190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Цифрата е много занижена,въпроса е от какво живеят тогава?
67
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И каква стана тя - обучили ги и повечето в чужбина?! То бива нашенска тъъъпотия, но толкова не бива. Също като лекарите и сестрите. Това за спиране на помощите е валидно за целия звят, а не само тук, защото развъжда тарикати и деморализира особено младите. И през ум не им минава, че някой е орал и сял, за да плю.скат такива като него.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До 75 - Братпеда работи за тея. Мниго лошо бие, така *** внимавай." - споко, аз се преструвам редовно, че не знам как да не губя. Понякога като почне да мипотказва залозите нарочно правя хаотични залози в продължение на 20-30 минути за да не ме хваща кода, че печеля нон-стоп и после пак се връщам на аритметично основани залози. Онлайн е елементарно заради ниския чип 0.20 стотинки и заради това, че имаш бутони за повтаряне и удвояване на залога.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако съм си заработил, щоооо да ви бачкотя?
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75 - Братпеда работи за тея. Мниго лошо бие, така *** внимавай.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75 - Ей, Лигльо - Полагат ми се в моемнта 12 месеца обезщетение - за какво плащам по 650 лева осигуровки, бе?
62
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Работят , ама по машинките и на телефона.Познавам вече бая професионални хазартаджии" - и аз съм безработен и блъскам рулетка онлайн и я разглабям. Ефбет почнаха да ме кикват от системата през 20 минути, ама ми дреме, заработвам 100-200 лева на прогресии за 4 часа и даже ме мързи да играя повече от 2-3 дни на седмица пък и няма смисъл безработните нямаме харчове. На работещите половината заплата им отива да си купят обяд, да шофират до офиса и обратно и да изпушат кутия цигари на ден с колегите
61
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тези хора не само че не са жертва, а са си чиста проба тарикати. Сподобно мислене шеметно сме се насочили наистина към Лудия Макс, както по-долу пишеше. Затова спешно спиране на помощи, детски, безработни, може би само два - три месеца напр. при съкращаване.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 - Антисемит ...
59
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някой нещо да разбра от тези дрънканици? Истината е, че никой не може да накара едни хора да работят, и то не само от етноса. Всички Нобелови награди за този, който ги накара, но на практика сега това е нъвзможно. Ще дойде ред на дебелия край, защото морковът не е безкраен. Никой тогава няма да сесети за права и темподобни лиготии. Следва Лудия Макс.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции" - пфффффф хахахаха, не работя от поне 5 месеца и ми е супер, познавам поне още 20-30 човека от квартала, които се състезаваме кой ще работи по-малко. Вече не живеем у социализмо, работи който има нужда. С апартамент, двама живи родители и 4 гаджета време за работа нямам докато не остана със 100лв в джоба, а с 400лв харчове на месец си заработвам джобните за годината с 2 месеца лежане по офисите.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който е юдей, добре живей! който е гой, тежко муй!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работят , ама по машинките и на телефона.Познавам вече бая професионални хазартаджии
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трудът е измислен от юдеите за впрягане на гоите (неюдеите)
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали бяха 900 000 и щяха да ги вкарват в регистър, че били много? ко стана с тоя регистър? кой взе парите?
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искали да бъдат "слуги" ... Лееелее .... Иска пари, обаче, нали?
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 - Проблемът ви е, ченискат някой да работи за "общото благо", ковто най-често означава за партията ви, а не за себе си.
51
1
 
3
 
! Отговори
нали бяха 900 000 преди 1 година
https://dnes.bg/obrazovanie/2022/04/21/vkarvat-bezrabotnite-v-registyr-tyrsiat-zashto-900-000-ne-uchat-i-ne-rabotiat.527724
50
10
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Още Георги Димитров (Гошо Тарабата) през 1948 е казал кратко и ясно: Който не работи, не трябва да яде! По негово време в София и големите градове нощем са минавали камионетки, които са вдигали хора от леглата им и са ги хвърляли в концлагери (Белене, Ловеч) да работят. И който е отказвал да работи, е получавал куршум и е бил хвърлян на прасетата.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе ***, вие най вече си измисляте --- https://dnes.bg/obrazovanie/2022/04/21/vkarvat-bezrabotnite-v-registyr-tyrsiat-zashto-900-000-ne-uchat-i-ne-rabotiat.527724