NYT: Български заводи тайно снабдяват Украйна с боеприпаси

За жителите на Сопот и Костенец е добра работна възможност
27 фев 2023 09:39, Йоана Цонева
88
NYT: Български заводи тайно снабдяват Украйна с боеприпаси
Снимка: БГНЕС

Отдавна Украйна разчита на руски оръжия за въоръжените си сили. Сега планът е тя да се сдобие с боеприпаси от съветската епоха с помощта на производители дори в селските райони на Източна Европа.

New York Times разказва, че част от този план са военните заводи в две умиращи български селища - Костенец и Сопот, предаде "24 часа".

Заводът "Терем" в планинското селце в Западна България Костенец, спира да произвежда 122-милимeтpoви артилерийски cнapяди през 1988 година с края на Студената война. Но миналия месец, 35 години по-късно, заводът отново пуска производството.

Още по темата
Работата е елементарна, но изключително опасна. За жителите на Костенец обаче, това е добре дошла възможност въпреки риска от смърт, защото означава повече работни места.

Нахлуването на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветската епоха в изключително важен материал, тъй като западните държави се опитват да снабдят Украйна с боеприпасите, необходими за предотвратяване на нападението на Москва.

Малките градове в България с многобройно проруско население може да изглеждат малко вероятни опорни точки на военните усилия на Украйна. Но една година след началото на войната, въпреки притока на модерни западни оръжия, украинската армия все още разчита предимно на такива, които изстрелват стандартни съветски боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
15
 
! Отговори
опасно тъп материал преди 1 година
Вече за никого не е тайна, че България продава оръжия на всички воюващи в момента държави. И второ, като един разграден двор всеки знае подробности за военната ни промишленост. Държава на глупаците на всички нива.
54
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Да,Костенец е град,а не селце. Другарю Анонимен,напиши писмо до медиите в САЩ и Западна Европа,за да им е ясно кое е град и кое е село.
53
14
 
12
 
! Отговори
ЛОШ ИМИДЖ преди 1 година
Уви,на запад смятат че българското население е примитивно и проруско.Заради продажните рубладжии,управляващи България начело с *** Радев и ЗКПЧ-то Гълъб Донев.
52
7
 
9
 
! Отговори
То не е преди 1 година
никак тайно даже. Всички знаехме, че Корнелия пълни офшорки докато се прави, че не продава на Украйна нито един куршум. Сега Радев пълни офшорки докато се прави на дипломат и миротворец. Работниците все така работят за мизерни заплати и с риск за живота, и едва ли не трябва да са благодарни докато други посредници и политици на комисион правят гуши.Това си е нормално за България. После корумпираните украинци пласират половината на Хамаз и т.н.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Зозо ,а има ли машини на които да работят тия хора,я в бандерията си ги твърди тя.Катонне знаеш нещо не си фантазирай.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 Точно така и те ще напуснат работа и ще отидат да работят нещо си не се знае колко месеца и пак ще си търсят работа.Човек не става така.На теб може да ти се иска ама не става.И сега в тоя Костенец хората дето са работили там са по на 65 години,а младите са по големите градове .Тоя завод не може току така да почне работа.
49
16
 
9
 
! Отговори
Целия западен свят преди 1 година
гордо се бори срещу злото наречено Путин а България го прави тайно .накрая когато победителите събират дивиденти от разгромена Русия България пак ще се води за неучастник
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"и те стояха безработни нали през цялото време" - Това са предимно фермери и сезонни работници, които от глад няма да умрат. Не са като градските хора. В района има и много дървообработващи, хранителни и други предприятия.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 и те стояха безработни нали през цялото време.Тия хора, които някога са работили не стават,а и сега не се знае колко ще продължи войната и после какво.Те другите не можаха да си вдигнат производството.Айде стига с тия фантазии.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огин.... ама неще, щот праено е в Костенец.
45
1
 
4
 
! Отговори
Селянин с колело преди 1 година
"от днес за утре работи се с машини и си трябва обучение" - Естествено че е нужно обучение, но това не ги спира. Хиляди селяни от околните села работят в тези заводи от години, след като са минали обучение. Бяха ги съкратили, но от началото на войната пак ги извикаха на работа.
44
2
 
8
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Съд - затвор, съд - затвор, съд - затвор. Няма какво да си играем.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Народа с данъците ли плаща на Сопот?" - Обратното. Сопот плаща на народа с данъците си, които отиват в хазната и преките печалби, които пак отиват в хазната, защото са държавни заводи.
42
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
От NYT са забравили да допълнят, че след 1989 оръжейните заводи преминаха в частни ръце. Внуците на партизани, ятаци и партийни секретари са водещите фигури в оръжейната ни индустрия. Иначе пазят като орли паметниците на съветската армия. :))
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костенец е град, а не селце!
40
8
 
8
 
! Отговори
Край преди 1 година
Бе то хубаво - бизнес ама да не поникнат едни големи гъби в Казанлък, Сопот и Костенец дето да изядат и хората и всичко живо.
39
10
 
17
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Виж тии, как лошият Съветски окупатор, ни бил построил заводи за оръжие. Въпрос, новият ни пороб,...таковата покровител кравария какво ни построи?
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо тайно няма. Това всеки го знае. Пък и те са си на ЦРУ тези заводи в момента. Тя цялата държава е на САЩ, ако искат утре болниците ни ще работят само за украинци. Това става докато българите се бият кой мрази и обича Русия.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво? Това си е бизнес. Щом има търсене, ще има и предлагане. Важното е държавата да не вземе да им ги подарява да се прави на послушо кученце, че да я хареса европата. Иначе бизнесът си е ок.
36
3
 
2
 
! Отговори
Кой плаща? преди 1 година
Народа с данъците ли плаща на Сопот?