Българинът живее средно 73,6 години, мъжете са го закъсали

Тя е намаляла с 1 година спрямо 2018-2020 г.
20 май 2022 13:00, Нели Христова
151
Българинът живее средно 73,6 години, мъжете са го закъсали
Снимка: Pixabay/congerdesign

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на България, изчислена за периода 2019 - 2021 г., е 73,6 години, като спрямо предходния период (2018 - 2020 г.) намалява с една година, съобщи Националният статистически институт.

Показателят за очакваната продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадена година повъзрастова смъртност.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 70,1 години, докато при жените е със 7,3 години по-висока - 77,4 години.

Спрямо 2011 през 2021 г. при мъжете наблюдаваме намаление на средната продължителност с 0,3 години, докато при жените остава непроменена.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,4 години по-висока (74,3 години), отколкото на населението в селата (71,9 години). Спрямо 2011 г. за населението в градовете намалението е с 0,3 години, а за населението в селата - с 0,1 години.

За хората, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 15,2 години, като за мъжете и жените тя е съответно 13 и 17,1 години. В сравнение с 2011 г. през 2021 г. очакваната продължителност на живота на хората, навършили 65 години, намалява с 0,3 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 70,5 години в област Видин до 75,5 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Ловеч (8,4 години), а най-малка - в област Кърджали (5,7 години).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато увеличаваха пенсионната възраст, една държавна дама се беше изцепила, че целта е по-малко граждани да се възползват от услугата "пенсия". И после ми говорете, че при нас нямало стратегии и са само на хартия .......
18
11
 
4
 
! Отговори
Ит специалист преди 1 година
Като програмист всичко съм калкулирал и съм си поставил таргет на база на естимейтед ейдж на моите парентс + лайф стайла, който водя. Според моите изчисления ще живея до 107 години. Нот бад, а?
17
0
 
21
 
! Отговори
Желана смърт... преди 1 година
Помня дядо ми, когато празнуваше 90 години...казваше - ех, животът ми мина като на колело, останал съм някъде в 30-те ми години, не мога да повярвам, че дойдох на тия години. Нямам никакво желание за живот вече. И 3 дни след юбилея му, една сутрин не се събуди....почина си в съня...
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За родените 90та живота е до 30. От там нататък живота е превъртян и можеш да врътнеш някое друго кръгче. Напоследък уча детето да играе Дота2, ама ми е твърде нуб, а и не мога да го пс... Единствената радост в живота ми остана да му бия задвратници, ама с годините и поводите намаляха... Дано поне пропуши трева детето, няма да го юркам, че е още на 12. Ще го изчакам да пропуши сам (за да си имам повод да му бия още един задвратник преди да го науча да ми свива)... Скука... още 40 години...
15
3
 
30
 
! Отговори
Ще ги съдя! преди 1 година
Моят баща на 81 г. получи инфаркт. Викнахме бърза помощ, те дойдоха, казаха - Няма смисъл да го караме в болница, той човекът си отива...викам, как бе, аз за кво ви извиках, попитаха на колко години е , ми на 81, какво значение има, казват - охоо, инфарктът даже е закъснял. И си отиде татко, без никаква помощ. В рамките на 15 минути.ж
14
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Пукница, мързел и никакъв спорт, това е причината!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм изненаден за Кърджали - планина, чист въздух, спокойствие ... А вие се надпреварвайте да се тъпчите в градовете... Образован, амбициозен, млад, богат, IT и всякви други екстри. И накрая-с инсулт на 40 години.......
12
1
 
23
 
! Отговори
mery преди 1 година
Добри новини за бюджета и НОИ. При увеличена пенсионна възраст и намалена продължителност на живота ще реализират икономии.
11
3
 
18
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Според наличните статистически данни българите ще изчезнат като нация след около век. А никой нищо не споменава за този много сериозен проблем... Всеки си мълчи...
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен така ме болят краката, а майка ми дето е на 92 години, без помощта на бастууун се придвижва, като момиче си върви, нищо не я боли. А аз, нямам и 50, ще пукна скоро време...
9
3
 
16
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Единият ми приятел пукна преди да навърши 32 години, ама жена му е доста палава с езика и веднага си намери татковци на 2те деца. Опасна тупалка е.
8
2
 
13
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
Значи, за да е използването на макс хуманно, трябва леко пенсионната възраст да се увеличи, може и пенсията после :)))))))))))
7
9
 
12
 
! Отговори
Соц поколението преди 1 година
Ужасна картинка - повечето започват да мислят за здравето си , когато то е необратимо влошено, кошмарна здравна култура, с възрастта се влошава и реалистичната преценка за състоянието им. Не е точно липса на здравни грижи, а по-скоро липса на желание да се полагат такива за себе си, типичен тезултат от социализма, пренебрежение към хората които се грижат за себе си - някой друг трябва да го направи за тях, те са си ок
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всичкия стрес от корони, войни, инфлация и т.н., какво се очаква? Да откараме до 120 ли? Най-бедната и срината държава в Европа.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИНА ОТ МНОГО ЖИВОТ НЕ МУ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА СИ ПОГЛЕДНИ РАБОТАТА
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой приятел преди 4 дни получи инсулт, а е само на 35 години. Слава Богу не го хвана много тежко, но има проблеми при говора и с едната ръка. Вие ми говорите за живот до 70 години, свърши тая...Ужас....а има жена, а има дете на 6 годинки. Просто...
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща ми е на 89 г., ама неговото май си е генетично, баща му доживя до 88 години, а майка му до 96 . Сега е друго. Лош ген, лош начин на живот.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те мъжете тренират само на маса,а тези които са в моето обкръжение казват че спорта било равносилно на смърт а цигарите и пиенето полезни,такаче кой как си го направи..
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро съществуваш,а животът е да използваш съществуващите