Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите

Тези, които остават, търсят работа у нас
702
Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите
Снимка: БГНЕС

"До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати". Това поясни пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Още по темата

Тя уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

"Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално", посочи тя.

В предаването "Неделя 150" Тошева поясни, че около 15 лева на ден ще бъде подпомагането за общинските бази.

"Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование", каза Тошева.

Тя посочи, че ситуацията е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината.
"Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България", обясни Тошева.

Над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още по темата: бежанциукраинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направление Киiв , дори кирилицата им е прозападна, а па некой да ми каже че, не е.
397
10
 
53
 
! Отговори
По най-бързия начин преди 1 година
Да се махат! Колкото по-рано, толкова по-добре. Никому ненужни спинозни прocтитyтки и нацисти-бандеровци без грам квалификация и без никакви трудови навици. Тия могат само да се стрелят/бият, да правят секс и да крадат. Истинските нещастници са вътре в Украйна, най-бедните хора, където побърканите бандеровци ги изнудват да умират в безсмислена война или ги използват като жив щит.
396
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да търсиме бежанците,за да ни псуват и обиждат ли?Абсурд!Не сме мазохисти!!!
395
38
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Септември пак ще ги търсите бежанците от Украйна, ама няма. Те вече ще да се адаптирали на други места. Лапнахте дръвцето, изпуснахте сигурни пари. Сега и рашките няма да дойдат, с да видим сезона
394
17
 
6
 
! Отговори
432 преди 1 година
Е нацист. Хазната плащаше по 43 лева на бежанец. Благородно дело.
393
10
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бяха тук, защото народните управляващи изедници им тъпчеха гушите, докато нашето население тъне в мизерия.
392
22
 
7
 
! Отговори
Ууу преди 1 година
Тия по черноморието направиха за срам Петков и народа с липса на милосърдие. А и не сте майки терези че се плащаше
391
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде не са добре дошли с тяхната висока самочувственост, на улиците - пък може да пусна 3 лева, ако съм в настроеност.
390
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашагата Путин, като приключи с Украйна, именно черноморието ще удари, да го направи вътрешно море. И само Украйна и НАТО ще помогне смрадливи хотелиери измислени бизнесмени *** скрити
389
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах вие гадни хотелиери, как се гаврите с бежанците беззащитни. Но цяла БГ няма да стъпи на фалшивото море и мръсните хотели. Какво чадърите да не да на азерска газ ***, смазани
388
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то българите се изнесоха от България, та украинците ли ще останат. Държава, затънала в калта от некадърието на шепа комунисти, чакащи наследниците им да пораснат и да яхнат робите.
387
8
 
55
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Чаооооооо.... И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ !!! АКО МОЖЕ ВЗЕМЕТЕ И ЛИБЕРАСЛЪКА С ВАС, ПОДАРЯВАМЕ ВИ ГО, ВИЕ СТЕ СИ ОТ ЕДНА ПОРОДА. .
386
11
 
64
 
! Отговори
Пътно строителство преди 1 година
Какви хотели, бееееееееее? Пускайте ги в онези строителните каравани по две семейства в каравана и марш да ремонтират пътната мрежа на България по селата! Днес поставят асфалт около едно село, утре в друго. Каквото ядат нашите пътни строители, такова да се дава и на урковците. Да свикнат на истински труд и да им мине нацисткия мерак. Нека и да тренират да си ремонтират скапаната държава като свърши войната.
385
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с многото пари ще запрашат на някъде,те са по-адаптивни и делови.но обикновените украинци от народа,едва ли биха пожелали да напуснат България.Запада на тези хора им е чужд,и ще отнеме години преди да се решат да отидат натам.А и не всички са млади и авантюристични.БГ-то е тяхното място.Ще свикнат,ще започнат работа и така.Лесно няма.
384
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Good riddance
383
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не всички са гадини и неблагодарни като оная от видеото, има такива, дето вече ходят на интервюта за работа, децата им учат в български училища, помагат им българчетата. А има и бесарабски българи, желаещи тук да останат, не искат да се връщат. Та тези хора ще се нагодят към живота тук, няма да им е лесно, но не искат да стоят на помощи. Капризите и претенциите, обаче, да си обират чукалата и да търсят къде ще ги дундуркат в шепа.
382
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пускат партенки да успокояват че идват протестите
381
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юхуууууу, супер, а дано да е истина.
380
10
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е за бабите и дядовците няма да има, за урковците обаче - на корем. Ако не могат да им намерят работа, ще ги хрантутим до безкрай. Иначе бабите и дядовците нека да не могат да си плащат и тока.
379
13
 
75
 
! Отговори
гадни и нагли преди 1 година
Като видях на живо колко са нагли и арогантни, ми стана ясно защо силите на руската армия са концентрирани само в източните части на Украйна където живеят предимно руснаци. Укрите са невероятно нагли, мързеливи, алкохолици и агресивни. Има толкова красиви сирийки и иранки например, че вие не знаете даже колко са грозни украинките в огромното си мнозинство. Как ще интегрирате тези славянски роми в България - мисията е невъзможна. Да се омитат по най-бързия начин от Бъллгария!

Спонсорирани публикации