Над 200 са наводнените къщи в Карловско, възстановяването ще е с месеци

Започва отстраняването на щетите от наводненията
4 сеп 2022 09:47, Елка Василева
34
Над 200 са наводнените къщи в Карловско, възстановяването ще е с месеци
Снимка: БГНЕС

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма, цяла нощ аварийни екипи дежуриха на място. Предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.  До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието.

Още по темата
Над  200 са наводнените къщи в 6-те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.

"Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. Оттук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват“, каза Кабаиванов пред БНР.

Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ: "В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение".

"Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е", посочи секретарят на читалището.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

"Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения".

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има  множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

През цялата нощ в пловдивското село Трилистник, община Марица, са дежурили екипи на МВР и пожарната.

Кметът на селото Мирчо Петров съобщи, че снощи с гумена лодка е евакуиран един човек, който е потърсил спасение на покрива на къщата си.

"Гледахме първо да опазим имуществото на хората, защото голям част ги нямаше. Водата в селото вече се е отдръпнала с едва четвърт, но все още в голяма част от къщите има вода в дворовете и на първите етажи. Снощи към 22.00 часа евакуирахме с лодка един човек, който се беше качил на покрива. Докато не се оттегли реката, нещата ще станат трудно, защото самата река е малко над нивото на селото", каза кметът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите сами си създават военно положение, няма смисъл Путин да им докара война.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще настанят ли пострадалите в хотели на Бакско за държавна сметка?
27
0
 
6
 
! Отговори
То е ясно преди 1 година
Кмета трябва да бъде съден по Крумови закони баз милост Села градове хора опомнете се и си гледайте селската градовете защото кмето краде и после не ревете
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сечете, сечете гората и след това плачете.
25
1
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Украинките ги настанихме по хотели на морето на първа линия. После оферирахме и хотели в планините. All inclusive.И всичко това с нашите данъци.А сега маса хора бедстват от наводненията, а нищо не се прави. Да не се грижиш за собствения си народ..Не ме интересува политиците дали са русофили или русофиби, американофили и американофоби,Искам да ни управляват българофили. Но за съжаление са на изчезване, защото за българофилство не се плаща!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средна гора е масово обезлесена. Изсечена. Какво се очаква?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е долна провокация! Демократична България е хубава и такива работи не се случват!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сякохте горите последните 15 години яко. Ахмед сече а Борисов се правеше че невижда.
21
0
 
4
 
! Отговори
от бузлуджа преди 1 година
а корнелия обяснява на бабите как е увеличила пенсиите :)
20
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 година
Хайде хотелите на морето приключват сезона, а тези хора са БЪЛГАРСКИ граждани настанете ги там на пълен пансион и с по 40 лева дневна издръжка!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това остана след лузерите от правителството на Киро ментата. Който спря всякаква пътноремонтна дейност и по инфраструктурата. Беше му по-важно да се снима до източните язовири, нежели да почисти коритата на водоемите. Назначи армия от съветници и уволни нужните хора във воднорегулацията.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирово наследство - бедствия, аварии, непочистени корита на реките
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канадският гражданин и национален предател Кирил Петков затлачи коритата на реките, не ги почисти, уволни всички отговорни фактори, които се грижеха за поддръжката и сега берем последствията от некадърното му управление!
16
1
 
8
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
По важно е да помагаме на украйна сега.
15
3
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Какво може да се очаква при кмет седесар и премиер Борисов?Кражби , комисионни , офшорни сметки и мъка безкрайна за народа!Да си спомним наводнението на Аспарухово във Варна!Същата простотия само че вместо изсечени дървета , застроени къщи в дерето!Ами село Бисер ?Боже пази България от тия алчни негодяи!
14
0
 
8
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Дееебилииите си изсякли дърветата по поясите около дигите че са без пари. Ми без пари са ама сметката дойде. Кеф. И на село така опоскаха всяко дърво и хем няма вода хем наводнения. После някой Айнщайн като Льотчика му виновни климатичните промени.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избирайте си политиците, които досега избирате - ГЕРП, БСП, ДПС, ДБ, ИТН и всички такива. Този път ще избера Възраждане, защото ми е приятно, че изобщо ги има! Не им е лесно!
12
1
 
3
 
! Отговори
Татлъ Дере преди 1 година
Не пишете глупости.Каравелово и Богдан са на километър от Стряма!!Толкоз ливи е трудно да погледнете в Гугл Мапс?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега като ако за възстановяването отпуснат пари, а не кредити, какво крадене ще настане!
10
1
 
9
 
! Отговори
ПИТАМ преди 1 година
КОЙ НЕ РАИСТИ ТАЗИ ГОДИНА КОРИТАТА НА РЕКИТЕ ПОРАДИ ЛИПСА НА СРЕДСТВА, НО УСПЯ ДА ДАДЕ 400 000 ЛВ ЗА ВДИГАНЕ НА САМОЛЕТА ЗА 2 ДУШИ!!!