Цените няма да паднат, политиката пречи на икономиката

Видите ли трайна дефлация - притеснявайте се за работата си
13 мар 2023 09:53, Александър Попов
28

Служебният кабинет търси начини да укроти повишващите се цени като една от идеите е с електронни етикети да се следи надценката по веригата от производителя до потребителя.  

"Не ми изглежда добре идеята, изглежда ми популистка. Това е прах в очите. Истинските икономически мерки би трябвало да бъдат много по-различни. Нищо не е направено българският производител да предлага по-добре и в по-голямо количество своята продукция. Въпросът е за подкрепа на доходите, не толкова за натискане на цените", заяви Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН пред Bulgaria ON AIR.

Според него, за да има прозрачност, трябва да има доверие, а държавата не е безсилна, тъй като има най-големия лост в икономиката - данъците.

"В момента политиката пречи на икономиката на България", посочи Събев пред Bulgaria ON AIR и даде пример, че западните правителства помагат на местните производители, докато при нас управляващите правят нещо кампанийно, когато на хората им писне.

"Трябва да се вземат мерки срещу високите цени, но те ще сработят в края на годината, а не от днес за утре. Държавното планиране почти отсъства. Планирането е да имаме по-добри резултати на изборите. Мерките са изключително закъснели, но не са финално закъснели. Според мое изследване 40% от българите ще предпочетат да купят българско, дори да е по-скъпо", каза още гостът.

Той е на мнение, че при таван на цените ще има влошаване на качеството и изчезване на продукти от рафтовете. По думите му голямата дискусия е за доходите на най-бедните и насърчаване на родното производство.

"Цените се вдигат и няма да паднат. Единствено може да увеличаваме доходите. Видите ли, че инфлацията започва да се обръща трайно в дефлация, може да започнете да се притеснявате за работното си място. Потребителите могат да влияят на пазара, но натискът трябва да бъде насочен. Когато цените тръгнат надолу, икономиката се вкарва в рецесия и се губи работна ръка", обясни Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Таван на цените и... преди 1 година
.....ЧЕРНАТА БОРСА Е ГОТОВА...ХАХА......ЗА ПРОДАЖБИПОД МАСАТА....
23
0
 
5
 
! Отговори
Ако не паднат цените преди 1 година
....ШЕ ПАДАТ ПРЕДПРИЯТИЯ ПОРАДИ НАМАЛЕН ОБОРОТ...
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*Когато цените тръгнат надолу, икономиката се вкарва в рецесия и се губи работна ръка", обясни Събев.* - вместо да увеличат производството и хората да купуват продукта им, те ще уволняват, вкарвани били в рецесия. Супер!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да не могат да сложат таван на цените? Искам да го попитам този, как в другите държави могат да сложат таван на цените, включително и тук във Франция, а в България не могат?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените да си ги завр ат изотзаде на чисто. От 25 години не съм влизал в магазин а и то в селото рядко го отварят щото в него освен паяци друго нема. От кравата ми е млякото кашкавала сиренето и маслото. От прасето и телето месото транжирано във фризера. От кокошките яйцата. От градината зеленчуците и плодовете. От лозето виното. А на здраве.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Тия от БАН, на кого ли не са се продали. И това са мижитурки, които се хранят основно с данъците ни.
18
2
 
8
 
! Отговори
Св преди 1 година
Няма резултат без болка. Трябва да има безработица и намаляване на заплатите за да се ограничи потреблението, иначе - вечна висока инфлация. То вече почна де, фалират банки в САЩ и то инвестиционни, Намаляват паричното предлагане, вдигат лихвите, рано или късно и тук ще се усети. Ще се разбере сега, кой е плувал без *** като се дръпне вълната, и кой може да пости.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събев, подми ли си устата, след ли за не на д-тата на веригите?Въпреки липсата на закон за борба срещу спекулата, държавата може да повлияе съществено на цените за крайните клиенти. Има много инструменти, които могат да се ползват с тази цел.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна вече хората се оправят някак си въпреки политиците, а не с тяхна помощ! И това не е само у нас.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не ми изглежда добре идеята" да има прозрачност... Колко трябва да си корумпиран за да го кажеш това без да ти мигне окото? Това е пълна трагедия. Какво точно ще направи прозрачността за да "спре икономиката" как точно политиката пречи на безконтролната инфлация и спекула? Тоя е чиста проба купен каиш дето седи и дава "мнение" по предварително написан сценарий. Айде аз да питам защо в Лидъл краставиците са 6.99лв, а в плод и зеленчука до нас са 4.49лв? 2.50лв разлика от къде?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министъра на икономиката каза,че потреблението не е спаднало ,ами дори се е увеличило.Като ти търсят една стока ,що да я намаляват ,напротив още ще расте ,за тва че не очаквайте да паднат цените.Да се спре да се купува и ще има воала
13
0
 
1
 
! Отговори
урко преди 1 година
А "добрутро" - открихме топлата вода. Отдавна се доказа , че политическите партии в този си вид са вредни за държавата и държавността. Всеки тегли чергата към себе си и на народа краката все са отвън. Ама като ги немя Дамян Велчев и Кимон Георгиев тъй ще е - орел , рак и щука - това сме ние българите. Прости , по-прости , най-прости и т.н......
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебните кабинети и в частност техният ментор ушатият фелдфебел Радев само имитират дейност,всъщност неговата мисия с която е курдисан на власт е не контрол и борба с инфлацията а точно обратното,безвластие,хаос и последвалата я чутовна спекула,все неща крайно удобни на неговите господари-червената олигархия,която разграби и картелира България още по времето на прехода!
11
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Да, аз пък съм Джулия Робъртс и то на 18 години...
10
2
 
8
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Българският "търговец" е алчна гаТ. Яжте си *** които произвеждате и не се надявайте, да ви ги купя, щото видиш ли, било родно. Родно е - както казваше баба ми - когато цъфнат налъмите! За по- мащабен пазар, паля колата и ето ви Сърбия, ето ви Гърция. Буркан мед 900 гр в Гърция - 3 евро. У нас е 12 лв. Всичко е двойно. За качеството на сирена и кашкавали у комшиите няма да говоря. Българите са малък, но много *** народ. Факт.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според мое изследване 40% от българите ще предпочетат да купят българско, дори да е по-скъпо" - Изследването мъ къде е било? Сред неговите аверчета, дето правят пари от въздуха ли?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато цените тръгнат надолу, икономиката се вкарва в рецесия и се губи работна ръка", обясни Събев." - Дрън дрън чи пляс ...
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефет финасовите примери с фиданките, дето ги засаждали, а те расли, расли и давали плодове ... Само дето имат навика да прераства в монополи, които лобира гадни закони, източват нас, за да дават пари на вас ...
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще речеш, че работим за Инфлацията! Поне според този икономически гений - е така! )))
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колко по-добре е тези големи надценки, да отиват в бъглаарските произвяодители" - Ами то хубаво, но като ние умрем от глад, защото не можем си купуваме храни ти, кой ще остане,, да купува?