Кампания по кръводаряване в "Пирогов" на 7 и 8 март

450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота
13
Кампания по кръводаряване в "Пирогов" на 7 и 8 март
Снимка: БГНЕС

Кампания по кръводаряване ще се проведе на 7 и 8 март в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов". Първата за 2023 г. кампания по кръводаряване в спешната болница ще се проведе между 8:30 и 13:00 часа в двата дни, в рапортна зала „Емил Таков“, ет. 2, над спешното отделение, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

В акцията ще се включат служители на „Пирогов“. Кръв могат да дарят и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора, желаещи да подарят шанс за живот.

От болницата припомнят, че 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота, количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа, а качествено – за три–четири седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Дарител може да стане всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея.

За последната година болница „Пирогов“ е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщи началникът на
Отделението по „Трансфузионна хематология" д-р Евгения Шурлиева. Тя припомни, че в световен мащаб
кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даряване само на близки. Като искат иначе да плащат.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако е за БГ добре, ама ако е за Украине не!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни даряват, други я продават... После парите пак не стигат...
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито искам, нито ще даря кръв
5
2
 
1
 
! Отговори
do 4 преди 1 година
Много си зле честно. Да ще те върнат, кампания за кръводаряване се прави от центъра по трансфузионна хематология, идва екип със сестри и лекари от там и отварят пункт. Ще те върнат защото няма да ги има и ще те изпратят в центъра да кръводариш
4
2
 
14
 
! Отговори
Въпрос: преди 1 година
Отиваш, даряваш кръв... супер... дупер... герой! Много добре. Какво се случва когато същият този дарител след 10 години има нужда от кръв? Пак ли лекарите извиват ръцете на близките да търсят дарители?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато ни оставяте нас,БЪЛГАРИТЕ да измираме пред вратите на болниците и по стълбите пред заключените ви врати,а се лигавите и сервилничите пред разни навлеци,дошли от м****та си,ще има да чакате за кръводарители!!! С кръвта на БЪЛГАРИТЕ спасявате чужди животи,но не и БЪЛГАРСКИ! А нас ни пращате да плащаме луди пари при *** мафия,която търгува с кръв!
2
7
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
От 35 години капиталистически геноцид и кръвопийство Народът ни без кръвчица остана ,тия организирали обаче кръводарителство,че в Истамбулските и Израелските болници са попривършили кръвчиците.Бих дарил кръв само ако знам,че кръвта ми Българска е за вените пострадал Българин.За чужденци кръв нямам.Да обиколят дамските тоалетни.Може да поистискат някой килограм мензис.Превръзки колкото щеш.
1
1
 
8
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
Призовете частниците, капиталистите, бизнеса, депутатите ! Те имат мнооого кръв, изпиха и нашата.