2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна

Само 7% готови да бранят България при нападение
677
2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна, като тя се споделя и от огромната част от проруските и левите избиратели.

68,% от българите смятат, че България трябва да запази неутралитет по отношение н войната в Украйна. Според 21% страната ни трябва да окаже подкрепа за Киев, а 7,5% смятат, че трябва за сме с Русия. Това сочат данните от национално проучване на агенция ЕСТАТ, свързано с войната в Украйна.

Още по темата
На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.

Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на областните центрове, избирателите на БСП и ИТН. Подкрепа за Украйна декларират жените, хората до 30, столичаните, избирателите на ГЕРБ, ДБ и ПП.

38% от участвалите в проучването гледат положително на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-вече сред жените, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните избиратели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицитално. а 16% с безразличие. 4 от 10 симпатизанти на БСП гледат на бежанците негативно, като по този показател те изпреварват значително дори и тези на "Възраждане".

73,5% от българите декларират, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат намерение да го правят. Най-много са безразличните към проблемите и нуждите на бежанците сред живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско образование и поддръжниците на БСП и ДПС.

Три четвърти от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и почти неизбежната, като следствие от нея, употреба на ядрено оръжие.
души
Като по-малка заплаха се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкова заради това, че са малко вероятни, колкото че все пак оставят шансове за собствено оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на областните центрове и малките градове, лицата с основно и ниско образование, симпатизантите на ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи доходи.

Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си като се запишат в армията, в случай на агресия. Това се равнява на около 400 хиляди . Най-много потенциални доброволци има сред мъжете до 50 в малките градове, сред симпатизиращите на Украйна, сред избирателите на ПП и негласуващите, но сред нито една група делът им не надхвърля 10 на сто.  

16% са готови да избягат от страната, а 38% няма да предприемат нищо. Към „безопасна“ държава ще се отправят най-вече богатите, столичани, младите и електората на ДПС и ИТН.

Малко над една- трета от участвалите в проучването смятат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развитието ѝ, а малко над една- пета са на противоположното мнение.

42% смятат, че политиката на Русия спрямо България е користна. Между 20 и 25 процента са посещавали Русия поне веднъж. Голяма част от симпатизантите на БСП са били на посещение там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами прави са хората.Нито Украйна,нито Русия са членове на ЕС и НАТО.От къдя на къдя ще се намесваме и от дек на дек,То по същата логика и във войната в Джибути да се намесим
387
9
 
7
 
! Отговори
DO 471 преди 2 години
НАТО не е Генерал или Човек - това е Съюз на Равни Държави .Ти сигурно си мислиш че това е Някакъв Главен Човек който вика Ура , Напред на Нож ? А ?
386
10
 
12
 
! Отговори
Влад преди 2 години
С тези данни е пределно ясно защо 500 години не сме се освободили сами (за разлика от наши съседи) . Робски народ - робско мислене, всеки е враг на другия...Дори да не се затрием до 50 години ще си останем в задния двор за всички.
385
14
 
13
 
! Отговори
p преди 2 години
Няма как хем да си от НАТО хем неутралитет,щом си избрал НАТО значи си избрал да не си неутрален. Има няколко варианта да си неутрален - да ти е натрапено (както СССР на Финалндия) ,да си силна икономически и традиционно нетрален(Швейцария) или да си силна икономически и военно държава (Швеция),иначе получаваш сценария на Беларус или на Украйна.М/у др с простотиите на Путин Швеция и Финландия още това лято ще са част от НАТО
384
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше един професор, каза ви за едни 80% ДЕ БИ ЛИ! Е, вие не му повервахте! Сега поне вярвате ли?
383
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости.Искаме неутралитет,защото не искаме война в България.Нали виждаш какво става на война?Убийства,изнасилвания,разрушения...аз не се сещам за война без такива неща.
382
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички, които искат "неутралитет", всъщност се надяват Русия да победи, с други думи, подкрепят нацисткия руски режим извършил нечувана за 21век агресия и зверства в Европа. Много интересно какво ще се случи с "мнението им", когато Русия бъде поставена на колене?
381
16
 
13
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
ЕС и НАТО вън от България! Закриване на посолството на САЩ в България!
380
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Running Wild,спокойно.Не я мразиш родината,а себе си.Ще ти размине когато намериш себе си.Дотогава на кой друг ще разчиташ освен на братята си?Наспи се и ще ти стане по-добре.
379
10
 
7
 
! Отговори
Running Wild преди 2 години
Ако си честен човек, ти не може да бъдеш прилично богат (макар и да си образование). Жалко, че така го разбрах, яд ме е, че не го усетих аз, но бях облъчен от национализъм. Съжалявам, но аз МРАЗЯ България, не можете да си представите колко мразя тази скапана земя, мама е виновна , че ме е родила тука, но пък ...и тя не е виновна. Вярвайте ми , много хора мислят като мене, когато държавата ти е мащеха, няма какво друго да правиш, освен да я мразиш. *** всички !!
378
4
 
13
 
! Отговори
Петричанин преди 2 години
От цифрите в статията схванах, че тези, които най-много искат да ни вкарат във войната са и тези, които първи ще си бият камшика в друга държава. Аз обаче лично им обещавам, че връчат ли ми оръжие един по един ще ги връщам от Кулата!
377
6
 
11
 
! Отговори
Running Wild преди 2 години
Сега ще ви кажа нещо, веднъж завинаги, пък после ме наречете както си искате. На 46 години съм, имам образозавания, ОБОЖАВАХ БЪЛГАРИЯ, беше всичко за мене. Болен левскар съм, но уважавам истинските фенове на ЦСКА, най-добрите ми приятели са от ЦСКА. Един ден си говоря с един мой приятел (цска и ливърпул) по icq-то още, нещо гордост за мене. С него се познаваме още от средното училище, най-елитното в БГ. Та той ми отвори очите, какви ми е дала тази държава за 33 "демокрация". НИЩО, НИЩО
376
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно. Да изчезват от тука тия
375
0
 
2
 
! Отговори
До 448 преди 2 години
Ахахахахах малеее мн хакер мн нещо.
374
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът просто иска МИР! Не подвеждайте със заглавието!
373
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
457 лека. Но не наричай София ке****, вече я наричай еконаторена. ЕС обсъжда как да замени руските торове с еко продукция и някакъв предложил пикня и акита. Не се шегувам. Факт. Но, лека нощ!
372
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, било ги е срам да кажат че от толкова джендаризъм вече почти не останаха мъже дето могат да държат оръжие! Бас държа, че повечето ще искат крем за ръце, че им изранявало кожата! Добре, че има някой и друг застаряващ шкемби и луди женски, та да имаме шанс ако ни подпукат. Не че е особено голям де, но все пак...
371
5
 
4
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
Лягам,че утре в кенефът-София!
370
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 2 години
Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си - след 33 години "демокрация" постигнахме това. Българите не си искат държавата.
369
3
 
1
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
Христо Христов.....баща ми така се казва .Кефиш ме! Като мислене.