"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните

Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, трябват мерки към търговските вериги
19 фев 2023 15:15, Елка Василева
144
"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск, каза пред БНТ икономическият експерт Мика Зайкова.

"Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв., със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза тя.

Още по темата
Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението е служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

"Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата - за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?", попита тя.

По думите ѝ идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

"Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%", посочи тя.

Мика Зайкова коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

"Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма контролни органи,за това има спекула.Големите магазини корумпират проверяващите и всичко приключва до там.От производителя до крайния клиент не трябва да има повече от 30% надценка,това трябва да следят папагалите,а не да вземат под масата.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май трябва да въведем кубинското песо.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като купуваме яйца "Фаберже" - отровни ли са.
74
0
 
21
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 година
НЯМАМЕ КЗП!!! Още в първата ми кореспонденция с КЗП ми върнаха Писмо по пощата, в което пишеше нали знаете че ние не сме орган който решава спорове и налага глоби и не можем да вземем странаВикам моляяяяя? Още в първата ми кореспонденция ми казвате, че не можете да свършите работата за която ви плащаме? Още в първата кореспонденция?
73
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вещица...:((
72
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая защо беше в парламента да се нагуши а сега хлопа
71
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е изпаднал в зимен сън и правителството му също спи, затова има спекула.
70
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнесоха парите на България, сега разсъждават кво било и що било. Да не би българския народ да е гласувал помощите за Украйна и издръжката по 40лв на украинец? Да не би българския народ да е гласувал купуването на милиони ваксини? Сега тези, които ни разкатаха фамилиите трябва да изгният в затвора, парите ги пиши бегали, няма връщане назад.
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, дето тая жена го казва, ние тук го нищим от една година. Нищо ново под слънцето. Чакам някой високоплатен политик да излезе с конкретни решения за сваляне на цените и да си заслужи заплатата. Всичко друго бля бля не ме интересува.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 Защото са ни сложили и топлинни счетоводители, и мобилни оператори, които уж се конкурират, но всъщност поддържат тук цени, по-високи от европейските. Имаме си идруги дружества монополисти. В такава среда най виреят прекупвачите. Помниш ли, че преди повече от 20 години имаше едно запитване относно цената на ябълките. Български вече почти нямаше. Турските влизаха тук на Капитан-Андреево на цена 40 лв/кг (според тогавашните пари), а в София струваха 2000 лв/кг.
67
2
 
4
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 година
A какво каза госпожа Зайкова за еврото и лева ? Все пак тя не говори само за яйцата , нали ?!
66
2
 
22
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Е,това е нелепо,госпожа Зайкова ! Нищо не оправдава разлика от цели 3 пъти по-висока от изкупната цена на млякото.За чий са ни на нас Българите прекупвачи? Хайде обяснете ни що за простотия е да има прекупвачи,щом същите не полагат никакъв труд в произвидството! Прекупвачеството и лихварството са първоразрушителни за всяка държава.Искам производителите да си продават стоката директно на потребителите.Това е положението!
65
6
 
9
 
! Отговори
Яйца Фаберже! преди 1 година
Този път баба Зайка каза нещо много на място!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйцата са български и струват стотинки във Варна, не знам как е по селата, там сигурно ги изнудват :)))
63
2
 
10
 
! Отговори
Амиии преди 1 година
Да се дават общински фирмени магазини на производителите на преференциален наем - това ще натисне веригите.
62
7
 
12
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита промяна!
61
1
 
13
 
! Отговори
Купувайте яйца преди 1 година
Обаче, опре ли ви яйцето до дупето, вижте яйцата дали не са две.
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако започнат да горят магазините на картела цените ще паднат със 100 %.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешна история, група нагли търгаши са се усетили след короната, че някои неща могат да си ги повишават на воля понеже хората без тях не могат и явно на еврогееца не му и е скъпо след като продължава да купува и да се презапасява. Ако поне малко разбираше от икономика щеше да спре за седмица две да купува и всичко щеше да се намести.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Германия кой и разпродаде индустрията за стотинки, защото и там и яйцата и всичко поскъпва?