Проф. Сербезова пред СЗА: В България се разгоря огнището на духовността за славянските народи

Тя бе избрана за вицепрезидент на Асамблеята
24 май 2022 16:17, Нели Христова
44
Проф. Сербезова пред СЗА: В България се разгоря огнището на духовността за славянските народи
Снимка: БГНЕС

„В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят.“ С тези думи българският здравен министър откри сутрешната сесия на 4-тото пленарното заседание в рамките на 75-та сесия на Световната здравна асамблея /СЗА/, която се провежда в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на Асамблеята и днес председателства заседанието на СЗА.

Министър Сербезова посочи още, че днешният празник е и празник на цялото славянско семейство, което използва азбука, създадена от Кирил и Методий. „Това е празник, който обединява редица държави чрез език, образование, знание и прогрес на народите. Близо 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави“, заяви още българският здравен министър.

Проф. Сербезова използва трибуната на Световната здравна асамблея, за да поздрави и Република Северна Македония, както и всички други държави, които днес отбелязват своите национални празници.

Българският здравен министър сподели вярата си, че народите, представени в Двореца на нациите, ще съумеят да се обединят в името на общото бъдеще в мир, добро здраве и благополучие.

Световната здравна асамблея, която се провежда в периода 22 - 28 май 2022 г., продължава и днес с изказвания в рамките на общия дебат, посветен на темата „Здраве за мир, мир за здраве“. До края на Асамблеята делегатите, партньорските организации и експертите на СЗО за първи път от началото на пандемията от COVID-19 ще дискутират настоящите и бъдещите приоритети в областта на общественото здраве в световен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Словото на Учителя преди 1 година
"Не противодействай на омразата, понеже щом й противодействаш, ти й даваш повече сила... Мисли само за Любовта, говори само за Любовта, а остави омразата..."Учителят Петър Дънов
28
0
 
0
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 година
Няма славянска, а само българска азбука ибългарска книжовност... също и първославие,а не православие.Идва денят, в който измислената Москва щебъде изцяло подчинена на София.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-воп и юща не грамотност по официаленн език е хлавната отличителна черта на съвременна България. И чал га та.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поставят злите сили марионетки от третия свят на челно място в световните организации, за да им дърпат лесно конците. СЗО - новият жандарм за налагане на либерал фашизма.Честит празник, българи. И помнете, че най-могъщото лекарство срещу манипулациите е знанието!
25
0
 
9
 
! Отговори
цон кай хой преди 1 година
тази ожени ли се за пети път в крайна сметка или още се мотае с четвъртия си развод?
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очилата марионетка на СЗО.
23
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Честит празник проф. Сербезова!
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази да си гледа ваксините и да не се бърка в духовността.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази е особено духовна,и външно и личи,и в личния си живот в клиповете го паказва. Цял ден разни духовни о т п а д ъ ц и ни говорят за духовност.
20
4
 
3
 
! Отговори
Доко преди 1 година
сербеза черната риба
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сербезова оправи здравеопазването в България ,че се захвана с духовноста
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много духовност днес ,много ....
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая па аптекарка на световната фарма мафия се гордеее най-вече със здравния фашизъм, издевателствата и бъркочите
16
7
 
2
 
! Отговори
г преди 1 година
Що не казахте на кой първи даваме азбуката и религията? НА Киевска Рус! Въпреки че ни прецакват по-късно при Самуил, фактите са си факти.
15
3
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Сербезова, откакто си министър, лекарствата поскъпнаха между 200 и 300 % !!!! Вземам лекарства за кръвно налягане ,които поскъпнаха 4 пъти !!! 4 ПЪТИ !!! Какъв вицепрезидент си ? Вицепрезидент на скъпотията и погрома срещу българите ли ???
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи трябва да е повод за гордост Калинките на ГЕРБ да ми говорят за книжовност или главатаря им прочел само Винету. Това ли ни внушават трoловете на ГЕРБ?
13
6
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Жалко и срамно е когато радеви калинки говорят за "огнища на духовност", "духовността" на Кирчо, кокорчо, Гугалена и семейните им приятели се изразява във фейкове, дезинформация, популизъм, откровени лъжи и кулажно Фейсбук изкуство на кюлчета и чекмиджета, и се свежда до най-първосигнални и примитивни внушения и прояви, които не си кореспондират по никакъв начин с представите ни духовност и българщина ... !!!
12
4
 
12
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 1 година
Я па таа , кога стана па и даскалица?
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Сербезова, но с това изказване нама да се хареса на т. нар. "западни цивилизации от Западна Европа и САЩ, които никога не са харесвали славяните и винаги са искали да ги противопоставят.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като прочетох огнище и викам айде пак короната и затваряне на каквото е останало хаха