190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101 - Ти ли си нормалния? Ти си роб, бе приятел. Доброволен, при това.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата бавно но сигурно се унищожава. Топим се всяка година, хората не виждат бъдеще тука.
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми аз ти пожелавам на теб и онези 190000 хиляди дето ги храним и поим" кой храниш бре, куче, борсата ми я дават, от моите пари, от моите заплати, от моите осигуровки за последните 2 календарни години. Не дължа нищо на държавата. За 15 години не съм посетил 1 лекар, и не са ми сменили една плочка около блока за над 30 години. За последните 2 календарни години със осигуровките платени от работодателите ми съм вкарал в държавата над 75,000 лева директно от чужбина. Храниш ме, ама друг път.
85
3
 
18
 
! Отговори
по добре гладен преди 1 година
отколкото изморен! Доста хора осъзнаха че могат да я карат и с по малко пари но да не правят някой богат бачкайки къртовски труд. Иначе за работа на бюро има винаги кандидати
84
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97 Ми аз ти пожелавам на теб и онези 190000 хиляди дето ги храним и поим да ви застигне някоя смъртоносна болест и възможно най-скоро да се отървем от навлеците като вас които ни дърпат към дъното. Щото има и нормални хора които искат да изплуваме и се трудят честно затова. Щото заради такива "тарикати" винаги сме последни във всичко. И още 50 г ще сме така. Докато не изпука цялото поколение с този начин на мислене
83
0
 
3
 
! Отговори
Малеей преди 1 година
До Това е България Пак са раздали таблети в "Свети Наум".
82
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Доста повече са.....
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аз също съм на касата, от чужда страна обапе и сега зараборвам на черно в родна ИТ фирма - Баце - 6500 лева от обезшетението, 7к от родната схема, ййиииихууууууу!!!" - уважих, е аз когато съм на борсата припомпвам в строителството, вчела направих плочки на една тераса за 1к с брат ми, ама отворих джама да пуша цигарки и 5 часа клекнал на отворено ииии... Сецнах кръста :D нищо Януари месец пак. Сега е време за почивка по време на почивката.
80
12
 
3
 
! Отговори
Това е България преди 1 година
Тези 190 000 Българи биват изтезавани и гонени от МВР и мутри(банди в симбиоза с МВР) на Румен Николов-Пашата и Юлиян Борисов Георгиев от Перник!
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жедни били, гладни били, ама бе са. Потърсете прислуга! А де! Намерете хора да шетат, да ви готвят, да гледат животните, това онова ... Няма! Свестни просто няма! И на хубави пари бе се хващат.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе тия хора си работят (повечето). Ама на черно. И са доста по квалифицирани от едномесечен курс. Вземат си по няколко хиляди лева за труд за завършена баня и тн. И противодействието не е да ги гониш с полиция. Щото като знаеш че ще взимаш еднаква пенсия осигуряван - неосигуряван. Тъщата цял живот била на минималната. Аре бе за 1 месец тая жена не е показала качества да е над минималната. Всички се лъжем.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88 - Аз също съм на касата, от чужда страна обапе и сега зараборвам на черно в родна ИТ фирма - Баце - 6500 лева от обезшетението, 7к от родната схема, ййиииихууууууу!!!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85 - Зависи от работата и храната. Лош не си ти, а тези, даващи без пари!!!!!!!!!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Може да ти повярваме , но на ужким . Звучи фантастично." - не е трудно пробвай едната фирма е HP особено лесни са SAN и backup екипите, даже май 2022 направиха заплатата в backup 4000 бруто, а в concentrix наемат за VF всяка зима проследяваш пратки и връщаш пари и то аз съм само с английски, ако знаеш немски скачаш на над 2500 и двете са хоум офис. Сега съм на борсата до юни казал съм на бюрото да ме викат на курсове в строителството, че ме кефи да уча нови неща и чакам оферти. Успех.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно - не работят . Как и какво да работят като не са научени. И кой да го научи. Като не иска да се учи , никой не може да го накара.
73
1
 
9
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Ела да ми работиш , ще ти давам само за храна !
72
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83 - Хедонист гнусен. Смотано хипи нещастно. Нихилист. Психопат!!!
71
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Животът е да се живее , а не да слугуваш !
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До84. Може да ти повярваме , но на ужким . Звучи фантастично.
69
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"спешно спиране на помощи, детски, безработни, може би само два - три месеца напр. при съкращаване." Съкращението е дара на боговете, най-лесно те съкращават на сезонни работи. Имам си 2 постоянни работни места на едното съм хардуерен съпорт работя година и половина на 3000 бруто после напускам те знаят, че ще се върна след 2 години и почвам работа в сезонен кол център на 1500 заплата където винаги ме съкращават като свърши сезона сега съм на борсата отново трети път за 10 години - 77лв на ден.