"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните

Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, трябват мерки към търговските вериги
19 фев 2023 15:15, Елка Василева
144
"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск, каза пред БНТ икономическият експерт Мика Зайкова.

"Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв., със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза тя.

Още по темата
Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението е служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

"Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата - за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?", попита тя.

По думите ѝ идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

"Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%", посочи тя.

Мика Зайкова коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

"Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 50 .... без, да се опсива на етикета*, разбриа се!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставиците стигнаха 8 лева.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 - Не съм видял, че може да се добавя, каквото и да е в която и да е европесйка стока. Би ли споделил източник?
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС загуби трилиони, но ЕС е богат и икономиката още е силна и още е най-мощната световна икономика. ЕС да си позволи да загуби още няколко трилиона и ще издържи поне още 2-3 години преди да рухне тотално. Колкото и да скачат цените, ЕС ще издържи поне още 2 години, а ако зимата е топла и 3, а през това време Русия със сигурност ще рухне от санкциите, Путин ще бъде свален и със сигурност всичко ще се върне както си беше по-рано когато Русия започне да ни плаща репарации с безплатни доставки на енергоносители и ресурси.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно за яйца ли зачеркна темата комсомолке :)))
32
2
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
МАртин Карбовски и Скот Ритер 'България е колония на сащ "
31
3
 
2
 
! Отговори
Льотчика преди 1 година
Спекуланти вън...Не знам как Корни не се е сетила да спретне една програма за борба със спекулата.
30
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
баба Мика вика:-""Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите."...?!?!...Трябва ли някой да ми каже това,което знам по-добре и от него?...И какъв е смисъла от подобни декларации?...Тотално объркано общество сме..
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След енергийната криза идва и продоволствена криза.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците гледат да ни снасят що годе читави яйца пенсионерке, щото осъзнават какво ще стане ако се обърнем срещу тех :)))
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На шефа на пародията Мика Зайка, яйцата са най-евтини щото са ялови. Не струват.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой яде яйца ?
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са забранени, но сега производителите могат да ги добавят в храните като добавки без да уведомяват в описанието на стоката. А след като ЕС ги одобри, западняците с охота ще почнат да ги ядат, защото те вярват на всичко каквото им кажат - на зелени сделки, електрически коли, вятърни енергии, сега ще ядат и бръмбари.
23
7
 
5
 
! Отговори
Песионер русофил преди 1 година
Мечтата ми е да взимам голяма пенсия, яйцата да са почти без пари, както бяха и русия да управлява България, както беше.Па то и сега си е така..
22
4
 
7
 
! Отговори
топла зима преди 1 година
Според експертите на "Брьогел" само Германия е похарчила 270 милиарда долара, за да премине през тази нежна и необичайно топла зима. Формално извън ЕС Великобритания - 103 милиарда. И дори Норвегия, която има колосални запаси от собствен газ и петрол и до голяма степен измести Русия на експортния пазар, беше принудена да отдели 8,1 милиарда долара. Това са все новонапечатани пари, а нови стоки не се произвеждат - какво следва от това?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
American Greatness: Руската икономика доказа своята устойчивост, тя е пригодена за война. Руската икономика изглежда много подхожда за война на изтощение, тъй като страната е в състояние да произвежда храна и стоки от първа необходимост за своя народ, да създава безброй танкове и безпилотни самолети-камикадзета, а също така да произвежда в пъти повече артилерия снаряди от противника си.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокошка в нета 8 до 20 лева (има кокошки и кокошки) ... Яйжата по лев в магаззина вече ...
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По евтино ще ни излезе да хванем самолета и да отидем на пазар в Италия, Испания и други страни. Там няма такива цени. Била в България е по-скъпо от Австрия.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 - Те никогаа не са били збаранени ... просто никой нормален не ги яде. Сега правят кампания, да ги навират в лицеот на хората и ти казвам, че ще има МНОГО проблеми. Някой "вървежен" модерен готвяач, 100 про ще сервира някъде такива и ще четем по новините, как груяя ядосани клиенти са го пребили като куче ...