Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.

За таван на цените не можем да говорим, заяви вицепремиерът
28 фев 2023 09:31, Александър Попов
187
Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.
Снимка: БГНЕС

За таван на цените на стоките от малката кошница все още не можем да говорим, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

„Не сме тръгнали да предприемаме резки и агресивни мерки. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и търговските вериги. Последните ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето страни в ЕС млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60“, заяви вицепремиерът и добави: Това е още един довод в полза на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените.

Той се надява на партньорство с големите търговски вериги, но това щяло да си проличи през следващите седмици. Ако не се стигне до партньорство, държавата ще се намеси чрез регулаторите.

"Държавата има инструменти, включително по линията на помощите, особено енергийните, където бяхме много щедри“.

Според него диференцираното ДДС не е довело до намаляване на цените и тази мярка е под въпрос.

"В България високата инфлация се формира от храните и горивата. Хората са притеснени от това, което се случва в магазините. Виждат практики, които не могат да бъдат обяснени, заяви той.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът каза: „С влизането в еврозоната ще си спестим една голяма част от разходите заради превалутирането на лева. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е допълнителен фактор за инвестиции. Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо. Коя страна влязла в еврозоната е с намалял доход. Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват“.

Пеканов допълни, че комуникационната кампания в подкрепата на еврото трябва да бъде по-активна, за да обясни плюсовете на гражданите и да опровергае митовете и страховете около неговото приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: Атанас Пеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
3
 
! Отговори
Акт преди 1 година
Има как и у нас млякото да стане евтино - всички отсичаме по един дебел кол , набираме по няколко камъка и отиваме в Народното събрание - там влизаме и започваме да въртим коловете и да хвърляме камъните ! Това упражнение го правим докато не изритаме всичката па.с.м.и.на от България ! Има и друго решение - всичката политическа *** - в кауша и изземване на богатствата им , крадени толкова години !!!!
160
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Слушай , бе , комунистическо л.е.к.е, нали ти си основния виновник за това положение ?! Нали ти си некадърника , който забави и опропасти Плана за възстановяване и устойчивост ! Ти и твоя началник - Зеления чорап сте основни виновници за разпада на държавата и за новата бедност на българите !
159
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 година
може, може, приятел дърводелец се върна от Англия и рече , че тука у нас е по- скъпо от Великобитания- храната, важното е ,че съседа мандражия -стана милионер в зелено, за 5 години време и пак му е малко на пича
158
2
 
4
 
! Отговори
Жоро Игнатов преди 1 година
Пеканов, рошльо. В момента отварям актуалната брошура на Кауфланд Германия. Кисело мляко 0,79 евроцента. Netto Marken шоколад милка 0,90 евроцента, тука три лева ги докосва.
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прави се на ударен, но той е в схемата и трупа пачки
156
0
 
5
 
! Отговори
Здравко Свиленов преди 1 година
Г-н министъра, мола да обясни какво е спекула и как може да се измери?Много експерти се изказаха, стокови тържища, експерти от потребителски организации и много други чантаджии, но ниой не казва какава е надценлката в % която може да се определи за спекула. Например надценка на хляба, млякото, яйцата и други стоки за ежедневна употреба над 10% е спекула или нека да посочта конкретно цифра за всяка група стоки. Това е експертност, а не да се измъкват с отговор "то пазара е определящ" и други!!
155
2
 
1
 
! Отговори
Poro преди 1 година
Аз мляко не пия и не ми дреме колко струва. Аз пия само алкохол, който сам си произвеждам. Сирене не обичам и рядко ям, кашкавал си купувам чат пат. За мен е важно мезето да е блажно и цената му да не се вдига, както при млякото.
154
2
 
0
 
! Отговори
Стига плескаглупости преди 1 година
Качественото мляко от БИК толкова струва,другото го изядоа куманистето шумкаре.Нали дигнахте цигарите,Ниновица първи анти жендър стана а кой подписа Истамбулската конвенция се чудя?
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
качествено мляко 1 евро в Германия например няма!!!
152
3
 
8
 
! Отговори
Бай Шиле икономист преди 1 година
Баце, как да няма как, като има бе. Не виждаш ли, че може да е 3,60.И кво са 3,60 за България, дето сме в ЕС-то, т.е. богати.Като не ви уйдисва, бягайте в бедните Швейцария, Норвегия, Англия и там си харчете парите.Те не са в ЕС.
151
2
 
8
 
! Отговори
До хм преди 1 година
Не става. Веригите прехвърлят целия брак на производителите. По-ефективно е, ако ходиш по малките магазинчета и те са с по-ниски цени, ама малко такива останаха.
150
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 1 година
Защото хората трябва да влязат във веригите и всеки да зяноса по 2-3 стоки по рафтовете тихомълкум. В края на деня като теглят чертата и видят, че имат брак за 20 - 30 бона, да ги видя тогава.
149
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДадаКакъв пазар, какви пет лева. При ония богатите субсидиите са двойни и тройни, а ти чакай нашите продукти да са ефтини. Истината е - беш далеч от лицемерния, грабителски ЕС!!
148
0
 
25
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
На всички лакоми търговци проверка на надценките. Ако надценката е над 10% спирате им енергийни и всякакви помощи. Не може една стока да е била 3лв преди година, сега да е 9 в Била и 6лв в Кауфланд! Каква инфлация при горивата? Цената им вече е 2,60 за нафтата като преди година.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МинистърМного малко трябва - просто да са задължителни в етикета , с големи букви, цената за килограм/литър. На опаковката да си пише цената за 100гр., но до нея с големи букви 25 лв. за кг. Ха тогава нека бабите купуват ефтини опаконвки на дребно.
146
3
 
8
 
! Отговори
ИМА КАК ! преди 1 година
Има как ако млякото са внася от България като в цената е включен и транспорта от България . Значи за да е евтино на запад трябва изтока да дотира цената . И е така - за същото наше мляко ние тук плащаме двойно ! Не се плашете , и през социализма беше така . Нашата БКП експортираше наши висококачествени стоки на запад като за нас оставяше отпадъка от производството ! От което заплатите на работниците не се повишаваха нито им се подобряваше качеството на живот . И сега е така .
145
0
 
9
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Скоро по магазините степче с вкус на мляко... :D
144
0
 
12
 
! Отговори
Министър преди 1 година
Еми нали си министър, нали сте правителство, вие трябва да направите така че цените да са справедливи. Това е ВАША отговорност, а не да констатирате нещо което всички виждаме.
143
0
 
18
 
! Отговори
СУБСИДИЯТА, ГЛYПAK.O преди 1 година
"Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв." - ИМА КАК: КАТО ПОВЕЧЕТО СЪТАНИ ОТ ЕС ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ ДО 10 ПЪТИ, ПО-ВИСОКИ ОТ НАШИТЕ ЖИВОТНОВЪДИ!
142
0
 
10
 
! Отговори
Дада преди 1 година
Факт, че е така, но тава е пазарна икономика. Ако има кой да го купува от мен, ще го продавам по 10 лв.