Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?

Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители
Обновена: 30 яну 2023 19:40 | 30 яну 2023 10:02, Нели Христова
320
Ще стигне ли  "Гражданската отговорност" 600 лева?
Снимка: БГНЕС

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
2
 
1
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И да си учил и да не си учил заплащането пак не стига така че ме извинете от по доло писалите хора... Картинката си е трагична и обедняваща ..
219
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 243 : На тези коли мястото им е на автоморгата. Това е идеята на високият данък :)
218
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 240 : И още едно минусче. Живей си на запада и не ни учи как да живеем тук, дезертьор такъв. Като си такъв разбирач - заповядай тук, на място да ни покажеш как се прави бизнес, да поработиш за родната икономика и да платиш някой и друг лев данъци в родният бюджет.
217
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 242Това че никой на никого не е длъжен не вярно. Щом работиш и работиш добре и си служител при работодател трябва да ти се плаща подобаващо на страна от ЕС. Ако не ти се плаща си е чиста измама.
216
0
 
14
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Направете я 600 лева и следващата застраховка ще я направя в Гърция, а ще ползвам зелена карта в България. Нямате никакъв проблем.
215
1
 
11
 
! Отговори
хм преди 1 година
Че то половината коли в България ще струват по-малко от самата застраховка ГО, бря :))))
214
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Unknown, прав си. Ще видим :) И това ще е началото на нормализирането на нещата. Време е всеки да си знае гьола, а не да мрънка, че бил беден. Като си беден имаш две опции: учиш и се развиваш; примиряваш се и си трайкаш. Никой на никого не е длъжен. Щот само си представете да станат данъците 49% и вече съвсем ще се научите да ядете листа и суха трева.
213
2
 
2
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ами ще видим от тези класи какъв % ще ходят по заведения ако не се нормализират нещата...
212
9
 
1
 
! Отговори
до 225 преди 1 година
Пуснах ти минусче защото не позна - живея на запад, а причината за това са недоразуменията в бегето вкл. начинът за правене на бизнес като застрахователния например.
211
2
 
17
 
! Отговори
Союз преди 1 година
Ще почнат пак едни Октомврийски революции и 9-ти септември. Историята е едно колело, което не спира да се върти. Ще падат глави.
210
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 228, колата е лукс и за да я имаш трябва да можеш да я поддържаш и да си плащаш за това, че шофираш. И не, не съм от бедните :) Време е нещата да се наредят и тук. Много харесвам режима в Дубай. Там всеки със заплата под 750 лв се води с ниво в йерархията "роб". И получава много специално отношение ;)
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой си, за арабскикте държави си чел само по жълти сайтове :) Опитай да убиеш полицай и ще се молиш да те убият... ама няма да имаш този късмет :)
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Unknown, че то не е задължително всеки да може да си позволява да яде и пие по заведения. Стой и гледай как ще се раздели обществото на класи :)
207
1
 
5
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Като гледам на къде вървят раотите скоро една ракия с салата ще стане 20+ кинта ... Ай излез да пийш на заведение ...
206
1
 
8
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И да стигне и да не пак ще сме си бедни и ще ставаме все по бедни ..
205
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застраховката трябва да е поне хилядарка и да бъде лична на водача,давайки му право да управлява конкретно превозно средство,а не да е за автомобила, както е сега. Отиваш да си сключваш застраховка,излизат ти глоби,нарушения, катастрофи,бам десятка. Алкохол -пет години без застраховка и съответно без право да управляваш превозно средство,после десеторна застраховка. А не както е сега,все едно автомобилът сам извършва нарушения.
204
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални ли сте? Ще висите по клоните съвсем скоро!
203
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да стане, само плашат, който иска да пътува с автомобил в чужбина обаче ще плати малко отгоре. Тези т.нар. застрахователи са реално комунистически рекетьори реални мутри, няма значение дали става въпрос за ненормалник който минава на червено с предишни отнемания на книжка и човек който няма нарушение 5 години - всички плащат еднакво.
202
1
 
16
 
! Отговори
Запетайки съм турил! преди 1 година
Колата е най-необходима на Българина, щото иначе нема мандръсанье...оти наще булки кат та видят пеш и все едно си невидим. Тука в БГ-то затуй е прираста отрицателен, щото младото нема пари ако и да работи, а сичкото женско сака кинти, коли и лукс и неще да гледа деца. Затуй сме на изчезуванье...
201
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста заблуди се ширят. Примерно, че колата била лукс, което е така само в ограничените представи на най-бедните. Друга заблуда е бонус-малос. Не може застраховката за автомобила, дар според действията на някой шофьор. Това можеше и да работи, ако автомобила не може да сменя собственика си и само собственика да има право да го шофира.