Песимисти или оптимисти? Как гледат в градовете и селата на кризата

Прогнозите за следващите 12 месеца са по-благоприятни
4 ное 2022 16:00, Нели Христова
23
Песимисти или оптимисти? Как гледат в градовете и селата на кризата
Снимка: БГНЕС

През октомври общият показател на доверие на потребителите намалява с 0,6 пункта в сравнение с юли, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в градовете, съобщи Националният статистически институт.

Относно безработицата в страната през следващите 12 месеца песимизмът нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано (повишение на балансовия показател с 2,2 пункта). Същевременно обаче инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

През октомври по-голяма част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за покупка на кола, за покупка или построяване на жилище (вила) и за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца.

Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовият показател намалява с 3,5 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-малко негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в градовете, докато мненията на населението в селата са по-резервирани спрямо предходната анкета. Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, така и от селата за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 2,7 пункта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
До Гражданин- Вие ако стигнете до зимата бива, щото ние и до там не мой изкараме.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен15 - Интересно ми, кой ли не ти харесва коментарите ... Но това не е толквао важно. Важното е, че в момента ще те погнат от 5 места, да имаш 100 глупсоти, за да ти щастливи пилците. Не можеш да продаваш. Лошо било. Лидъл трбява д аправи пари.
19
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Нема изкараме зимата! Ще се мре! Яко ще се мре!
18
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
"Който пее и се смее, той дълго ще живее". "Който много учи, става преподавател. Който учи по-малко, става работодател". Един богаташ поръчал на майстор да му нарисува лъв на фирмата. Художникът му предложил вързан лъв за 200 гроша и отвързан за 10. Оня избрал втория. Станал лъв за чудо. Но една дъждовна нощ изчезнал. Богатия се разпискал, а майсторът му казал, че той избрал отвързан лъв, т.е. нарисуван с водни бои и в дъжда избягал. Вързания е с маслени бои и е вечен.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криза няма. Всичко ни е наред. Само трябва да върнем хартиената бюлетина и след нея идва всеобщото щастие.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песимиста казал : стигнахме дъното повече не може. Оптимиста отвърнал: може, може и още надолу.
15
0
 
4
 
! Отговори
тТт преди 1 година
Който оцелее до лятото на 2024 година (имено до 2024 г., а не 2023 г.) той ще даде дефиниция за този период от време.
14
0
 
1
 
! Отговори
Чоки боки преди 1 година
Оправния амбициозен работлив индивид винаги е оптимист и обратно.Мериолото не е в град-село а в слаб необразован и противоположното
13
0
 
3
 
! Отговори
90% Селянин Южняк преди 1 година
До 10 Какво? Това са пълни простотии... Не знам в кои села и по кои краища се прави това, но никога не съм виждал да се тричат кучета, единствено по телевизията съм виждал, но това защо се прави и представа си нямам. А това с котките за пръв път го чувам и е пълна глупост... Единствено хората колят животни за храна, зимнина и тн...
12
1
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Единственната същественна разлика между град-село у нас е възрастта на живущите. като манталитет всички сме си от село.
11
0
 
5
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Не се подигравайте с хората с тези анкети и проценти!Живеем окаяно!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 90% Селянин Южняк : Добрите хора по селата още ли тричат кучета? А като котката роди още ли давите котетата в каца? За един приятел питам.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важно е Зеленски да е добре да ни радва брадясал и наппушен по зелена тениска
8
0
 
12
 
! Отговори
90% Селянин Южняк преди 1 година
Хората по селата са много по-добри, човечни и народни хора! Аз съм роден в малък град, но рода ми е от село! Макар, че още като тинейджър на 15 год. с нашите се преместихме в София, но нищо не ми се промени в мен, диалекта не мога да си го променя, не говоря като шоп - Млекото, требе, турят, дека и тн. И това говорене в множествено число когато човек говори в първо лице единствено число - че одим, че прайм и тн. И на найлоновата торбичка защо се казва пликче?... Не знам, но ми беше леко трудно..
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и на Бялата Златка му резнаха тока-криззззза е !Националист номер 1 на Републиката,да няма пари да си плати тока.Криза е.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимиста учи английски, песимиста - китайски, а реалиста - АК47
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква криза? Криза има само в парламента и в празните кpaтуни на русофилите.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква криза ви гони? Поръчват се оръжия които ще дойдат я не чужди граждани се гледат в хотели.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като селяндуури
2
1
 
6
 
! Отговори
До статистиците тук преди 1 година
Тези пунктове, като ги обърнем в чували картофи на колко се равняват? Усреднено на глава от населението? В краен случай може и в литри бензин, не съм претенциозен... защото знам със сигурност, че с доверие нищо не съм си купувал до сега, пък ми е трудно да преценя на око, колко доверие мога да похарча, ако не съм го похарчил вече цялото за последните 30 години.