Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите

Тези, които остават, търсят работа у нас
702
Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите
Снимка: БГНЕС

"До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати". Това поясни пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Още по темата

Тя уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

"Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално", посочи тя.

В предаването "Неделя 150" Тошева поясни, че около 15 лева на ден ще бъде подпомагането за общинските бази.

"Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование", каза Тошева.

Тя посочи, че ситуацията е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината.
"Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България", обясни Тошева.

Над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още по темата: бежанциукраинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а украинките са на плажа и в МОЛ- а
417
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхте ли наглата руса хотелиерка. Сама превоз осигурила да гони нещастните бежанци. Пфу. Национализирайте й хотела.
416
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 лв за 1 кубик вода???????
415
2
 
16
 
! Отговори
аз преди 1 година
няма моренце тая година
414
6
 
29
 
! Отговори
123 преди 1 година
Прекрасна новина! Вървете си и не се връщайте! Изцоцахнте ни нашите пари да си веете гзовете по морето, нещастни измамници.
413
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ни превежда само 8 евро,до 40 лв. на ден се доплаща от БГ бюджета,България тегли заеми да издържа чужди граждани,в Зап.Украйна няма разрушения,там има хотели 5 звезди.
412
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо след като броя на напусналите е по-голям от броя на пристигналите ние имаме в страната записани украинци. Явно хората спират за вечер да нощуват и хотелиерите ги завеждат за месеци напред. Я да се кога и как хората са влезли и напуснали БГ според гранична полиция и в кои хотел фиктивно са настанени.
411
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен458 А ти бе каскет защо мразиш "РИШЛЯЦИТЕ "
410
0
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
То българите масово я,напускат, какво остава за бежанците
409
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да мразите хора който не познавате!Това говори колко прости са *** и тяхната пропаганда!Утре или в други ден може ние да сме в тяхото положение,в живота не винаги си отгоре,идва момент когато падаш на дъното!
408
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода на украинците от българските хотели. Има толкова много африкански и американски.
407
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всека Оксанка от Украйна знае руски език и да не ми се правии. АААА!
406
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им слушам разваления български ми се драйфа, ама те и азовците сигурно така са лафили за българи и руснаци... Абе нищо да са ни живи и здрави всички укри, руси и кравари... В България има място за всеки и заради това сме най-древния европейски народ и надживяваме империи без да си мръднем пръста. Чакам падането на НАТО, за да си ги турим на клона до Рим/Византия, Османците, Фашагите и Комунистите. Всички империи са готини докато не ни станат безполезни и не отидат на бунището. България <3!
405
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РосенБългарите мразим най-много България, това ще ти кажа аз пък. На никой не му пука за нас, а ние сами се задънваме.
404
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън украйните, докато не са поискали и ключа от апартамента. Илф и Петров.
403
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе кой нормален ще остане тук за постоянно, хората не са луди, не са си загубили разума! Дойдоха, видяха, разбраха, че пред мизерията и разрухата тук, дори войната не е толкова страшна! Да не са мазохисти да си го причиняват??Държавни бази, строени през миналия век!....mamma mia!
402
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 440 Аз съм от простолюдието, що не земеш да се фъкаша сам или с уреди, много желаещи да ти помогнат има.
401
3
 
9
 
! Отговори
Ха Ха преди 1 година
То беше ясно, че в тази *** няма да стои никой. Но никой не иска и в Русия да стои. И самите руснаци не стоят там, а бягат на Запад и в джендърска Европа.
400
5
 
45
 
! Отговори
гост преди 1 година
ДОВИЖДАНЕ , ДОВИЖДАНЕ . ВЪН ФАШАГИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ . НЕ ГИ ИСКАТ В ГЕРМАНИЯ , АВСТРИЯ , ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ДР. В ГЕРМАНИЯ ВСЕКИ УКРАИНЕЦ , КОЙТО ИМА АВТОМОБИЛ ПОВЕЧЕ ОТ 7500 ЕВРО НЕ ПОЛУЧАВА НИКАКВИ ПОМУЩИ И СИ ПЛАЩАТ ХОТЕЛ ИЛИ КВАРТИРА . БЕЖАНЦИТЕ СИ ПЛАЩАТ И ХРАНАТА . ВСИ1КИ ДРУГИ СА В ФУРГОНИ И ДР , ПОМЕЩЕНИЯ ИЗВЪН ГРАДОВЕТЕ . НИЕ В БЪЛГАРИЯ СМЕ СИ ГИ ОСИНОВИЛИ . ХРАНА , СПАНЕ , ЗДРАВЕ , СПА МАСАЖИ ОПЕРАЖИИ , НЕЩА , КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАТ БЪЛГАРИТЕ . ЛУДИ ЛИ СА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО . КРАЙ .
399
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До проста 438 Вземи пий една простокваша в Простокавшино, акъл у кратунус, или аз това не го знам, ядец.

Спонсорирани публикации