Продукция за над 34 млн. лева залежава в складове край Силистра

Причината са ниските изкупни цени
17 фев 2023 06:05, Красимир Ангелов
50
Продукция за над 34 млн. лева залежава в складове край Силистра
Снимка: БГНЕС

Заради ниските изкупни цени, земеделска продукция за над 34 милиона лева залежава в складовете на стопаните в Силистренско, обяви за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов.

Причината според него е неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна.

"Цените на торовете и препаратите, които са ни разрешени от ЕС да ползваме, са много високи. Така нашата продукция е с много по-висока себестойност от тази, която внасяме от Украйна. От септември досега цената на пшеницата падна със 100 лева на тон. Хамбарите са пълни, а с всеки изминал ден се приближаваме до следващата жътва на пшеница и рапица", каза Димов.

В момента цената на българската пшеницата е около 500 лева за тон, което е значително под себестойността й. Според Боян Димов на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица, за да освободят място за новата реколта.

Много от тях ще бъдат принудени да теглят кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Не са изключени и фалити в бранша, предупреди той.

"По-големите производители имат ресурс и спестявания, но е възможно част от по-дребните земеделци да фалират", смята Димов.

Подобна е ситуацията и в Румъния. Представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар.

(БТА, Александър Леви)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 - Моля! Но това е незаконно! Налинискахте правова държава! Кал така ще крадеш и после убиваш!
16
0
 
22
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
А леба 3 леа, а?Когато нещо залежава цената пада - пазарна икономика.
15
2
 
17
 
! Отговори
Народа преди 1 година
Да разбие складовете и да си вземе зърното и народен съд и разстрел на бентлитата
14
7
 
14
 
! Отговори
прах в очите преди 1 година
Бизнесът в бегето се прави от измамници и мафиоти. Обикновенният човек е инструмент за клатене а човешкият живот струва 150 долара - толкова плаща Путин за убит солдат. Беге баламурника е в същия кюп, Шенген и евро ще види през крив макарон, дори приемането в ЕС е отчетено като грешка от цивилизования свят. Беге баламурника обаче много обича да го клатят затова е готов отново да гласува за баш айдуците, които му разсипаха държавата.
13
1
 
38
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Българската пшеница след субсидия от ЕС е по-скъпа от Украинската, която не е субсидирана. Да бе да. Просто нашите спекуланти искат огромни печалби на гърба на населението и се надяват цените да се вдигнат отново
12
0
 
14
 
! Отговори
бентлитата преди 1 година
да бъдат обесени и грозни гарги да кълват алчните им разкапани зъркели
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали е скъпо след като е субсидирано? Не, това е нарочно криене, в опит да се създаде изкуствен недостиг и спекулиране на повишени цени поради алчност, а не защото би се продало на загуба. Трябва да се конфискува, а престъпниците да получат присъди.
10
0
 
24
 
! Отговори
Едно към едно преди 1 година
До Алекс Щом това, което произвеждат, е толкова скъпо, че чак е неизгодно, защо го произвеждат? От добро сърце ли? От грижа за нас? Айде моля...Не им харесва "малката" печалба, защото имат големи планове какво точно да си купят с нея.
9
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Защо Боян Димов не посочи колко точно е себестойността на тон пшеница като се приспадне и субсидията,която се получава?
8
0
 
24
 
! Отговори
Очаквано преди 1 година
До Анонимен Като виждам какво се случва с цената на зърното и хляба, не дай боже да намерят петрол по нашите земи! Сигурно бензинът ще струва 10 лв литъра! Защото...е, знаем защо. И ще искат и вносът да бъде забранен, за да се защити "българското".
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглеци! Цена от 500 лв. за тон пшеница, само преди 4-5години беше мечта за бг зърнари, сега била евтина!!!Това, че е по складовете много добре знаем, защо е така. На България и е нужно 1млн.т., останалите 4-6т. не може да изядем. Чакате да я читнете в чужбина за 500 но $. Не е нормално България държава производител на пшеница, да консумира скъпи тестени изделия.Все едно в С. Арабия бензина да е на цената в България.
6
1
 
14
 
! Отговори
В. преди 1 година
За това хлябът няма вкус.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нищо де, тази година вместо нови бентлита, някои хора ще купят нови мерцедеси за абитурентския бал на синовете и дъщерите си. Какво да се прави, времената са тежки.
4
2
 
21
 
! Отговори
Ззз преди 1 година
Със злато ли торите пшеницата?
3
4
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
И както всичко останало... Всичко Българско и родно се руши, но няма как щом големият брат свири марш!
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е ясно,трябва да изядем украинската с пестициди,хербициди и други полезни неща.Все пак сме солидарни,ще изядем и скакалците и червеите.Продължаваме с дълбокозамразените резерви на месо.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 дори и това не става. Ирански дини ще залеят българския пазар през лятото. Цената им - по пет стотинки килограм. В нея ще влизат дори транспортните разходи. Това прогнозира експертът Александър Йоцев, член на управителния съвет на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни в България