"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните

Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, трябват мерки към търговските вериги
19 фев 2023 15:15, Елка Василева
144
"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск, каза пред БНТ икономическият експерт Мика Зайкова.

"Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв., със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза тя.

Още по темата
Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението е служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

"Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата - за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?", попита тя.

По думите ѝ идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

"Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%", посочи тя.

Мика Зайкова коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

"Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Давос наскоро плашиха целия свят с фрагментация на икономиката, енергийни кризи, продоволствени кризи, недостиг на ресурси, инфлация, търговски войни. А какво се случва паралелно - ШОС, БРИКС, и там няма кризи, няма търговски войни, няма недостиг на ресурси и енергия, има изобилие от продоволствия, енергии и ресурси.
16
2
 
9
 
! Отговори
Яйчар преди 1 година
Най обичам някой, който е виждал кокошка само в тенджерата, да ми смята разходите и печалбата..
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми никой не ви кара да купувате,бе.Гледайте си кокошки на село" - Не може вече. Къщата трябва да е на 500 метра от края на нечии друг двор, да имаш 1001 системи, да храниш с определени храни, да покриеш 3000 изисквания ...
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Мика цял живот на Държавна хранилка - пъво при БКП, после при БСП, после при НДСВ, после при ГЕРБ и накрая - в проекта на ГЕРБ-ДПС - чалгарско-шнорхелската партийка ИТН. Седнала за яйца да ми говори.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК одобри на 4ти януари насекоми щурец бръмбар и червеи добавки в храните влиза в сила 20 дни след публикуването тоест от 24 януари производителите на храни в ЕС могат да добавят смлени смески от скакалци, бръмбари и червеи в храните. Това ще реши проблема с изхранването на населението на ЕС с оглед на задаващата се продоволствена криза предизвикана от високите цени на газта за оранжериите и производството на минерални торове което рязко намалява селскостопанската реколта в страните на съюза.
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са некадърни и мързеливи и само гледат към Русия как да се навеждат на Путин, за това са им ниски заплатите, а не че цените са високи.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - Ем ... някъде края на 2020-та началото, значи :)
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото пък като дойдата ИТН всичко ще е без пари. А Баба Мика ще раздава с всяко яйце и по кюлче злато, осигурено от създателят на "партията" им.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фермер - Веднага се поевявал някой ... може би, преди 200 години. Сега цялата система е затворена и как да се "появи някой"? Откъде? Бай Драган от Стралджа? Че той не откъде да купи кокошките, бе! Даи и да има, няма как, да покрие изискванията, без да налее шест цифрени суми и дори тогава, няма да има бройки, да захарни нещо повече от 2 квартални магазина, които обаче ще откажат да купуват, щото големите горе ще има кажа "ако не купувате яйца, няма да ви давама от другите си 100 стоки".
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е уникална страна, няма такава друга страна която разполага с всичко необходимо - земи, води, гори, природа, продоволствия, ресурси, енергии. Дори целият свят да се закрие и да бъде унищожен, Русия ще продължи да съществува и дори ще подобри развитието си.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно съм купувал яйца когато струваха 20 ст./бр.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйцата са по 70-80 стотинки вече. Какви пазарни цени, какви принципи, какви 2 лева ... а да - ще са 2 лева по Великден!!!?!?
5
5
 
12
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Тая да каже какво направи, за да не е така, а не само да ръси акъл !
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази е от хората, които цял живот нищо не са произвели,но реват като саранската мечка, че всичко е скъпо..
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан: Унгария ще поддържа икономически отношения с Русия и приканва своите съюзници да направят същото
2
15
 
9
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Когато някои дигне цената. Веднага се появява друг с по малка . И в това е пазарния живот. Така , че спекула няма. Същото е и с качеството . Може да избираме качество и цена .
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми никой не ви кара да купувате,бе.Гледайте си кокошки на село,та да Ви излезнат колкото три Фабержета..