Около 48 хил. са работещите пенсионери в България

Безработицата от 3,9%
20 фев 2023 10:17, Нели Христова
46
Около 48 хил. са работещите пенсионери в България
Снимка: Pixabay/besnopile

Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България. Увеличаването на заетостта е част от идеята на бизнеса да назначи повече хора, за да расте. Когато те липсват на пазара е тежко. Безработицата от 3,9% е едно от най-ниските нива, които сме стигали. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта пред NOVA News.

Тя направи анализ на данните на НСИ за работната сила през четвъртото тримесечие на 2022г. Василева очаква на фона на рецесията тази година да има обратна тенденция.

Експертът посочи, че като се гледа пазара на труда трябва да се има предвид, че има две групи – мобилни работни места и фиксирани работни места. В България услугите заемат около 69% от икономиката, около 30% е промишлеността, посочи тя. Василева уточни, че това е проблем.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо,а защо забравихте др.Чашков с 19 имота и 38кенефа как да ги поддържа с малката си пенсийка от 3000лв и затова е дупетат
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега нещата се регламентирани още по-добре. Имаш ли години и стаж за пенсия, можеш да подадеш документи за получаване на пенсия, а може и да не подадеш. Всеки сам си избира, както и дали да продължи да работи или не.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години нещата бяха регламентирани. Ако работиш - няма пенсия. Ако се пенсионираш, преставаш да работиш. Всеки сам преценяваше дали да работи или не.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе 15-ти, изтървал си Бойко, той е с 4-5 г. по голям от Радев.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След10-летие,няма да ви прави впечатление,че колегата ви е от Афганистан,Сирия или от някоя друга африкснска държава.Само дето ще ви е трудно да го разбирате и ще се чудите как да свършите и неговата работа.Пример:Работех в Ирак,и имах 2-*** иракчаниза обучениеЕдния не можеше да свърши нищо,понеже беше,ляворък и както и да го насърчавах,нищо не свършваше,понеже вместо да завие гайката по посока на палеца си,той правеше обратното,защото следваше посоката на палеца на лявата си ръка.Честито ви.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мен, където работех, имаха политика за пенсиониране на хората придобили право на пенсия. Само дето настъпи един момент, когато не можеха да се справят и започнаха да викат пенсионираните пак да работят.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионират се кадърни хора, можещи и знаещи, а на тяхно място идват млади, необразовани, но мислещи си, че могат и знаят всичко. Без работещите пенсионери, България загива. Би трябвало да има допълнителни парични бонуси за работещите пенсионери.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90%от"работещите"пенсионери са нищоправещи,понеже са бивши полицаи и воени,и те са в охранителни фирми по Банки и фирми.А иначе пенсионери работещи в производството са много малко и то на такива места за който няма други желаещи.А близо 2 милиона след 90-та година са на вечен отдих в гробищата.Статията е манипулация с някаква цел. Вероятно за да се намерят места на емигрантите за по ниско заплащане на робския"труд", като основна цел и да се промени ген фонда,като втора но приоритетна цел.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мястото на всеки 100 човека излизащи от пазара на труда, влизат 69 човека, което е крайно недостатъчно и е основната причина държавата да стимулира пенсионерите да продължат да работят, иначе става зле. На 340 хиляди пенсионери са преизчислили пенсиите , защото работят, като от тях 1/3 са с ТЕЛК. Тънкият момент е колко време работят след като са и пенсионери. Много голяма част от тях работят само няколко месеца допълнително и не бих го нарекъл работещи пенсионери.
30
11
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Основно правило - ПЕНСИЯ САМО НА БЕЗПОМОЩНИТЕ, АКО РАБОТИ, НИКАКВА ПЕНСИЯ!Опищяха света, че пенсионните фондове били изчерпани, ами тогава направете нещо радикално, а не само лакърдии, иначе ще сринете системата. Работещите пенсионери са много повече.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много повече са !
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно сте икономист!
27
5
 
3
 
! Отговори
Яд ги е,че не мрът преди 1 година
Ами продължават да работят и да взимат пенсии!!!За това се измисли ковид,че ваксите да допринесят за техните мечти.Но тук повечето излезнаха с акъл и не се подложиха на ПЛАТЕНИЯ експеримент по 70лв.САМО ОТ ТОВА ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА ДА НАПРАВЯ ЕС БЪРЛИВ С СЪДА ЗА КОВИД ИЗМАМАТА!
26
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека работят, но защо получават заплата И пенсия. Така бламират ръста на заплатите, със заемането на работни места и мотивацията "каквото откача".
25
1
 
14
 
! Отговори
e преди 1 година
Много интересно.... Тези 48000 са само в Младост или в Люлин ?!Към 01.04.2022 г. по данни на НОИ работещите пенсионери са над 340000 човека.Само за гр. София са над 67000 .
24
0
 
9
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
И ще стават повече и повече ...
23
2
 
20
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Пропуснал си един друг работещ пенсионер - колекционерът на златни кюлчета.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато четат тия вестници по градинките... ще дръпнеме икономически, ама на куково лято.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на ЕС е да няма пенсионери и 100% от хората да работят, докато умрат, това иска Брюксел днес. И вместо истинска храна да ядете мyxи и скакалци. Проверете кой е собственикът на завода за мyxи в село Лозен край София.
20
0
 
18
 
! Отговори
Безработицата от 3,9 преди 1 година
Не е вярно защото броите регистрираните в бюрата по труда и не плащате социални помощи за трайна безработица както в ЕС (отиващи в чекмеджета) които се услушват да накарат бг да ги изплаща.

Спонсорирани публикации