The Times: Тролове от Кремъл предизвикват напрежение между българите и украинските бежанци

Те обвиняват украинците във във всичко - от измами до неблагодарност
6 юни 2022 07:10, Нели Христова
447
The Times: Тролове от Кремъл предизвикват напрежение между българите и украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Преди три месеца, когато първите украински бежанци дойдоха в луксозния курорт Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отворени обятия. Хиляди жени и деца бяха настанени в хотелски стаи по българското Черноморие, а на хотелиерите бяха изплатени малки за всеки от правителствено и европейско финансиране.

Онлайн обаче история е различна. В българските социални медии се наблюдава бурно нарастване на фалшиви новинарски статии и провокативни публикации, в които се твърди, че украинските бежанци се възползват от българското гостоприемство – печелят пари от помощи и са неблагодарни, пишат от The Times.

Част от тези публикации са стигнали до желаната публика. Проучване, публикувано от социологическа компания Market Links, показа, че през март повече от половината българи са казали, че правителството трябва да помогне на украинците, включително финансово. Сега само 35% са съгласни на бежанците да бъде оказана помощ.

Още по темата


Голяма част от информацията срещу бежанците, публикуван на български, казват анализатори и политици, работещи в тясно сътрудничество по въпроса, идва от свързани с Кремъл ферми за тролове.

Целта, според тях, е да се разпалят антибежанските настроения в България, предизвиквайки социални вълнения и задълбочаване на напрежението във вече поляризираната страна.

"Виждаме опити за дестабилизиране на правителството", казва миналата седмица в София Асен Василиев пред репортер на The Times. "Това са съгласувани усилия, използващи всички налични инструменти, като дезинформацията също е голяма част от тези усилия. Тя е добре финансирана и е прокарвана много умело чрез Facebook."

Това е най-новото предизвикателство, което удари новото прозападно ръководство на България, избрано през ноември с обещание да преобрази страната – да се бори с корупцията и организираната престъпност и да разбие властта на мафиотските групировки и свързаните с Русия олигарси, които задушаваха страната.

Някога най-лоялната от сателитните държави на Съветския съюз, България от 2007 г. е част от Европейския съюз и е обърната строго на запад.

Недоволството от управляващата класа е толкова дълбоко, че миналата година избирателите гласуваха за кабинет, управляван почти изцяло от хора без политически опит. Василиев, завършил Харвард, който е ръководил стартираща компания в IT сектора, казва, че липсата на политически опит е предимство. "Когато видим нещо нередно, ние го разкриваме и започваме да го променяме. Можем да го направим, защото не сме участвали в създаването му на първо място."

Правителството отбеляза редица успехи в борбата с корупцията. Миналия месец държавата пое контрола върху лаборатория, която тестваше биологични стоки, влизащи в България от Турция, след като откри, че частната компания, която я е управлявала през последното десетилетие, е била корумпирана.

Само няколко месеца след избирането си обаче новите политически играчи бяха изправени пред изцяло нов набор от предизвикателства: да окажат подкрепа за съюзниците от ЕС и НАТО, както и за Украйна и да наложат санкции срещу Русия, като същевременно се опитваха да не предизвикват гнева на Кремъл.

Това не проработи. В края на април Русия прекъсна доставките си на газ за България и Полша и машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие. Фермите за троловете започнаха да изливат съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко - от измами с облаги до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да разпалват социални вълнения.

"Пробиват някаква пукнатина в западното общество и я експлоатират", казва Божидар Божанов, българският министър на електронното правителство, пред The Times. "Техният план е да създадат раздор, да създадат хаос, да подкопаят западните общества".

Говорител на Meta пък заявява: "Ние предприемаме обширни стъпки за борба с разпространението на дезинформация за нашите услуги в региона и продължаваме да се консултираме с външни експерти и публични администрации, включително в България."

Мартин Димитров, The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
15
 
17
 
! Отговори
25252 преди 1 година
Тия западняци съвсем не ги слуша главата, бе. Троловете са самит еукри, които се оказаха измамници, наглеци и авантаджии. Че кой ще ги харесва бе?! Вземете си ги у вас си!
286
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Какъв е механизма". Когато се говори за ферми за *** се има предвид преди всичко антируски ***. Те са основната група. Лично аз този израз го прочетох за пръв път в дир форум може би преди доста години където се споменаваше името на много известна дама сочена за инициаторка на този стил и метод.
285
17
 
13
 
! Отговори
Тролчо за 5 цента преди 1 година
*** но от Кравария и Украйна!!!
284
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам нужда от *** за да се отвращавам от тези нахалници .Не ги харесвам
283
17
 
16
 
! Отговори
Главен Редактор преди 1 година
Всички масмедии, които дават простор за изява на подобни руски *** ще бъдат закривани. За да се уверите в думите ми, четете "Европейски новини".
282
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка, за да има бежанци е виновно недъгавото кремълско джудже.
281
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те имат България за бащиния. Техните ръководители също. Мисля че статията цели да промива мозъци в Лондон.
280
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стьопата Не, бе не си ***. То само името ти такова.
279
21
 
24
 
! Отговори
Стьопата преди 1 година
Защо се опиотват да ни изкарват руски *** ???Всеки си има мнение по въпроса, има своите наблюдения и виждания.Ежедневно работя с "украински бежанци". Не са никакви бежанци, а са дошли на почивка в България - безплатна. На гърба на България и на българския народ. Те да ядат и пият, друг да им плаща сметката. По цял ден обикалят по молове и магазини, спокойно пазаруват, "заредени" с долари и евро. Истинските бедняци са в Украйна.Така не може да продължава - Болен здрав да носи!
278
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лондон явно смята че българския народ е глупав и не може сам да прецени кого да уважава и кого не.
277
10
 
14
 
! Отговори
Ghost преди 1 година
За теб авганистанците и ромите са предпочитаните, така ли да разбираме?
276
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 80/90 % от коментарите под останалите статии не просто са антируски. Те са злобни груби лъжливи. Много често пишат украински ***. Имам чувството че работят в редакцията трият коментари и отнемат достъп. Официалното медийно пространство е изпълнено с умраза към Русия и то от много месеци и години насам. Относно украинските "бежанци" нека Лондон да ги вземе. Тогава ще говорим. Те не са бежанци.
275
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРОЛОВЕТЕ СА В БНР И РАЗПРОСТРАНЯВАТ ФЕЙК НЮЗ ЧЕ В СУПЕРМАРКЕТИ УКРАИНЦИТЕ ПЛАЩАЛИ 9 ЛВ ЗА 1,5 ЛИТРА МИНЕРАЛНА ВОДА И 12 ЛВ ЗА ЦИГАРИ ОТ 6 ЛВ. КАТО ПОЛУЧАВАЛИ И КАСОВА БЕЛЕЖКА. МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО КАК СТАВА ТОВА, ДА НЕ БИ КОМПЮТЪРЪТ ДА ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ БЪЛГАРИ И ЧУЖДЕНЦИ И КАК ГО ПРАВИ С ДНК АНАЛИЗ ЛИ?!!!
274
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха.Много нескопосана пропаганда в полза на тези курортисти и наглеци.Ако има референдум съм сигурен,че поне 80 процента от българите не ги искат и харесват.Значи болшенството българи са ***???!!!?? Хаха. Наглеци с големи претенции,които на есен ако пак има същите сценки българския народ ще ги измете от тук!
273
5
 
22
 
! Отговори
Чао екскурзианти преди 1 година
Цял свят видя снимката в хотела където с *** беше изписано "Слава окрайна" Сигурно троловете от Кремъл са я изписали! И достатъчно интервюта с украинки гледахме - арогнтност, наглост и високомерие! Длъжни сме им доживотно на СПА да ги гледаме. Айде няма нужда с тези статии - никой не можете да излъжете вече.
272
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е друга. Да бяхте дошли да ги видите как се държаха украинците във Варна. Само да се качите на автобус за "Св. Константин и Елена" или за "Златни пясъци" и ще разберете що за бежанци бяха украинците- с претенции, с пълни чанти с всякакви покупки, с невъзпитани деца. Сега градът поутихна. Има още, но явно са от тези дето с пари са успели да се установят в града, а може и да са намерили работа и да се опитват да се интегрират, което е добре.
271
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ми плаща, мразя ги безплатно украинците. Същите са като македонците, доказват го ежедневно. Щом жената с детето, които съм настанил в офиса си се възмущава и срамува от сънародниците си. Представете си, за какво идва реч.
270
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите украинските *** преобладават
269
1
 
15
 
! Отговори
Конопът преди 1 година
Толкова ли пък за глупави ни взехте, та чак някакви си платени произточни и прозападни радикалчета могат да ни промият мозъците. То тук макови полета няма, но на политически пристрастник му е достатъчно да помирише гръсти и да си въобрази, че може да напуши света. Това може да се постигне само в територия "Политически Клондайк."
268
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са желани в България укрокърлежите ,видяхме ги какво представляват