Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?

Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители
Обновена: 30 яну 2023 19:40 | 30 яну 2023 10:02, Нели Христова
320
Ще стигне ли  "Гражданската отговорност" 600 лева?
Снимка: БГНЕС

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека сложат борт примерно коват на 800 лева и не мърда. Но те искат еврозони а там цените и данъци се дигат, защото НС трябва да плаща скъпи самолети и по-висики заплати на дупетати и няма как.
199
1
 
24
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Какво стана с "Бонус-малус"? Калпазаните да плащат яко, ако искат да карат кола. Защо мъчите и нормалните водачи?
198
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 226 : Получаваш минусче, заради клишето "на запад правят така". Не си на запад. Намираш се в България. Като толкова ти харесва запада с 30те пола и другите му неща - ходи. Но нямаш право да говориш за "запада" докато продължаваш да се връщаш тук да си правиш зъбите.
197
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застрахователния бизнес в България е пълен ***, плащаш застраховка обаче ако ти се случи нещо започва ходене по мъките, доказване, после щетите се покриват по фактури дето никой не ги издава, загубеното време не се отчита и т.н. На запад ако някой те блъсне ти вземат колата като ти дават кола под наем докато ти оправят твоята. изчукване не се прави, всичко се подменя я яко има структурни промени по шасито колата се бракува. Всичко се плаща от застрахователя на виновния шофьор.
196
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа е казал : "всеки да се простира според чергата си". И сега същият този народ реве че му била скъпа гражданската. Май ви е късичка чергата а? Автомобила не е за всеки, разберете го.
195
2
 
1
 
! Отговори
Ама преди 1 година
До до 198 Цената на застраховката само в София ли ще я увеличават?
194
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 222, а ти живееш в *** :) смях!
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 213, не ме интересува с какво си съгласен :)
192
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не 600 ами 2600 да стане!! Аман от "шофьори" с газчица и таралясници на по 20+ години.Автомобилът е скъпо удоволствие и щом не можеш да си го позволиш - има градски транспорт. Ама не ти харесва - тогава на село, там няма нужда от транспорт. Продали баба и дядо каквито земи имали и оп БМВ (на газ задължително) на 18 години ама "нов внос" "една баба го е карала само до магазина и обратно" ..
191
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 127, изобщо не ме интересува твоята реалност! Живей си в нея. Само че твоята реалност като потроши моята кола за 200 000 лв. ще има да ревеш, че трябва да плащаш цял живот!
190
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога няма да стане нито 600 нито 10 бона нито 1000 лв докато не се въведе системата бонус малус е тогава може и да стане за нарушителите. Но при тази наредба без бонус малус ще си остане 200 лв говоря за Добричкият регион е толкова .
189
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои живеят в измисления си свят, в който получават 5 цифрена заплата и си сменят автомобила на 1-2 години с друг чудо нов. Други живеят също в измисления си свят, в който всички са със заплата над 3000 лева. За тяхно съжаление реалността в България е съвсем друга
188
1
 
21
 
! Отговори
Ама преди 1 година
До до 186 Тук става въпрос за цената на застраховките, а не вие какво имате и как си организирате живота! Сещате ли се, че не всички хора работят в офис, или от къщи, а детските градини не са на всички под носа? И не налагайте вашето мнение на всеки, какво да прави! Има хора, които водят децата си на по 5-6 км. на училище и градина, такива, които работят в близки градове, или на смени. Така, че не се мъчете да давате акъл, кой и какво да прави!
187
2
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 1 година
Отдавна градският транспорт на София престана да е удобен. Първо го разредиха в пъти, а после премахнаха много от удобните за ползване линии и сложиха други със странни маршрути. Лично мен това ме накара да спра да го ползвам и да пътувам или с кола или пеша. При мен става, защото живея и работя до жълтите павета и за 7 минути отивам пеша на работа. С колата събота и неделя, но ако нямах кола щях да си стоя вкъщи събор и неделя.
186
9
 
7
 
! Отговори
до 211 преди 1 година
Не съм съгласен. В нашата компания на juniоr хората плащаме около 2500 начално и нищо няма в плик. Чистачката ни взима малко над 1500, но отново всичко е платено като осигуровки. Момичето на рецепция е с около 3000 и те не са в плик. Зависи от работодателя, но в общия случай си прав. Под 3000 ли е заплатата, говорим за черен нископлатен труд в сивия сектор (като махнем държавните служители и подобни).
185
0
 
7
 
! Отговори
селския преди 1 година
Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?, дадже ще ги зсадмине
184
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 205, абсолютно! Всички със заплата под 3000 лв вземат пари в плик!
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е , на фона на тия високи заплати и пенЦии в Бг , може и над 1 000 , не лева а евра !
182
9
 
7
 
! Отговори
до 198 преди 1 година
Всеки както си е подредил живота. Жена ти къде е в случая? Пред печката вкъщи ли? Защо училището и градината са ви далече? Защото май сте софиянци в повече, а? Напълнихте от бедния прованс града аутсайдерите и после ревете, че не можело с транспорт. То наистина излиза, че богаташите долу със скъпите коли пишат най-смислените коментари и имат най-адекватното мислене. Иначе и ние сме с 2 деца. Едно на градина и едно- ученик. Едното го водя аз, а другото- майка му. Пеша.
181
3
 
9
 
! Отговори
чок преди 1 година
Отново тежко лицемерие от страна на властимащите и на коментиращите също. Градския транспорт със сигурност е много удобен в София и там може и без кола, но за хората от малките населени места без кола е невъзможно. И то за какво мислите им трябва кола? За работа и да си закарат децата на училище. Елементарно. Защото там смислен градски транспорт няма. И тази мярка ще навреди точно на тези хора с по-ниските доходи. Вкарвайки такава голяма група от хора в безизходица нищо добро не ни чака.