Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?

Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители
Обновена: 30 яну 2023 19:40 | 30 яну 2023 10:02, Нели Христова
320
Ще стигне ли  "Гражданската отговорност" 600 лева?
Снимка: БГНЕС

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
Пако Рабани и Кемал Сойдере от Дерманци слабо се интересуват,колко ще е ГО
19
0
 
19
 
! Отговори
Позитивен преди 1 година
Направете я направо 1000лв, да не вземат застрахователите да погинат. Обичам задължителни неща, които не може да не платиш.
18
1
 
17
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Нали инфлацията е само 10-15% ? Защо толкова скочи тази пуста винетка ?
17
1
 
21
 
! Отговори
Аман преди 1 година
от простотии... направетя я 3000 лв. белким мирясате..всички сте се наредили кати глутница вълци и всеки дере колкото може ... по няколко кожи ...
16
1
 
30
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Значи за влизане в еврозоната, даже не за приемане на еврото ще ни съдерат по още една кожа. А след това за приемане на еврото ще си е отделно, там не знам по колко кожи ще ни обелят.
15
24
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Който не може да си позволи гражданската - автомобила просто не е за него. Мястото му е в градският транспорт. В момента плащам доста повече за застраховка.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече трябва да стане, очевидно е че държавата е неспособна да контролира нарастващия брой автомобили с повишаване на данъците и надеждата остава застрахователите да вдигат цените, пък а дано бай *** се сети, че му е скъпо да има по няколко автомобила на семейство
13
2
 
20
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
Да става колкото искат, но да не е задължителна! Тогава няма да има толкова развълнувани. люде.
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан 14 : при бай Тошо и коли нямаше.
11
3
 
16
 
! Отговори
Мисирки БГ преди 1 година
Постоянно ще ви заливаме с фалшиви новини.
10
3
 
12
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До ЕмоТочно! Как се гаврят с хората и разчитат на кортизолният им приток след такива гръмки новини...
9
10
 
31
 
! Отговори
А СЛЕД ГОДИНА преди 1 година
Като падне и разрешения внос на петрол от Русия, колите за скраб ли. Абе продажните ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, БСП и БВ се чудат и правят всичко по силите си, за да докарат Възраждане на власт с над 50%.
8
7
 
17
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Аз сикарам ес класата с немски номера. Нитфишове ит камера мохат да ми издадат, нит да проверяват за данък и гражданска. То кат са в 19 век
7
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да я направят, че и повече. Това ще разкара от пътя половината несретници, дето се пънат да изглеждат заможно и избиват комплекси по пътя. Автомобила не е за всеки.
6
5
 
43
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Я недейте да плашите хората..... За такива статии трябва да бъдат съдени авторите им.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стигне на 1600 лв ще има ли прости да го купуват
4
9
 
12
 
! Отговори
добрите сили преди 1 година
за всичко е виновен Бойко Борисов и Герб тези лоши сили, ето виждате как вдигнаха цените и какво направиха сега искат 600лв гражданска каде е Бойко защо се криеш страхлиф плъх ти? . Само нашата коалиция пп-нехо-дб може да спаси тая държава ние сме добрите сили.
3
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ... Какви 600 лева, бе! Вий ЛУДИ ЛИ СТЕ! Ненормални сте, бе! Спрете се, бе! Стига, бе!
2
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да, като се дават книжки на всеки дет иска. Сиани, нарко, сеаяни, всякакви вече карат и натискат. Изпреварва се по пешеходни пътеки. Газят се хора. Всеки ден катастрофи, никаква дистанция. После застрахователя плаща. Може и 1000 лв. да я направят с такива га..фони
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и 6000 да я напраят народонаселението ше си кротува