Финансово грамотен ли е българинът?

Експерт: Акциите са активът, които побеждава инфлацията
4 фев 2023 14:47, Анисия Иванова
172
Финансово грамотен ли е българинът?
Снимка: БГНЕС

Финансовата култура на българите е под тази в западните общества. Това обясни Георги Георгиев, който е част от екипа на Карол“. По думите му българите нямат култура да инвестират на капиталовите пазари в акции или облигации. Всичко опира до наследството. Интересът към обучение у нас обаче е голям, отчете той пред БНР.

„Голяма част от младите хора са с различна философия за живота. Започваме обученията с това, че първо трябва да се научим да спестяваме. След това обясняваме на хората, че най-добрият начин да повишат доходността на своите спестявания е като ги инвестират в акции. Това е активът, който в дългосрочен план побеждава всички останали“, каза той.

Хората се замислят дали е резонно да държат парите си в банка, предвид ниските лихвени проценти, обясни Георгиев: "Реалната доходност в този случай е отрицателна. Започват да се търсят възможности за инвестиции“.

През последните 100 години акциите са активът, които побеждава инфлацията, обясни още финансовият консултант.

„Всеки може да си купи акции. Хубаво е да знае какъв хоризонт имаме пред себе си. Има риск от загуба, но колкото е по-дълъг хоризонтът за нашите инвестиции, толкова по-малък е шансът да загубим“.

Хората, които не разбират от инвестиции, е по-добре да се доверят на фондове, разясни още той.

„Има много взаимни фондове, които се предлагат от управляващи дружества с многогодишна история. При тях рискът е по-малък и се разпределя. Инвестира се в кошница от добре подбрани акции“

Дружествата управляват фондовете и нямат право да използват парите им, обясни още Георгиев. „Има Комисия за финансов надзор, която следи за тези дейности. Всеки може да види кои са лицензираните посредници. Фондът няма как да се изпари. Не сме във времената от средата на 90-те години“.

Американският пазар прави по 9% средна годишна доходност, посочи Георгиев. Първата стъпка от процеса по инвестиране е да предвидим каква част от парите си може да рискуваме в дългосрочен план, посочи експертът.

„Може да се инвестира всеки месец една и съща сума. Постепенно се изгражда позиция. Има инвестиционни посредници, които ви дават възможност да си отворите сметки, с които вие да търгувате. Има и дружества, в които се управляват парите на клиентите. Таксите са минимални. Комисионните варират от 0.5 до 1.5%. Определят се в зависимост от риска на съответния фонд“.

При извършването на инвестиция трябва да се следят финансовите показатели на компаниите, обясни Георгиев.

„Много от тях правят презентациите и огласяват очакванията си. Може да преценим как се търгува спрямо другите. Всеки сектор има своето време на капиталовия пазар“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Вдигни се с мен, а?
21
2
 
3
 
! Отговори
отдавна казано преди 1 година
"Българите, твоите сега възлюблени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главното правило е, че не може да се краде освен много. Законите не улавят големите кражби..."
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Койт лапаше, се налапа. Всичктоо е мръсан спекула и ако имаш приятелчета с върешна информация, ще станеш милионерче за 3-4 години.
19
0
 
9
 
! Отговори
Разбира се преди 1 година
Тигрите, тигре, доларите в марки, пирамиди фараони.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 - Конституции да се сменят.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 - Правителства да паднат.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 - Мнгоо работи може да се случат.
15
2
 
16
 
! Отговори
Червен мечок преди 1 година
Питам г-н финасово-грамотния: Борсите каква доходност имаха 2022 година?
14
0
 
6
 
! Отговори
3к бмв склададжия преди 1 година
Очаквам изказването на нашия заможен другар хахах
13
1
 
6
 
! Отговори
Давайте здраве за преди 1 година
пари, накрая - валат!
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че финансово е неграмотен, ами и правно е тотално неграмотен! Прочетете Конституцията, за да видите дали може задължение по международен договор да се отменя с референдум?!? Или просто една популистка партия си прави евтина реклама преди изборите
11
2
 
28
 
! Отговори
Позитивен преди 1 година
Достатъчно грамотен е, за да знае, че всичките тези акции и ценни книжа са просто хартийки, които ще загубят стойността си при първата сериозна криза. И фактът, че голяма част от хората тук продължават да имат собствен имот, за разлика от западняците които живеят предимно под наем. Там повечето имоти се владеят от монополи.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 - Вдигай се ... виж какво ще сетане.
9
3
 
8
 
! Отговори
Българи 2,3 кредита преди 1 година
имат, а бетонните кутийки ще са със още по-0високи данъци. Няма да може да ги поддържате бре...
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхме финансово грамотни, до сега да сме се вдигнали на протест срещу спекулата и изкуственото повишаване на цените. Но ние явно не знаем кое колко струва и си траем.
7
2
 
10
 
! Отговори
4 - Касоразбирач преди 1 година
Случи се това, което предксаза един познат, знаимаваш се с инвестиции - много народ ще заима свободни средства, ще се надуят пазарите, ще настане криза и ще летим надоло 5 години. Това го каза 2011-а още.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финансово беден е.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога я побеждава, бе! Последното поколение икономиси свикнахте на фирми, спонсорирания яко от САЩ, когато инфлацията беше 0.2 до 2% на година. Я да видим, какак е S&P500 - Ooo, среден ръст от 2008-*** до мат 2020-та по 13.7%, ако реинвестираш и това с инфлацията. Я да видим, ако бях инвестирал в края на април 2020-а, как щях да съм сега - Оооо, скок одскок с 15-20% .. Я да видим общата инфлация за периода... 30%.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за въпрос е това ?Мисля ,че много са като мен семейни с деца и имат реална представа за финансова грамотност .