Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите

Тези, които остават, търсят работа у нас
702
Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите
Снимка: БГНЕС

"До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати". Това поясни пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Още по темата

Тя уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

"Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално", посочи тя.

В предаването "Неделя 150" Тошева поясни, че около 15 лева на ден ще бъде подпомагането за общинските бази.

"Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование", каза Тошева.

Тя посочи, че ситуацията е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината.
"Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България", обясни Тошева.

Над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още по темата: бежанциукраинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои баби и дедовци българи си нямат домове и са в къщите на децата,а децата изплащат кредити.Не им стигат пенсиите за лекарства още преди инфлацията,а сега както се говори че заради санкциите ще има 200 процента инфлация не знам какво ще става.
377
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тц, тц, бабите и дядовците си имат домове, а украинците нямат. Тц тц
376
4
 
36
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Нямам барче никъде. На нашето *** само на Албена ходя. А в последно време предимно на планина. Те хотелиерите не са виновни, виновни си просто киро и компания че решиха да се направят на баровци пред "шефовете". И това ще им изяде главата.
375
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и бежанци ит война не шат дс стоят в за-дунайска губернийка на Костя Копейкин .Всеки жив човек кой как намери начин се очита от това бла-то и беж на запад !
374
0
 
6
 
! Отговори
До 413 преди 2 години
Сам си отговорил на въпроса
373
21
 
18
 
! Отговори
Кармаз преди 2 години
Първата страна за тях е БГ. Тях са питали къде искат да идат още в Украйна. И след това жалните за пари хотелиери за гювеч им пратиха рейсове. А сега ги гонят. И ти ли имаш бардаче на морето.
372
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен..................Какво значи "намален персонал"? Те са бежанци и е достатъчно да имат покрив над главата и храна. За какво им е повече персонал? Да им чисти? Да ги глези като скъпо платени гости на хотела? Да ги масажира? Да им угажда на всички капризи и претенции?
371
3
 
63
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Ало състрадателния, как не си състрадателен че бабите и дядовците ни получават по 200 евро пенсия, работейки по 40 години за тази държава. Направо те са я построили, а някакви мушмули една тухла не са сложили тук и веднага ги пускат в 5 звезден хотел, и ги завиват на плажа, да не настинат.Плачеш на чужди гробове, ама укрите няма да плачат на твоя.
370
11
 
52
 
! Отговори
Радостна новина! преди 2 години
Дано да е истина! Укро-нацитата и спинозните им жени нямат място в България. Много се зарадвах на тази статия.
369
6
 
54
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Бежанец е до първата сигурна страна(Румъния). От там насетне е гостенин, ако е поканен. Ако не е поканен си плаща манджата и спането.
368
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да не са състрадателни някой. Егати комерсиалните хора.
367
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква почивка, едно и също ядене, намален персонал, гледаха ги като навлеци. А те тъкмо се адаптираха.
366
25
 
6
 
! Отговори
Кармаз преди 2 години
Е фашист. Кой бяга от война е бежанец по всички правила на международното право. А такива като теб ги гонят. Срам
365
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 месеца безплатна почивка в луксозни хотели не ви ли беше достатъчно? Ха със здраве идете да капризничите и нахалствате някъде другаде!
364
5
 
54
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Какво още трябва да видят уркофилите, за да разберат че тук никакви бежанци няма. Това са сбирщина мързеливци дошли на безплатна почивка. Войната в *** им дойде дюшеш на тия. Те откога си мечтаеха да избягат в западна европа, а сега дори безплатно ще ги хранят и поят там. Направо уцелиха бингото.Да си прибират жълто-сините парцали и да се махат.
363
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бай-бай!
362
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските нацисти всеки момент могат да ни нападнат и бежанките щяха да са в помощ.
361
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безсърдечен
360
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно.Мястото на бежанците не е в хотелите,а в бежанските центрове.А те са толкова нахални и нагли,че да напускат България.Обикновените хора ,които нямат средства и имат нужда от помощ за съжаление са в Украйна.
359
17
 
2
 
! Отговори
399 преди 2 години
Безсърдечен.