Гешев: Спасението на българските евреи е чудо

В момента имам усещане, че сме забравили положителните примери
Обновена: 10 мар 2023 13:30 | 10 мар 2023 13:25, Александър Попов
60
Гешев: Спасението на българските евреи е чудо
Снимка: БГНЕС

Днес се празнуват 80 години от спасението на българските евреи и българският народ може да се гордее с това, че е спасил своите съграждани – евреи, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод на паметната дата.

Според Гешев с това можем да се гордеем в световен мащаб и трябва ясно да кажем, че „това е чудо, защото след като ние – като съюзници на фашистка Германия, сме успели да го направим и други държави са могли да направят повече“.

Главният прокурор сподели и за свои срещи с представители на спасените български евреи.

„Видях се преди няколко дни с един възрастен човек, който на 6 години си е тръгнал от България и вече две поколения от семейството му живеят в Израел, но самият той се нарича българин. Той ми каза, че ако България не е била спасила неговите родители, то те нямаше да говорят в момента. Така че аз се надявам, че ще помним и ще се гордеем с това, което е направил българският народ и ще сме достойни за нашите предшественици, защото в момента имам усещане, че сме забравили положителните примери на историята и се фокусираме върху негативните такива“, добави главният прокурор Иван Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Тоя Гаргасмелов май е бавноразвиващ. Гаргамелов ли е, гаграсмелов ли е все тая. Като го видя по тв как говори на забавен кадър е нещо. Все е заспал....
30
0
 
2
 
! Отговори
Давид Севрюков преди 1 година
Кой вярва, че СЪВЕТСКАТА АРМИЯ не е спасила евреите, християните, ***, славяните, да покаже подписът на Хитлер, че се отказва от тяхното унищожение.. (През януари 1934 г. Хитлер назначава Розенберг за културен и образователен лидер на Райха. Розенберг очертава бъдещето на хитлеристкото правителство за религията и църквите:Публикуването на Библията ще бъде преустановено. Разпятия, Библии и светии трябва да бъдат отстранени от олтарите. Mein Kampf ще бъде поставена на олтарите..
29
4
 
0
 
! Отговори
факт преди 1 година
били сме съюзници с Германия но на книга , царя не е изпратил нито един войник да се бие за хитлер !
28
1
 
2
 
! Отговори
фактология преди 1 година
Пешев живее до 1973г., в НРБ, не емигрира в Израел или САЩ. паметник на пешев, църквата, народът, царя, в израел преди 1990та?? Израеллл и евреите нямат признателност към българи и царя, Пешев и църквата. Преди 1990та. Сорос и БКП-НАТО-ЦРУ-ДС, изопачават нещата за да изкарат времето и хората приемливи преди 1944г. Да ги избеляТт. Взимат чернилкААа от фашизмът-ККкапитализмът и я хвърлят върху комунизмът. Това са евреите от световната плутокрация и тези от БКП и ДС - подготвени за плутокрация.
27
2
 
4
 
! Отговори
SDI преди 1 година
В световен мащаб на този подвиг на предците ни не се дава абсолютно никаква гласност. За това вина най- вече имат самите евреи. Нали всички знаем какво огромно влияние имат те. Никой по света освен нас българите не знае за това. Можеха поне един филм да направят. Можеха да направят поне едно честване в Израел по този повод, тъй като по- голямата част от самите тях не са чули за това. Най- голям принос за спасяването имат обикновените българи, от там тръгва всичко, църквата и политиците после.
26
2
 
4
 
! Отговори
ГешефТ преди 1 година
Куxия милиционер к'во разбира от така работа?
25
0
 
6
 
! Отговори
Това прокурор ли е преди 1 година
Защо Гешев толерира Ромската (ДЖИПСИ) престъпност в град Бобов дол, Българите не смеят да излезнат на улицата, града се стопи заради Ромите и корумпираните полицаи от Дупница !?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
повръща ми с еот тоя рузки ***! Тва за чърчил и рузвелт - тая лъжа, колкото и да я копваш от митрофанова, никой не тия вярва! Сталин направо е написал на салфетката,ч е тука става 16-а република и точка!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти кажи за Дебелян и за БиБи, за тва взимаш огромна заплата, не за тия церемонии. Тва е работа на фтмака!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 Не тъпунгерре управляват се от едно място, а такива балъци като теб са си мислели, че са врагове буахахахах.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и историк стана, и политик. и милиционер, само за прокурор не става, дето му е работата! От всичко разбира, само не и от работата си! Типичен ***!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев толерира Ромската престъпност, явно още от село Мирково!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто пропаганда и лъжа, никого не са спасявали тези нацисти. Не ги ли виждате, че само за чекмеджетата им ги е грижа? Предтавяте ли си този инквизитор и палач Гешев да тръгне да спасява някакви хора?
18
2
 
6
 
! Отговори
Гешев кажи си преди 1 година
Кой н.енормалник издигна Иван Гешев за Главен Прокурор, та този "човек" има свои банди от роми и полицаи за изпълнение на репресии!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безспорно е чудо, заедно с другото чудо ,че попадаме в източният сектор, съществува България.Иначе Чърчил е мислел да премахне България и я раздаде на Гърция и Сърбия, ни заради тези две чудеса не му се получава,е все пак успява да измъкне Македония от България, но не успява да унищожи България от картата на света.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи САЩ се управляват от Румъния, Хе-хе...
15
0
 
5
 
! Отговори
Гешев кажи си преди 1 година
Ако беше Гешев щеше да ги убие горките Евреи, малко знаят но Гешев е симпатизант на Терористичната Фашистка организация ВМРО!Гешев защо убивате Българи в град Бобов дол за забавление!?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слънце издигащо се между два връха го има като символика и в комунистическа Румъния и в достаамерикански щати и градове, тоест се управляват от едно място, а вие сте балъци.
13
2
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Гешев не може за 2 стотинки, не за 5 работа да свърши, за чудо ще говори. Вън от България и не се връщай.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин също е избивал евреи.