Лекари очакват епидемия от онкозаболявания у нас

Д-р Хасърджиев и д-р Томова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 ное 2022 11:03 | 14 ное 2022 11:00, Анисия Иванова
55

До края на годината в Министерския съвет трябва да бъде внесен Национален план за борба с рака до 2030 г. България е най-изостаналата страна в ЕС с работата по този план на национално ниво, който цели уеднаквяване на практиките.

"Похвално е, че стигнахме дотук, макар и с натиск от Европа, с една купчина пари, които чакат - около милиард са тези, които могат да се използват по това направление. Важно е какво можем да направим с тези пари. Факт е, че в нашата онкология, макар да имаме много добри лекари, ранна диагностика, скрийнингови програми - всичко това води до плачевната статистика", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че в чакането на антираковия план са загубени много животи.

"Раковият план не трябва да зависи от това кой ще стане министър. Политическата обстановка невинаги ще бъде стабилна, не политикът трябва да води нещата напред, а експертизата. Стандартите не са ясно разписани и медицинските екипи на добра воля спазват европейските стандарти. Често се случва те да не бъдат прилагани в целия им обем. Това е една от целите на Плана - да се уеднакви дори и начинът, по който диагнозата се съобщава на пациентите и техните близки", подчерта д-р Хасърджиев.

Очакванията му са раковият план да доведе до по-бърза дигитализация, по-ранна диагностика и не пациентите да търсят къде и какво да направят, а да им бъде удобно получаването на тази информация. Д-р Хасърджиев не е оптимист, че Планът ще се приеме до края на годината.

"Имаме европейска насока, надявам се да вземем тази практика и да я приложим. Съмнявам се, че той дори и да бъде приет на българско ниво, няма да се наложи да бъде преработван след разговори с ЕК. Имаме достатъчно лечебни заведения, повечето са добре оборудвани. В Плана се предвижда инвестиране в оборудване, което не е лошо, ако е съобразено спрямо нуждите, а не просто да се направи поредната голяма болница", подчерта председателят на Националната пациентска организация.

Планът е бил изготвен и внесен в Министерството на здравеопазването още през лятото, в мандата на министър Сербезова.

"След това обаче дойде служебното правителство. Сега ще се чака вероятно новото правителство, редовен министър на здравеопазването. А към 2030 г. се очаква епидемия", прогнозира онкологът д-р Антоанета Томова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че в Плана са заложени 4 основни насоки, сред които профилактика и ранна диагностика.

"Българският пациент има сериозен достъп до иновативна диагностика и лечение. Ние правим всичко най-добро, има нужда от цялостен подход. Да научи всеки пациент и обществото, че здравето е тяхна отговорност, да живеят здравословно, да има ранна диагностика. С навреме хванати онкозаболявания тези хора могат да бъдат излекувани на 100%", посочи д-р Томова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
4
 
! Отговори
kreposten преди 1 година
До АнонименАзък толкова се пазиха от ваксините никои не се ваксинира Бил фалира заради тях !Пръскаха със самолети :) те обаче си седяха на закрито и си пафкаха цигарите и си смучеха ракията :) мухаха си чернобилските марули щото в сога всичко е ок. и сега някакси случано се оказва една от нациите с наи много рак !
11
2
 
32
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До пушиМалко радиация от чернобил ?!България е наи силно засегната от Чернобилската аравия и то не че е дошло много радиация а заради това че не са предприети никакви мерки !Освен за БКП разбирасе
10
9
 
29
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 1 година
Bulgaria on AIR - демек от небето, дето пръскаха сега ЯКОО 2 седмици, и случайно знаят какво да очакват! Дано наказанието от всевишния (извънземните) не закъснее! Това тука е най-продажния герберо/хасмарикански сайт
9
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали не сте ваксинирани? Как ваксина ще ви е причина за онкозаболяване! Май нещо друго ви куца.
8
4
 
21
 
! Отговори
важното е преди 1 година
че се грижим добре за депутатите си, нали са "народни" представители
7
3
 
15
 
! Отговори
пуши преди 1 година
и не бой се. освен това мръсен въздух, *** храна и малко радиация от чернобил и всичко си идва на место, у парка на покйниците
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И много кадърни лекари напуснаха страната в чакане незнаещи и без клиничен опит да измислят нещо
5
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава,която мисли и действа за доброто на народа ни, за огромно съжаление няма! Има разградена територия,превърната в долнопробна васална колония! Има и продажни управници предатели,работещи за чужди интереси и загробващи РОДИНАТА и НАРОДА ни!!!
4
9
 
27
 
! Отговори
да преди 1 година
не е трудно да предвидиш тази епидемия , населението застарява, имунитета отслабва и се появяват болежките
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно от къде ли се появяват тези очаквания и разбира се трябва едни пари да се усвоят. Ако ги няма тези пари няма да има и проблемни очаквания.
2
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епидемия? Че нали онкозаболяванията не са заразни. Или това ще е следствие от ваксините срещу ковид?
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата е много загрижена за раково болните. Видя се през ковид пандемията. Здравето на хората е топ приоритет.