"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните

Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, трябват мерки към търговските вериги
19 фев 2023 15:15, Елка Василева
144
"Купуваме яйца "Фаберже" - Мика Зайкова за поскъпването на храните
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск, каза пред БНТ икономическият експерт Мика Зайкова.

"Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв., със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза тя.

Още по темата
Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението е служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

"Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата - за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?", попита тя.

По думите ѝ идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

"Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%", посочи тя.

Мика Зайкова коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

"Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кедми е пенсионер, няма за какво да си прави реклама. За много неща е прав, но има и неща които не позна в анализите си.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно за яйцата ли намери да се репчиш ве Зайкова, супер евтини са за разлика от кашкавала, сиренето и тем подобни :)))
55
1
 
27
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Първата стъпка е да се разбере от масовия човек, че се случва нещо такова. След това ще се появят фирмени магазини в които производителят ще продава без търговска верига. И когато ти продава мляко на 2лв вместо на 4лв ще има и кой да го купува. До вкъщи има магазин за пилешко дирекно от производител и цената е с 30-40% по ниска в сравнение с Кауфланд. Сравнено с Фантастико е към 40-50% разлика.
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влязла една жена в Лидл и питала служителка - имате ли консултант на Уникредит?Служителката я попитала за какво и е и тя и казала - ами да си взема 30 яйца на изплащане.
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, все пак ни управляваха младок0мунистите от ДБ и ПП, а сега ни управлява рашките на Радев.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие какво си мислите, че като почната да падат ракетите, в мазеата и бомбоубежищата ще си пържите яйца ли? Да се храните питателно и калорично? Ако изобщо някой оцелее...
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия разполага с изобилие от енергия, ресурси и продоволствия. Руският народ винаги ще бъде обилно нахранен и на топло. Русия е добре защитена, никой не може да направи нищо на Русия. Русия започва да си оправя икономиката и постепенно да замества западните технологии със собствени. Това никак не е лесно след 30 години либерална разруха, но е възможно. А за ЕС няма никаква възможност да възстанови икономиката си и стандарта си, ЕС ще се превърне в латиноамерикански вариант и нищо не може да го спаси.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Натовеца -- Скот Ритер ме съмнява, че ще оцелее дълго. Много взе да им бърка в ***, по тея въпроси, както и да говори за ситуацията в Русия, ама не да е като квачките, ктио през 2 часа обявяват победа на Зеленски, колапс на Русия, свалянето на Путин и подобни ...
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шее купувам от комшийката. Тя гледа 10-12 кокошчици и ги храни със треволяци и прочие, от близкия парк. И няма да кажа на никой. Последния, дето я издаде, такива тупаници яде от цялата махала, че 2 семдици не излиза от тях, а децата продължават да му пукат гумите на колата, когато забрави, да я прибере в гаража :)
48
16
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Ще разберете какво е да ви управлява Русия и руснаците вече осемдесет години - но по трудния начин ! !
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По долу писаха за краставиците, аз като мързелив мъж си правя евтини пържени яйца под похлупак....:))) Намери коя стока да коментира Зайкова :)))
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българската жена не и трябват краставици..Да му мислят европейките..
45
4
 
6
 
! Отговори
руди дънкан преди 1 година
хайде хайде и тази ли мумия се изказа добре че мутрите от държ.сигурност направиха партията ИТН начело с клоуна и най лична гейша на бай главния от ДС амет доганя сл.трифонов(златната ноздра)...тааа и тази ли 80-годишна бабичка извадена от нафталина ще поучава непослушното безмозъчно стадо????нали с тези поръчкови статии за "ПОСКЪПВАНЕТО" милите назначени мафиотХски политици постигнаха целта си...да се забави приемането на еврото е без евро все ще вие скъпо мили сънародници!!!маХията не спи!!!
44
13
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По добре да ям червеи и скакалци вместо яйца, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия. Насекомите съдържат протеини както месото и яйцата и са пълноценна храна.
43
2
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Изкупната цена на млякото е 1лв.Знае се колко литра мляко са необходими съответно за производството на 1 кг. сирене и кашкавал.Нека публично се обяви на каква цена преработвателите доставят продукцията си,за да преценим къде е спекулата.При преработвателите,при търговците или и на двете места?
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 - Да, работи, ако вярваш на доктоината, че икономита във всяка страна е едва ли не неззависима и правителстовто "нииииикога", няма да се намеси, ако тя тръгне, да се разпада. 2008-а, защо не оставиха половианта компании и банки да фалирта в САЩ? Като дълга им мина БВП, защо Обама не подаде оставка, ами го вдигна с още 50%?
41
1
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Само вибриращите.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението на Европейската комисия дефинира къде могат да се добавят насекомите. Насекомите и смески от смлени насекоми могат да се добавят в хлебните и зърнените изделия, крекери, бисквити, сосове, картофените продукти, ястия на основата на бобови растения, готова замразена пица, заместители на месо, супи, концентрати за супи и супи на прах, закуски с царевично брашно, шоколади.
39
2
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Вие се радвайте, че има още храна по магазините, щото като гледам как на никой не му се работи, скоро време ще изчезне..
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПенЦионирата комуниСКа баба Мика е не само грозна, но и тъ па.