2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна

Само 7% готови да бранят България при нападение
677
2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна, като тя се споделя и от огромната част от проруските и левите избиратели.

68,% от българите смятат, че България трябва да запази неутралитет по отношение н войната в Украйна. Според 21% страната ни трябва да окаже подкрепа за Киев, а 7,5% смятат, че трябва за сме с Русия. Това сочат данните от национално проучване на агенция ЕСТАТ, свързано с войната в Украйна.

Още по темата
На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.

Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на областните центрове, избирателите на БСП и ИТН. Подкрепа за Украйна декларират жените, хората до 30, столичаните, избирателите на ГЕРБ, ДБ и ПП.

38% от участвалите в проучването гледат положително на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-вече сред жените, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните избиратели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицитално. а 16% с безразличие. 4 от 10 симпатизанти на БСП гледат на бежанците негативно, като по този показател те изпреварват значително дори и тези на "Възраждане".

73,5% от българите декларират, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат намерение да го правят. Най-много са безразличните към проблемите и нуждите на бежанците сред живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско образование и поддръжниците на БСП и ДПС.

Три четвърти от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и почти неизбежната, като следствие от нея, употреба на ядрено оръжие.
души
Като по-малка заплаха се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкова заради това, че са малко вероятни, колкото че все пак оставят шансове за собствено оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на областните центрове и малките градове, лицата с основно и ниско образование, симпатизантите на ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи доходи.

Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си като се запишат в армията, в случай на агресия. Това се равнява на около 400 хиляди . Най-много потенциални доброволци има сред мъжете до 50 в малките градове, сред симпатизиращите на Украйна, сред избирателите на ПП и негласуващите, но сред нито една група делът им не надхвърля 10 на сто.  

16% са готови да избягат от страната, а 38% няма да предприемат нищо. Към „безопасна“ държава ще се отправят най-вече богатите, столичани, младите и електората на ДПС и ИТН.

Малко над една- трета от участвалите в проучването смятат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развитието ѝ, а малко над една- пета са на противоположното мнение.

42% смятат, че политиката на Русия спрямо България е користна. Между 20 и 25 процента са посещавали Русия поне веднъж. Голяма част от симпатизантите на БСП са били на посещение там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още по темата: войнаукрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
С кого си ...това е въпрос почти без отговор на що годе един разумен човек!Защо, ами защото не се търсят причините !Говорят един език, а не се разбират...явно няма чуваемост ! Това е средновековие в отношенията им! Дано се вразумят навреме, а не тогава когато наоколо и една здрава маса не е останала, че да я ползваш за преговори, а то тогава за какво ли да преговоряш вече, няма и смисъл !?
467
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме мир, толкова ли е трудно да се разбере? А заглавието е манипулативно.
466
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 518 - То това важи с пълна сила и за нас , и затова само 7% биха бранили България , а 70% са се наметнали с Украинското знаме на улицата ! От 89-та насам всички само ИСКАТ , смятат че демокрацията и свободата им се ПОЛАГАТ по право , БЕЗОТГОВОРНИ , АЛЧНИ до БЕЗУМИЕ , и готови да ИЗБЯГАТ на Запад и да се отрекат от България веднага щом им се отдаде възможност , защото тук родител 1,2и3 ( СЪЩО бифши КОМУНИСТИ ) гледат само да откраднат и да го " скрият " в чужда банка !
465
1
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 548: "Тоя народ ли да ти гласува"...??? Ми, заминавай към друг народ бе, продажник безроден! Марш към Украйна! Ето го западните "ценности"...
464
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво?Да ни махнете гласуването,за да ни направите фашистка държава ли?Няма как да стане.Необразованите са точно тези,които сега се хващат на пропагандата за русофилите и русофобите,а не виждат как украинците са точно от бившето СССР и бивши комунисти.Не са седнали да прочетат и ред какво е било 2014-та година и сляпо вярват на каквото им кажат по телевизията.
463
6
 
10
 
! Отговори
548 преди 1 година
Естествено, че ме е страх от гласа на народа. Народът е ***, необразован, поради тази причина беден и агресивен. Вярва във врачки и конспирации, червени кончета и уроки. Бърза "и" с "й". Милее всички да сме еднакво зле, за да може на него да му е по-спокойно, защото трудно се живее, когато ти си зле, а около теб много хора са добре. Народът не звъни в полицията, когато съседът бие жена си и скланя главица пред всеки. Тоя ли народ да ми гласува??? Аре, няма нужда.
462
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 554 - Само НЕВЕЖ и НЕОБРАЗОВАН продължава да мисли и да крещи за "комунизъм" - Комунизмът драги е ИДЕОЛОГИЯ , която отдавана вече НЕ съществува , а вече и Запад и на Изток се говори само за ПАРИ , КАПИТАЛИ и ИКОНОМИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ и ЗАВИСИМОСТИ !!! Така че хайде спрете вече с този "комунизъм" !!!!
461
4
 
9
 
! Отговори
До анонимен 542 преди 1 година
Ами като сте толкова убедени, да направим референдум за отан и пес и каквото сабя покаже или нещо ви е страх от гласа на народа??? Два файтона кресливи, умнокрасиви определят съдбата на милиони българи!
460
3
 
7
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Играли футбол отбора на САЩ срещу Сборная. Победили САЩ. На другия ден в "Правда"- На международния турнир по футбол, Сборная се класира на почетното второ място, а отбора на САЩ едвам остана предпоследен! Почти същото се отнася и за статията.
459
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цеднъж за ВИНАГИ РАЗБЕРЕТЕ : Русофил съвсем НЕ означава " ЛЯВ" избирател !! Русия отдавана НЕ Е СССР и КПСС !! Българите измерват "демокарцията в това че не карат Москвичи и имат БАНАНИ в изобилие , и ако ще следваме логическата верига на проф. Тазобедрев : Руснаците отдавана вече НЕ карат Москвичи , и те също имат БАНАНИ по ЧАСТНИТЕ магазини - От което следва , че са си чисти ДЕМОКРАТИ !! Оказа се обаче , че "демокрацията " НЕ е еднаква за всички , ако не се ПОДЧИНЯВАШ робски на САЩ и ЕС !!
458
3
 
9
 
! Отговори
торбалан преди 1 година
неутралитет и политика свързана с националните ни интереси на българия но това е невъзможно това не е българия а територия управлявана от американско посолство....
457
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".... Ще се снишим, ще видим какво е това перестройка и ако ни хареса и ние ще я направим..." И така 40 гидини. Промити мозъци обитават тази красива земя. Комунизмът не прощава!
456
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно проучването е правено сред американоробите. На практика над 90% от българите сме против САЩ във войната им срещу Русия.
455
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американоробите - страхливи, бедни, необразовани, злобни...Това виждам аз от проучването...
454
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От снишаването пред САЩ сме най-бедни в Европа.
453
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето българи искаме България да не се снишава пред САЩ. Това е.
452
14
 
9
 
! Отговори
gogo преди 1 година
45 години бяхме нагъзени на руснаците. Явно на по-голямата част на българите им е харесало, затова продължават да се гъзят на руснаците, начело с Радев, Трифонов, ДБ и БСП!
451
4
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
От вечното ни снишаване останахме най-бедни и незабележими,а уж сме "като другите" държави в ЕС. Да,ама не беше казал Петко Бучаров-или ние уж сме в ЕС, но си обичаме русия,независимо какви престъпления е извършвала в миналото срещу България и какви военни престъпления извършва сега срещу Украйна и цялото човечество..
450
16
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
2/3 от българите са здухани комунисти или от ония пишман патриоти които са силни само пред телевизора или в социалните мрежи!!! Калпав народ слаба държава!!! За това сме в това положение!!!
449
1
 
11
 
! Отговори
Гага преди 1 година
Камелия, защо така обиждаш хора от села и малки градове? Скоро ще ядеш само софийски асфалт! А те домашни зеленчуци.

Спонсорирани публикации