Водата – ключов източник на възобновяема енергия

Хидроенергията е локомотивът на прехода към нисковъглеродна енергетика
16 фев 2023 16:05, Екип на Dnes.bg
18
Водата – ключов източник на възобновяема енергия
Снимка: БГНЕС

Енергийната сигурност е въпрос, който стои пред всяка една прогресивна държава в света, а днес той е по-актуален от всякога. Много страни, в това число и България, си припомниха, че енергийната независимост е неделима част от националната сигурност на една държава. Климатичните промени, както и европейските амбиции за достигане на нетни нулеви емисии, поставиха на дневен ред въпроса за производството на чиста електроенергия. Добиването на енергия от  ВЕИ стана приоритет за развитите държави и те насочиха усилията си в тази посока.

И докато вятърът и слънчевата енергия често доминират в разговорите за нисковъглеродна електроенергия, хидроенергията остава някак встрани, а тя осигурява много повече електроенергия в световен мащаб от всеки друг възобновяем енергиен източник – почти осем пъти повече от слънчевата енергия.

Ползите от хидроенергията са огромни не само като балансьор на електроенергийната система, но и като ключов фактор за осигуряване на заетост за нормалното съществуване на много местни общности. Неслучайно 8 от общо 10-те най-големи електроцентрали в света са ВЕЦ.

Въпреки че в момента темата за ВЕЦ не е особено актуална и популярна в  България, страната ни може да се похвали с дългогодишна история и практика в областта на хидроенергията. Благодарение, именно на хидроенергията, София става една от първите електрифицирани европейски столици. През 1900г. пускат в експлоатация ВЕЦ Панчарево, първата водноелектрическа централа не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Тя успява да захрани с електроенергия новата столица София и да осигури електричество за трамвайната мрежа в града. Когато говорим за хидроенергия и развитието й в България, не трябва да забравяме Белмекен, който е върхът на българското хидростроителство. И до днес ПАВЕЦ Белмекен е един от най-големите хидроенергийни комплекси в Европа, чието изграждане е огромно постижение за времето си.

И въпреки, че България е една от първите страни в света, обърнала се към водната енергия, днес този природен гигант е позабравен у нас и има нужда от целенасочена политика и инвестиционен тласък, за да не бъде възпрепятствано постигането на целите за устойчиво развитие като в същото време се подпомогне развитието на слънчевата и вятърната енергия.

Според специален доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) хидроенергията е най-големият източник на възобновяема електроенергия в световен мащаб и се очаква да расте допълнително през следващите десетилетия. Близо ¾ от възобновяемата и 16% от общата електроенергия в света се произвежда от ВЕЦ. Този брой може да се утрои, ако се използват всички налични речни и езерни ресурси, което ще доведе до годишно производство от приблизително 15 000 TWh. МАЕ очаква производството на водноелектрическа енергия в световен мащаб да нарасне с още 50% до 2040 г.

За България данните сочат, че ВЕЦ е най-големият производител на възобновяема енергия с дял от приблизително 60% във възобновяемия микс. Това се дължи на редица фактори, а именно - ВЕЦ са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб, не предизвикват емисии от парникови газове и не произвеждат токсични отпадъци, те са най-евтиният производител на енергия от възобновяеми източници и са основните регулиращи и балансиращи мощности в електроенергийната система в България. Не на последно място, имат ниски разходи за експлоатация и поддръжка, а жизненият им цикъл е много дълъг.

Голяма част от развитите държави в света залагат на гореизброените ползи от хидроенергията и инвестират усилия, знания и финанси в нейната поддръжка и   модернизация.

Данните от последния доклад на Международната хидроенергийна асоциация (IHA) за състоянието на водноелектрическата енергия за 2022г. показват, че развитието на хидроенергията в световен мащаб е нараснало стабилно през последната година, но все още е драстично под скоростта, необходима за постигане на нулеви въглеродни емисии. Представители на IHA призоваваха световните лидери по време на конференцията на ООН за изменението на климата COP26 да се вслушат в призива на Международната агенция по енергетика (IEA), която обяви, че „единствената възобновяема технология, способна да подкрепя нарастващата интеграция на слънчева и вятърна енергия, е водната енергия“.

България има потенциал да разгърне своето хидропроизводство именно чрез модернизация и внедряване на нови технологии. Това, от една страна, ще ни доближи до целите, които Европа и светът си поставят за нетни нулеви емисии, а от друга страна ще повиши енергийната ни независимост. Решението България да повиши капацитетите си чрез стабилна програма за модернизации, с която с обновени мощности да отговори на нуждите си, е въпрос вече не на възможност, а на избор, от който зависи дали страната ни ще бъде способна да реализира независимостта си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че някой е измислил как да ства, не означава че се е сетил за последствията. А те както виждаме са разрушителни. Едно време така са се сетили и за въглищата.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чисто грънци, реките се променят в рамките на една година. Тези реки са вените на природата, не трябва да се пипат.
16
1
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Колкото построихме и Белене....Иначе системата е по добра от АЕЦ защото е напълно чиста и разходите за поддръжка са в пъти по ниски от тези на АЕЦ. С тази система ставаш напълно независим. Има вариант да се пуснат големи водопроводи от река Дунав към Стара Планина и със помпени станции по северния склон да се качва вода до върха на планината от където да се захранват ПАВЕЦ системи чак в южна България. Ползва се пролетното пълноводие на Дунав. Тия неща са мислени много отдавна. Но няма пари.
15
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
В Родопите може да се изгради мрежа голями резервоари за ПАВЕЦ. Има разработки.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Българив има планини и вода значи ни трябват голями язовири. Обаче Масква ще се скара на нашите политици който са й роби че няма да ни подържат реакторите. Те и българите са си роби повече от 600г.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Тов не е за нас много е скъпо и не работи за 300 милиарда ще построим 15 аеца.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До На теория е добре - И докато завършим целия проект, нещата посторени преди 15 и 20 години, ще са амортизирани и ще има нужда първо от скъпа подръжка, после от смяна ...
11
2
 
4
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 година
Хидроинженерът Ердоган-аз казах ли ви !!!!Барбекюта-язовири-пристанища-топлоцентрали-магистрали...ДуПиСе е навред!!!Всички пътища водят към моите сараи !!!
10
2
 
5
 
! Отговори
На теория е добре преди 1 година
Соларни Паркове + Вятърни Турбини + ВЕЦ + ПАВЕЦ. За да работи както трябва целогодишно без прекъсвания общия капацитет трябва да е няколко пъти по голям от консумацията. Произведената енергия се съхранява в ПАВЕЦ и се ползва само когато има спад на производството поради суша, безветрие или облачно време. Много е хубава тази система. Само има една малка подробност. Ще ни струва поне едни 300 милиарда Евро да се изгради всичко както трябва и да заработи ще са нужни 20 години.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водата е за пиене и къане, а не някой боленн зелен да ги подхранва егото, че живее зелено.
8
2
 
5
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименНа чист немски: духен зи супен... аман от "зелени", дето отгоре до долу са облечени в полимери получени от нефт...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче не можете да съобщите какво става с екосистемата формирана милиони години като запречиш реката. Иначе сте много умни.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ефективна и евтина е атомната енергия точка, а който иска да върти колелото да си свети.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хирдоенергият няма да стигне да си светим, а какво остава да зареждаме милиони елктрокари всеки ден. Цената на електричеството ще е толкова високч, че ще токът ще е лукс в 21 век като през 19-ти век.
4
2
 
9
 
! Отговори
Зелени шизита, преди 1 година
айде спрете се вече!!! Днес преизпълнихте плана,петилетката за четири години я оправите :)
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще я караме на хирдоенергия и електрокари бе ие нормаллни ли сте?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хидроенергията е локомотивът на прехода към нисковъглеродна енергетика" - Зелените, да отидат на някой язовир да се метнат вътре :)
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като се падне суха година като миналата, какво правим?