Без стикери по стъклата на автомобилите и хартиени документи

Глобите ще получаваме по имейл
13 юни 2022 18:35, Нели Христова
35
Без стикери по стъклата на автомобилите и хартиени документи
Снимка: БГНЕС

Стикерите по стъклата на автомобилите за годишен технически преглед и застраховка “Гражданска отговорност” да бъдат забранени. Както и всякакви други документи на хартия, фактите от които могат да бъдат установени чрез електронен регистър.

Тази промяна в Закона за електронното управление предлага министър Божидар Божанов. Проект на промените бе публикуван от неговото ведомство за обществено обсъждане. В мотивите си Божанов изрично посочва премахването на стикерите за ГТП от стъклата на автомобилите като пряк ефект от приемането на закона, като това ще спести разходи на гражданите, подчертава министърът.

Въвежда се и електронното връчване на глоби, но единствено ако глобеният гражданин или бизнес е съгласен да ползва този начин. Актовете ще се връчват през системата за сигурно електронно връчване, т.нар. държавен имейл.

С промените в закона се въвежда и забрана да се изискват удостоверителни документи, които да бъдат носени от гражданите. Вместо това чиновниците ще си ги теглят автоматично от базите данни на различните регистри.

Тази промяна обаче ще удари сериозно приходите на общините. В последните 6 години 14 пъти е нараснало издаването на документи от националната база “Население”, което носи до 1% от собствените приходи на местните власти. Заради това Божанов предлага общините да получават финансова компенсация от държавата за тези загубени приходи.

Предлага се и отпадане на изискването за наличие на квалифициран електронен подпис за почти всички електронни услуги. Вместо това гражданите ще се легитимират електронно пред властта с е-идентификатор. Тази промяна обаче ще влезе в сила от началото на следващата година. Дотогава трябва да е готов електронният идентификатор, който вече бе поръчан от министерството на Божанов. Идеята е той да може да се ползва през мобилен телефон.

Ползването на електронната идентификация също ще се случва през системата на държавния имейл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
16
 
! Отговори
фактите преди 1 година
Потърсете в интернет-оказва се наистина Канада е заявила,че който протестира против ковид мерките ще му отнемат достъпа до банковата сметка. тоест-дори и при легитимен, мирен протест, канадците ,без пари в брой са обречени на глад.Хилядолетие човешка история се основава на парите в брой, които гарантират АНОНИМНОСТ-и да имаш, и да нямаш пари, държавата няма как да го знае, докато има пари в брой.При пари по сметка-ще знаят колко имаш, и когато искат, ще спират достъпа до сметката
13
4
 
17
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Спомни си в Канада, как по време на антиковид мерки протестите Правителството там заяви,че ще спре достъпа до сметките на протестиращите. При липса на пари в брой-който протестира, недоволства-просто ще му спират достъпа до сметката-като в Канада. Ако има пари брой-винаги имаш решение, но с пари по сметка, без пари в брой ти ставаш кукла на конци към властта. В Канада, след заканите ,че ще им спрат достъпа до парите по сметка, и протестите спряха.
12
4
 
18
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Пълни глупости. Безкешово плащане значи:-държавата да знае винаги колко пари имаш. При пари в брой-това е невъзможно.-Това е и покана към бандитите. Няма сто процентова защита за парите по сметка. Спомни си как банкерка открадна парите на известен футболист.-Какво правиш, ако банката, или държавата ти спрат достъпа до сметката-включително за недоволство към властта-все едно не могат да го направят, а. Настава гладомор. При пари в брой-винаги имаш решение.
11
5
 
36
 
! Отговори
Калин Георгиев преди 1 година
До 9. Кое му е хубавото на безкешовото плащане? Че могат да ти запорират парите когато си пожелаят? Справка протестиращите шофьори в Канада. Да не говорим, че кеша е абсолютно анонимен за разлика от електронните разплащания. Или пък държавата обявява локдаун и парите ти важат само на територията на общината на която се намираш. Готино нали?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но практиката едно работещо от три гишета в КАТ Варна остава
9
34
 
11
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Много добре. Най- накрая и ние да почнем да влизаме в 21 век. И да не се плаща в кеш ще е добре.
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, дано се приеме
7
3
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Ми бягай при Бойко.Таман ще смениш Мата Хари.
6
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко вече ми е смпатичен в сравнение с ПП!
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ НЯМЯМ ИМЕЙЛ! ИМАМ АДРЕС! И ПОЩА ИМАМ!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2030г ли влиза в сила? Щото като забравиш да залепиш стикера на гражданската, те глобяват 10 лв
3
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи ли, че всяка баба трябва да има интернет на GSM-*** си.
2
2
 
36
 
! Отговори
Страхил преди 1 година
Браво, крайно време беше да приключим с тези безсмислени стикери
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зубърчето ме кефи. Доста неща направи за кратко време.