2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна

Само 7% готови да бранят България при нападение
677
2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна, като тя се споделя и от огромната част от проруските и левите избиратели.

68,% от българите смятат, че България трябва да запази неутралитет по отношение н войната в Украйна. Според 21% страната ни трябва да окаже подкрепа за Киев, а 7,5% смятат, че трябва за сме с Русия. Това сочат данните от национално проучване на агенция ЕСТАТ, свързано с войната в Украйна.

Още по темата
На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.

Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на областните центрове, избирателите на БСП и ИТН. Подкрепа за Украйна декларират жените, хората до 30, столичаните, избирателите на ГЕРБ, ДБ и ПП.

38% от участвалите в проучването гледат положително на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-вече сред жените, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните избиратели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицитално. а 16% с безразличие. 4 от 10 симпатизанти на БСП гледат на бежанците негативно, като по този показател те изпреварват значително дори и тези на "Възраждане".

73,5% от българите декларират, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат намерение да го правят. Най-много са безразличните към проблемите и нуждите на бежанците сред живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско образование и поддръжниците на БСП и ДПС.

Три четвърти от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и почти неизбежната, като следствие от нея, употреба на ядрено оръжие.
души
Като по-малка заплаха се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкова заради това, че са малко вероятни, колкото че все пак оставят шансове за собствено оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на областните центрове и малките градове, лицата с основно и ниско образование, симпатизантите на ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи доходи.

Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си като се запишат в армията, в случай на агресия. Това се равнява на около 400 хиляди . Най-много потенциални доброволци има сред мъжете до 50 в малките градове, сред симпатизиращите на Украйна, сред избирателите на ПП и негласуващите, но сред нито една група делът им не надхвърля 10 на сто.  

16% са готови да избягат от страната, а 38% няма да предприемат нищо. Към „безопасна“ държава ще се отправят най-вече богатите, столичани, младите и електората на ДПС и ИТН.

Малко над една- трета от участвалите в проучването смятат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развитието ѝ, а малко над една- пета са на противоположното мнение.

42% смятат, че политиката на Русия спрямо България е користна. Между 20 и 25 процента са посещавали Русия поне веднъж. Голяма част от симпатизантите на БСП са били на посещение там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още по темата: войнаукрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9/10 От медиите са се снишили и целуват *** на Киро простака, Зеленски и Байдън.
427
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' 7% готови да бранят България при нападение '' ............................ в конфликти като този си проличава кога един народ и нация и кога сбирщина *** ... (с малки изключения градска интелигенция) българския народ се показа като сбирщина ... всички тези гащници, които се обличат като Ботев всяка година, после ходят да веят руското знаме ... не народ а ***, както е казал поета.
426
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вариантите са снишаване или сношаване. Първото е за предпочитане.
425
10
 
12
 
! Отговори
americano до465 преди 1 година
аз затова избрах Америка и НЕ съжалявам - Live free or die!!
424
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички руснаци вън от натовска България!да заминават в просия или в северна корея!!
423
14
 
12
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Разбира се от Русия добро не сме видели, нито очакваме. Нито ни се ходи в Русия, въпреки че има доста неща за виждане. нито искаме да живеем там. Но винаги трябва да сме обективни и честни. За тази война Русия бе предизвикана. Глобалистите не искат да оставят Русия на мира да си живеят както искат, а изкуствено съдадоха конфликта между Украйна и Русия за да наложат и там Новия Световен Ред и "ценности". А и Афганистан се приключи и трябва пак нещо подобно с остатъците от Украйна за години напред
422
21
 
17
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Никакво снишаване. Взимайте по един спрей с боя и рисувайте Z на всяка Укро кола !!!
421
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изядем шамарите между битката на титаните.
420
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще удари България, защото сме НАТО, но няма да удари САЩ и Великобритания, защото са НАТО. Има НАТО и НАТО.
419
12
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Украйна без помощ няма шанс срещу Русия. Неутралитет означава да гледаш как Русия унищожава Украйна. Ако сме сами в това решение *** дойди, но когато сме в алианц с ЕС, Северна Америка, Япония и т.н. е доста позорно ние да бъдем страхливците. Все едно да гори съседния блок и всички от квартала да помагат с нещо, а ти да стоиш настрана за да не се изцапаш. О народ с лозунги като "Свобода или смърт" и "Съединението прави силата" сме се превърнали в едно страхливо стадо.
418
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена му на кафе не го пуска той от НАТО щял да излиза! Хахахахахахахахааааааааа
417
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робите винаги се снишават.
416
1
 
20
 
! Отговори
От БАН преди 1 година
Тая от снимката какво е победила през 1945 като ние бяхме съюзници на Хитлер? Не стига, че кресливи ами и неграмотни.
415
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който желае да взема страна е свободен да го направи. И двете страни набират доброволци.
414
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Ало, НАТО? Руснаците атакуват съюзническа София, къде спите!- Вие избрахте централата на Северноатлантическия договор. За справки изберете 1, за актуални новини изберете 2, за опорни точки изберете 3...- Ама, нямаме избор бе, не разбирате ли! Рашките са тук! Иде Мордор! Дебаркираха под формата на елха. А игличките са ракети с топлинно насочване. Задействайте чл. 5 от Договора не-за-бав-но!- ...за жалби и сигнали изберете 4, за война с Русия - налягайте си парцалите.
413
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Дън е в недоумение. Защо тези Европейци не искат да увеличат плащанията си към НАТО, което героично ги защитава от варварските и безцеремонни доставки на евтин руски газ?
412
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът показа за пореден път, че има собствено мнение, не следва сляпо чуждите марионетки.
411
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как така определихте, че 98 % са 2/3ти. Защото аз разговарям с хора и на 100на човека по 1 или 2ма проявяват някаква наперена военна готовност, извираща от младежко невежество, или пиянски акъл. Другите са твърдо ЗА неутралитет. Нормално, България и българите нямат никакъв интерес от военна интервенция.
410
7
 
1
 
! Отговори
СНИШАВАЙТЕ СЕ...!! преди 1 година
ВЕЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ....... ЧАКАЙТЕ НА ПУТИН, РАДЕВ, РАШКОВ И ПЕТКОВ.......
409
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съм съгласен, колега. Снишават се тези, които сляпо следват Брюксел .

Спонсорирани публикации