпердашени", заяви политологът проф. Евгений Дайнов.

"Аз написах, че той ще започне пълномащабна война срещу Украйна, написах, че ще нахлуе в в Украйна от всички страни и ще атакува Киев. И бях блокирана. На 24 февруари ми изтече наказанието от 30 дни. Но още с първия статус "Казах ли ви аз какво ще стане" отново ме блокираха. Този път ми блокираха и резервния профил", каза Даниела Горчева.

Заради зачестилите случаи, в които внезапно профилите на критични български гласове са блокирани, стартира петиция, в която се настоява да не се заглушават позициите в подкрепа на Украйна у нас.

"Аз живея в Холандия и пиша на български език. Съпругът ми е холандец. Той работи в Министерството на правосъдието на Нидерландия и той пише на нидерландски. Аз съм обърната към българската публика и пиша на български. Така че вероятно хората, които отговарят за Facebook България трябва да бъде проследена", коментира Горчева.

Според експерта по анализи на данни в социалните мрежи Георги Ауад става въпрос за масирана атака на тролове.

"100% това е работа на тролове. За съжаление големите платформи не могат да наемат толкова хора, че да прегледат всички сигнали срещу даден профил и дадено видео. Те прибягват към автоматично обработване на тези сигнали, което води до такива грешки и пропуски в сигурността, които помагат на троловете да заглушат гласове, които им пречат", убеден е експертът по анализи на данни в социалните мрежи Георги Ауад.

Петицията е адресирана до Европейския парламент. А българите с блокирани профили, дори не могат да изпратят възражения.

"Имам по-малко права, отколкото древния Виконт през 1245 г. в Англия, който е могъл да протестира пред краля своето осъждане. Аз не мога. Не знам кой е кралят", коментира проф. Евгений Дайнов

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайнов ще гори в ада.
100
3
 
3
 
! Отговори
Баце преди 2 години
По *** хора от русофилите няма
99
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Комунист ли е тепенье му е майката
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проф. Евгений Дайнов -- на какво е професор този ***. Българската държава плаща заплата на някаква изтривалка и ние да работим за нея?
97
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нечистоплътния празнодумец Лайнов отново иска да се намести под прожекторите както винаги нагло и гнусно. Кой чете гнусотиите на този мазник да да му блокира профила?
96
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайнов и сие - кога ще напишете нещо в защита на българите. За украинците се загрижили.
95
7
 
17
 
! Отговори
Ботев преди 2 години
Долу САЩ! Долу НАТО!!!
94
8
 
23
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Просто вижте външния вид на флагманите на "цивилизованият свят"-Инджев,Паси,Дайнов...Сякаш излезли от гр.об ,тр.упове на кл.ошари.Изглеждат като хора разменили душата си срещу 20 стотинки
93
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
той от 30 г им слугува срещу заплащане не знае кой е кралят е май вече не сте удобни на световните господари понеже сте напълно несъстоятелни , от колко време ви наливат пари за пропаганда па нищо не сте успели
92
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да блокира фейсбук дайнов трябва да е наистина прекалил те са си от една страна гратаджия и сораджия
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен компютерът ми е тотално следен отпреди последните местни избори, спрян ми е достъп за коментари в местните сайтове. Познайте защо. Ама не рева. А в първите дни след започването на военните действия при търсене на новини на руски ми излизаше "Моля, терсете само сайтове на български език". След ден-два, като регистрираха търсене на още 3 езика, спряха да ме "предпазват" .
90
8
 
9
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Блокират за омразна реч .Мен също ме блокираха за обиди на украйнки .Спрете да манипулирате сайтовете си имат правила.
89
5
 
19
 
! Отговори
Да бега на фронта преди 2 години
Ама тея ястребчета вместо Да плачат и да плюват от ТВ в ТВ и шляпат във ФБ да се качват в трабантчето на пасито и на фронта... от кревата и баба знае да лае!!!
88
9
 
23
 
! Отговори
Фашисти преди 2 години
Даниела Горчева открито и с пяна на уста защитава фашистки тези и фашисти като ген. Луков. От 10 кладенеца вади вода да обяснява как Луков не бил фашист, а бил просто родолюбец. Тя е един от хората, които ежедневно сеят дезинформация и без свян изкривяват исторически факти до абсолютна уродливост. Категоричността и агресивният й стил на изразяване като крайна инстанция не предполагат диалог, а целят единствено насаждане на омраза. Добре, че поне временно можем да си отдъхнем от злобата й.
87
6
 
19
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Питайте го дайнов,каква му е била темата на дисертацията на това
86
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе прфесоре , да се беше изкъпал малко ли , а не да приличаш на клошар - И аз не знам ?! Ти Украина няма да я оправиш ( има кой да мисли за тоава , пък и силата ако щеш ) , но ти виж та се приведи във вид , а не да срамиш "интелигенцията" !!!
85
5
 
17
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
щом като имат резервни профили, явно не е баш за тва. но няма друг начин да се изкарат "активни борци", в случй, че се обърне палачинката
84
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А руските, фашистки ***, кога ще ги блокират? Профили, които подкрепят военнопрестъпника и убиец путин са доста активни. Добре платени деца на Луцифер путлеров
83
8
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 2 години
"бих предизвикал всеки един прославен журналист на дебат за да ми докаже как западните медии са по верни и обективни и какво в руските медии точно е лъжливо" ххх Че то журналисти в България отдавна няма. Има просто писарушки, изпълнители на политически поръчки. Медия, която отразява едностранно което и да било събитие, е всичко друго, но не и обективна. И тя не може да служи като средство за масово осведомяване. Без значение е в кой край по света се намира. Учи се в начален курс по журналистика.
82
6
 
15
 
! Отговори
91, преди 2 години
Не прочете ли заглавието? "Подкрепили Украйна". Защо да се бият "за Путин"? Те са с официалната власт и управление на евроколониата. Защото само така могат да захлебят с дейността си. Къде ще се бият? Натовци категорично отказаха да си цапат ръцете. По-лесно им е да накарат наивници от Украйна да им свършат мръсната работа. Както винаги са правили до сега.

Спонсорирани публикации