2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна

Само 7% готови да бранят България при нападение
677
2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна, като тя се споделя и от огромната част от проруските и левите избиратели.

68,% от българите смятат, че България трябва да запази неутралитет по отношение н войната в Украйна. Според 21% страната ни трябва да окаже подкрепа за Киев, а 7,5% смятат, че трябва за сме с Русия. Това сочат данните от национално проучване на агенция ЕСТАТ, свързано с войната в Украйна.

Още по темата
На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.

Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на областните центрове, избирателите на БСП и ИТН. Подкрепа за Украйна декларират жените, хората до 30, столичаните, избирателите на ГЕРБ, ДБ и ПП.

38% от участвалите в проучването гледат положително на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-вече сред жените, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните избиратели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицитално. а 16% с безразличие. 4 от 10 симпатизанти на БСП гледат на бежанците негативно, като по този показател те изпреварват значително дори и тези на "Възраждане".

73,5% от българите декларират, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат намерение да го правят. Най-много са безразличните към проблемите и нуждите на бежанците сред живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско образование и поддръжниците на БСП и ДПС.

Три четвърти от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и почти неизбежната, като следствие от нея, употреба на ядрено оръжие.
души
Като по-малка заплаха се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкова заради това, че са малко вероятни, колкото че все пак оставят шансове за собствено оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на областните центрове и малките градове, лицата с основно и ниско образование, симпатизантите на ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи доходи.

Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си като се запишат в армията, в случай на агресия. Това се равнява на около 400 хиляди . Най-много потенциални доброволци има сред мъжете до 50 в малките градове, сред симпатизиращите на Украйна, сред избирателите на ПП и негласуващите, но сред нито една група делът им не надхвърля 10 на сто.  

16% са готови да избягат от страната, а 38% няма да предприемат нищо. Към „безопасна“ държава ще се отправят най-вече богатите, столичани, младите и електората на ДПС и ИТН.

Малко над една- трета от участвалите в проучването смятат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развитието ѝ, а малко над една- пета са на противоположното мнение.

42% смятат, че политиката на Русия спрямо България е користна. Между 20 и 25 процента са посещавали Русия поне веднъж. Голяма част от симпатизантите на БСП са били на посещение там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да имаш гръбнак, за да се противопоставиш на мнозинството. Снишаване е когато се съгласяваш на нещо против волята си.
407
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СРАМУВАЙ СЕ НАРОДЕ!Къде бяхте ти и "цивилизования" свят през изминалите 8 години, когато украинската армия избиваше деца и цивилни ?
406
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета проучването и виждам, че са питали хората дали желаят да пазим неутралитет. Никъде не виждам да питат за снишаване, ***!
405
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда от снишаване. Просто не се бъркаме там, където не ни е работа.
404
16
 
5
 
! Отговори
СРАМУВАЙ СЕ НАРОДЕ! преди 1 година
Когато 2/3 от българите обявяват, че са за неутралитет при убийство на децата в Украйна, това говори за духовното ниво на българската нация. Никак не е случайно, че вярващите християни у нас са 0,1% от цялото население, а това е духовната пустота, до която е доведен този народ от комунистите-антихристи.
403
1
 
4
 
! Отговори
НАРОДНИ ВЪСТАНИЦИ преди 1 година
СНИШЕНИ И ХВАНАЛИ СЕ ЗА ПАЛЦИТЕ И БЕЗ ***? НО СМЕЛО ХВЪРЛЯЩИ ЯЙЦА.
402
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина не знам от каква форма на дебилизъм или шизофрения трябва да страда човек, че да приема тази промивка на мозъците, която настоява, че Русия едва ли не трябва да ръкопляска за всяка нова американска военна база, която се изгражда на границите й ???... !Малко ли са историческите уроци, които ни дават ясен отговор, какво следва от подобен безумен военен шантаж срещу такава военна супер сила, каквото е Русия ?!Ако уроците са ни били малко, няма какво друго да очакваме, освен нови уроци ..
401
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете. ЕТО ЧЕРНО НА БЯЛО 23% РУСКИ ЕНИЧАРИ!!!!!
400
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже българинът е свикнал винаги да се снишава затова винаги го *** и е бил седем века под робство.
399
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Андора и на пропаганда ще вържат.Така че всички украинци там да ходят.
398
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците пишат Русия с малка буква.Прието е в българския език съществителните собствени да се пишат с главна.Това те издава,че си чужденец,който иска акъл да ни дава.Давай съвети на Зеленски да спира войната,че той я продължава заради газа в Донбас,а хората там искат да живеят.
397
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да се снишим" означава промиване на мозъка от страна на медиите.Глупавите може и да се вържат.Както и по-долу са писали хората Украйна не е член на НАТО и ЕС и е нормално да не искаме да ни вкарват във война.НАТО може и да ни изгони ако действаме на своя глава.Те казаха няколко пъти,че НАТО няма да участва срещу Русия.Ние помагаме с каквото можем и не е като да не сме помогнали.Украйна не ни иска вече оръжия.Иска от САЩ по-модерни.
396
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ама какво значи "ДА СЕ СНИШИМ" ?!?!?!...Снишава се лице,което е ВИНОВНО за нещо и гледа да му се размине !!!...Ние няма как да се "снишим",просто не трябва да вземаме страна в ЧУЖД конфликт!!!!
395
20
 
12
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
За това сме на това дередже понеже 2/3 все се снишават...
394
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тест - такъв неутралитет пази Турция ,че всеки втори репортаж от бойните действия е от камерите на Байрактарите , ако искаш запиши си от сега да провериш след края на войната колко турски строителни фирми ще участват във възстановяването на Украйна в знак на благодарност
393
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20/80 е съотношение което важи в много области :20% от хората притежават 80% от богатството,20% от работниците вършат 80% от работата (всеки има по няколко колеги от тези 80% нали) и тук едни 20% се опитват да влачат страната към по нормално бъдеще(другите тъгуват за времето когате те лъжат че работят а другите ги лъжат че им плащат)
392
7
 
15
 
! Отговори
Тест преди 1 година
Нима Турция, членка на Нато, се е снишила... Напротив! Запази неутралитет и единствена действа в посока преговори, а не търговия с оръжие, замаскирано като помощ.
391
8
 
10
 
! Отговори
AZ преди 1 година
Обяснимо, като се има предвид интелектуалното ниво на 7/8 от населението.
390
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DO 471 - а ти как си представяш НАТО да не правим нищо,но ако ни нападнат да дойдат да ни спасят ???? Точно страните от НАТО са решили да помагат на Украйна - кой с каквото може ,някои с оръжие ,други с одеала (поне официално).
389
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма съмнение, 90% от населението живее без да си използва мозъка.

Спонсорирани публикации