Президентът Радев: На 24 май всички сме само българи

В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни
24 май 2022 08:55, Елка Василева
156
Президентът Радев: На 24 май всички сме само българи
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев поднесе своето приветствие по повод 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

Ето и цялото приветствие на държавния глава:

Скъпи съотечественици,

На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете.

Още по темата
Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно.
 
Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на „неразумните юроди“, които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата.
 
Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си.
 
Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ.

Честит празник, скъпи българи!"


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 77 "И да увеличим кинтите на 80лв на ден. И да си подадем и другата буза като ни удрят шамари." Руските слуги правят това от 140 години, тъй че не е чудно, че пак това предлагат
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да дарим азбуката на Украйна. Вече заслугата да е нейна. И да увеличим кинтите на 80лв на ден. И да си подадем и другата буза като ни удрят шамари.
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Викаш днес си само българин? А утре отново обикновен ... С две лица? Евала прецеденте
63
2
 
4
 
! Отговори
Глаголицата преди 1 година
е била очевиден провал. Както и мисията на Кирил и Методий в Моравия. А Методий дори е ръкоположен за католически епископ на Панония. Нищо православно няма в делото им. Добре поне че са прогонили учениците си в България. Типично македонски номера.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил и Методи се опитват да създадат азбука за славяните.Създават глаголицата,но понеже избухва конфликт във Великоморавия техните ученици са преследвани и гонение.В този момент съществува риск азбуката да изчезне.Тогава цар Борис приема учениците на Кирил и Методий и им нарежда да разпространят делото на светите братя по нашите земи. Така азбуката се спасява и се развива от началните и корени глаголица в кирилица. Двамата братя не са живеели тук,но без нас делото им щеше да изчезне.
61
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Руснаците напълно умишлено наричат азбуката "славянска", за да омаловажават приноса и ролята на българите в нейното създаване. Не им харесва да признаят, че българите са тези, които са цивилизовани славянските народи в т.ч. и руския. Глаголицата на светите братя ползва за прототип азбуката на Улфила от Никопол, живял през 4ти век.
60
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
В първи клас другарката ме насирашееее от бой, защото пишех грозно ченгелчетата и буквите, у нас мама още толкова бой, защото пак ги пишех и пред нея грозно. Та някъде в 5-ти клас след много бой и упражнения ги изваях.
59
2
 
1
 
! Отговори
Аман преди 1 година
Кажете нещо и за богомилите и извънземните , моля!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия казва Кирилицата е създадена на македонска земя. От Климент Охридски" - мнем, специално си направих труда да прегледам в google и "1100 лет славянской азбуки" официалната версия на руснаците казва че е създадена в Първото Българско Царство и в скоби се допълва, че това е днешна Северна Македония. Но за Македония повече не се споменава нищо. Говори се само и единствено за Първото българско царство и даже има снимки на паметника на Климент в София, а не на тези в Скопие.
57
1
 
6
 
! Отговори
Ужас! преди 1 година
Вика: "Срам ме е, че си нямам гадже за Свети Валентин, а не ме е срам, че съм просттт и неграмотен за 24-ти май!"
56
3
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Според историческите извори са били солунски славяни т.е. българи. По това време в Солун и околността славяни са наричани куберовите българи, които слизат от Панония в Македония. Със сигурност не са били гърци или някакви други. Някои апокрифни жития директно ги наричат българи.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами не- А ти празнуваш ли Коледа,нова година. Ако да,защо ги празнуваш. Някакъв там преди хиляди години е създал някаква вяра. Дреме ти. Или нова година защо да се празнува. Просто някакви цифри. По твоята логика от утре махаме всички празници. И виж да си върнеш паспорта,че нямаме нужда от такива като теб които само по паспорт се водят българи. Че утре като затворят пак цял свят за нещо подобно на ковид ще припкаш насам да се спасяваш,че там не ги е грижа за чужденците като теб.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55 "Май забравихме как Кронщайнер беше предложил на президента Петър Стоянов да заменим кирилицата с латиница, защото уж кирилицата била много остаряла система за четмо и писмо, много срамна за Новото време." На самите руснаци кирилицата им е латинизирана. Сърбите пък пишат на полу-латиница. Както и много други народи. Ние сме запазили азбуката си, но не се дължи на руските другарЕ. Те нямат проблеми да се латинизират.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светите братя Кирил и Методий не са ЧУВАЛИ за България, и никога не са стъпвали в нея. Трудът им го пренасят техните ученици - Горазд, Сава, Ангеларий и т. н.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил и Методий са написалинили създали Глаголицата ,която няма нищо общо с Българската Азбука!Освен това днес е Православен празник на Светците Кирил и Методий но по Стар Стил(който Ние и нашата църква отричаме и приемаме за неверен).Другите православани християни днес празнуват именден на Методий и Кирил.Но както и да е смешно е да наричаш Глаголижата Българака Азбука.Тя е създадена не В България и не за България.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами не: това че те клати чужденец, не те прави чужденка. Реално си просто дър.жанка защото не те уважават.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май забравихме как Кронщайнер беше предложил на президента Петър Стоянов да заменим кирилицата с латиница, защото уж кирилицата била много остаряла система за четмо и писмо, много срамна за Новото време.
49
7
 
4
 
! Отговори
Ами не преди 1 година
Само по паспорт съм българка. И не виждам какво толкова се празнува на 24ти май. Аз не го празнувам, дори го намирам за вреден празник, който кара една шепа *** да си вярват, че са нещо повече от всеки "т.ъп" чужденец защото някой някога им написал азбука. Реално е продължение на яденето и пиенето по гергьовден
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом, на този празник няма консенсус, какво остава за другите?
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник! Слава на Българската Азбука!

Спонсорирани публикации