Няма да ядем родни оранжерийни зеленчуци през зимата заради тока

Земеделци предпочитат да изпуснат сезона, отколкото да фалират
11 окт 2022 19:23, Анисия Иванова
17
Няма да ядем родни оранжерийни зеленчуци през зимата заради тока
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

80 - 90% от оранжериите в България не са засадени със зимна продукция. Най-голямото предизвикателство за нас е несигурността, никой не знае каква ще бъде цената на енергоносителите утре и затова не можем да пристъпим към засаждане на зимна реколта. Това каза Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция в предаването "Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Енергоносителите ни се увеличиха от три до четири пъти – става дума за пелети, газ, електроенергия. Себестойността на произведената продукция се увеличи около два пъти и половина, обясни Кабуров.

Голяма част от котлите в оранжериите са на природен газ и не са пригодени за алтернативни горива. Но пелетите и въглищата също са с увеличени цени от три до четири пъти. Затова сме поставени пред дилема, защото ако сега засадим, цените на енергоносителите могат да станат много по-високи впоследствие и това да ни доведе до фалити.

"По-добре да не засаждаме и да не участваме в тази кампания, отколкото да рискуваме и да фалираме”, допълни той.

Сезонът е изпуснат, каквото и да се направи, нямаме възможност за нов старт. Поне 80% от оранжериите в България, които членуват в нашата асоциация, са в това положение.

По думите му това ще доведе до повече внос от чужбина на продукти, които са третирани с недоказани препарати.

Преди предприетите действия на ГКПП „Капитан Андреево” България беше залята с много нискокачествена продукция, която беше остатък от борси, тържища и магазини в тези държави. Сега продукцията не спира да влиза, но влиза много по-качествена стока. Това си личи по борсите, тържищата и по пазарите, сподели Кабуров и допълни, че нерегламентираният внос, който идва от трети страни като Турция, Албания и Македония, поставя българските производители на плодове и зеленчуци в неконкурентна среда.

"Предлагам освобождаване за поне две години от ДДС на произведената в България продукция, за да се изсветли секторът”, призова събеседникът.

Държавата трябва да въведе конкретни регламенти за пакетажа на стоката и в контрола по веригата до крайния консуматор, подчерта още Кабуров. Това е храна, продукт, който консумираме, а никой не знае къде се съхранява и как се превозва.

Що се отнася до възможностите за получаване на качествено образование за нуждите на сектора Кабуров каза, че университетите и институтите са оставени в немилост в момента, а браншът има нужда от тях.  Има нови български сортове, които са добри, но им трябва много малко институтите да ги усъвършенстват.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами сега септ и окт има домати по 5 лв кг няма да ядем домати от глад и студняма да умрем а от оръжията на запада 400 км не са много ще ни ударят и послеще кажат че е русия те са царе на провока-циите мостът и сев поток са примерина какво са способни чуждите съветници
15
1
 
3
 
! Отговори
Туршии, кисело зеле, преди 1 година
консерви, суджуци, вино и ракия. Така са преживявали хилядолетия. Стига глезотии.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и родните зеленчуци толкова са и родни .Важното е маржът да е колкото се може по-голям ...
13
1
 
4
 
! Отговори
от Пловдив преди 1 година
Днес розовия домат струваше 6 лева!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че отоплявайте ги на бензин тези оранжерии. Тиквата нали го направи тридесет стотинки литъра,понеже се завърна победоносно,е не е яхнал бял жребец,а възседнал жълтакъв kaтъp ,при това трикрак.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям.
10
2
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Не знам за доматите, ама от ЕС казаха че трябва вече да караме електрически коли и да сме зелени. Щели да налагат глоби на страните които изостават със електрификацията. След 5 години забраняват продажбата на бензинови и дизелови коли. Специалистите твърдят че електрическите коли ще ги зареждаме от ВЕИ от слънцето и вятъра. Тия са за лудницата! Само не знам защото ги търпим?
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова са започнали да се оплакват, винаги всичко си го избиват чрез напомпване на цените и крайния потребител го поема, аман от помощи за крадци и спекуланти, а на хората кога ще помагате?
8
1
 
7
 
! Отговори
от ткзс_то преди 1 година
що бе , кога сме яли нещо родно ?!
7
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Аз няма "родни" зеленчуци, защото нямам роднини с оранжерии. И ми е все едно дали доматите през януари са турски или холандски. Със сигурност България не може да бие по януарски климат нито Холандия, нито Турция, така че не може и да изкараме по-евтини домати.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пролетта се оправдаваха с цената на газта, явно вече не е модерна, щом й падна цената. СПЕКУЛАНТИ!
5
4
 
8
 
! Отговори
Зеленият преди 1 година
Какъв ток, какви 5 лева?Повечето оранжерии са на минерална вода, а в България такава бол!
4
1
 
11
 
! Отговори
joro преди 1 година
Еми, супер. Хем по-ефтини, хем по-вкусни! Пък и държавата ако спре спекулата с надценките у магазините, още по-добре! Но, едва ли!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно лииии
2
5
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ, ПП и ДБ преди 1 година
Важното е да пращаме оръжия на Украйна. Това е първа точка в програмите ни.
1
2
 
10
 
! Отговори
не е за вярване преди 1 година
Какво щастие:)